28 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 18:35

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Mavoleerlingen en decanen boos over strengere havo-toelating: ‘We hebben al genoeg stress door corona’

Sharina Henriquez

ORANJESTAD – “Het is veel te laat, ik weet niet of ik als eindcijfer 8 ga halen. Ik zat al met die stress van het coronavirus. Dit geeft nog meer stress. Terwijl, ik houd echt van wiskunde B en ik sta gemiddeld bijna een 7 wat eerst wel genoeg was. Ik wil gewoon een eerlijke kans”, klaagt Sofia Maduro (17).

Maduro zit in de examenklas mavo en protesteert met medeleerlingen tegen de onverwachts strengere toelatingseisen van havo/vwo-school Colegio Arubano. De leerlingen willen verder studeren maar voelen zich in het bijzonder gediscrimineerd nu in coronatijd de onderwijseisen in de hele linie juist zijn verlaagd.

“Ik vind het niet goed dat ze zulke hoge eisen stellen. Colegio Arubano wil altijd steeds hoger en hoger, alleen de allerbesten. Ik snap dat niet waarom ze dat doen en juist nu weer. Aruba is klein, je hebt bijna geen andere keuzes”, zegt Shekainah Nickolas (15).

- Advertentie -

Protestbrief
Mavodecanen sluiten zich aan bij het protest sinds ze vorige week (14 april) officieel over de nieuwe eisen zijn geïnformeerd voor aankomend schooljaar 2021-2022. “Dat is belachelijk laat”, zegt Marcia Lopez, mavodecaan op Juliana School die namens de decanen een protestbrief naar de inspectie en minister stuurt.

“Voor mijn eindexamenleerlingen maar ook voor de leerlingen in de derde al een profiel (vakkenpakket) moesten kiezen. Want nu horen we ook pas dat de school volgend jaar met minder profielen gaat werken. Dus onze leerlingen vallen buiten de boot want het sluit niet meer aan.”

Eliteschool
Het weren van mavoleerlingen om een eliteschool te worden, is een beschuldiging die Colegio Arubano al jaren hoort. Maar rector Tim Croes ontkent dat dit het geval is, ‘wel moeten we eisen stellen want de school is al te groot en heeft eigenlijk geen plaats voor leerlingen van buiten’. Croes meldt op 26 februari nog dat de toelatingseisen vorig jaar niet zijn verhoogd. Maar trekt dat dezelfde dag weer: voor wiskunde B is vorig jaar in coronatijd inderdaad de eis met een punt verhoogd.

De eisen moeten ruim van te voren bekend worden gemaakt zodat de leerlingen zich tijdig kunnen voorbereiden. Maar dat is vorig jaar niet gebeurd noch dit jaar. Ook de onderwijsinspectie blijkt pas van deze veranderingen op de hoogte na informatie van Caribisch Netwerk te hebben gekregen. “Tegen ons heeft Colegio gezegd dat er niets is veranderd”, zegt inspecteur-generaal John Hessen.

- Advertisement -

Op vragen of de school deze eisen eenzijdig mag veranderen zegt Hessen: “Als er beslissingen zijn genomen die tegen de regelgeving zijn, dan informeren we de minister en het schoolbestuur schriftelijk.” De inspectie heeft echter ‘nog geen enkele informatie’ gekregen, zegt hij. Ook niet nu over de beperking van het vakkenpakket voor de havo én het vwo. Dit laatste heeft namelijk gevolgen voor leerlingen van Colegio San Nicolas die alleen tot vwo-3 gaat en dus moeten doorstromen naar Colegio Arubano om hun vwo-diploma te kunnen halen.

Het is niet de eerste keer dat Colegio Arubano de toelatingseisen omhoog gooit. De afgelopen zeven jaar heeft de school dit gedaan met wisselend succes. Als er geen protest was, dan ging het door. De vorige onderwijsminister alsook de inspectie greep echter ook meerdere keren in waardoor de school de eisen weer moest terugdraaien.

In 2014 kwam de commissie aansluiting mavo-havo met aanbevelingen, want er zijn bijvoorbeeld wel gaten in de stof. Met name voor wiskunde sinds Nederland in 2003 het examen veranderde. De oplossingen om die achterstand in te halen, liggen er sindsdien. Zo is er wel eens een ‘summer school’ geweest om de mavokinderen bij te spijkeren, maar dat was eenmalig. Maar de overheid en de betrokken scholen (mavo en havo) hebben de meeste aanbevelingen laten liggen.

Ingrijpen minister en inspectie
De vorige onderwijsminister was het gedrag van Colegio op een gegeven moment zat en veranderde de wet (2015) om tot een gezamenlijke toelatingscommissie en normen. Maar volgens de inspectie is de commissie nooit ingesteld. In de wet staat: wie een mavodiploma heeft, kán doorstromen naar de havo. Maar dat het ‘bevoegd gezag’, dat is het schoolbestuur van Colegio Arubano, wel eisen mag stellen. Alleen ze moet hiervoor in overleg met de inspectie en directie van onderwijs (commissie) en de minister moet de normen vaststellen.

“Als er een nieuwe minister is of inspectie, dan proberen ze (Colegio Aruba, red.) het dus gewoon weer. Dat hebben ze zelf in een vergadering gezegd. En als er nieuwe decanen zijn op de mavo die het niet weten en tegen protesteren, dan gaan de eisen dus weer omhoog ten koste van de leerlingen”, aldus mavodecaan Lopez.

Het bestuur van Colegio Arubano is Stichting Voorgezet Onderwijs Aruba (SVOA). Die laat weten dat ze met de toelating voor de aankomende jaren nog bezig zijn en hierover op ‘zeer korte termijn een beslissing neemt en aan de belanghebbenden zullen communiceren’. Hoe het kan mavodecanen dan vorige week zijn geïnformeerd over de nieuwe toelatingseisen, blijft onbeantwoord.

Alternatieven
De huidige onderwijsminister Rudy Lampe heeft op 15 april aangekondigd dat er veel meer alternatieven komen voor leerlingen om door te studeren. Zo is het aanbod van havo uitgebreid. De vraag is echter of de eindexamenleerlingen van de mavo nu hiermee zijn geholpen. En ook de derdeklassers die al het vakkenpakket moesten kiezen. Want van een nieuwe havoschool (Mon Plaisir) is de inschrijving al gesloten. En op de andere school (De Schakel) kan je alleen terecht met een bepaald vakkenpakket.

De enige andere optie is Colegio San Nicolas. Maar dat vinden de protesterende mavoleerlingen een te groot struikelblok vanwege de afstand. Jean Paul Salcedo die in 2017 noodgedwongen daarheen moest, beaamt dat de afstand een drempel is om door te studeren.

“Ik kwam pas erachter dat ik een 8 voor wiskunde B moest hebben, toen ik mij al bij Colegio Arubano had aangemeld. De school heeft trouwens nooit gereageerd op mijn aanmelding. Kijk, ik woonde in Noord en dat betekende elke dag vijf uur opstaan om met de bus naar San Nicolas te gaan. Gelukkig kon ik in de bus leren, niet iedereen kan dat in al het lawaai, en haalde mijn havo. Nu studeer ik voor wiskundedocent.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. @Joep M. schreef;
  “Het belangrijkste is dat er een opleiding is welke aansluit bij de capaciteiten van de leerling. De één heeft wat meer capaciteiten dan de ander, dat is normaal, is ook de reden dat de ene leerling uiteindelijk bv arts wordt en de ander loodgieter. En beide beroepen zijn belangrijk, er is niets om je voor te schamen wanneer je geen arts kunt worden.
  ‘We moeten eens ophouden met alleen waarde te hechten aan de beroepen die van oudsher aanzien hebben’.”

  Absoluut gelijk Joep M. Echt niets toe te voegen.
  Het gaat over Aruba, maar ik hoop dat ook op Curaçao de toelatingseisen strenger worden. Ze beseffen niet hoe ongelooflijk belangrijk vuilnismannen, metselaars, loodgieters, timmermannen etc en etc. zijn voor een samenleving. Zonder hen zou er geen bewoonbare samenleving zijn. Het is een schande dat elk jaar honderden Curaçaose leerlingen naar Nederland komen om te studeren, maar waarvan zeker 60% afhaakt tijdens de studie. Niet perse omdat ze dom zijn.

  Maar in een samenleving als Curaçao die per definitie een klasse-maatschappij is waar mensen met een vak zoals bijv. metselaar lager ingeschat en gediscrimineerd worden, willen ze allemaal wel studies volgen die van oudsher aanzien hebben. Als ze dat willen dan moeten de toelatingseisen strenger worden. Stuur ze niet lukraak naar Nederland om een studie te volgen die voor de meesten toch te hoog gegrepen is.

 2. Wat heeft een leerling op een school te zoeken wanneer de leerstof te moeilijk voor hen is ?
  Wat heb je er aan om dan vervolgens de eisen naar beneden bij te stellen ? Maakt dat het kind intelligenter ? Heeft het kind daar wat aan in zijn of haar latere leven ?

  Het belangrijkste is dat er een opleiding is welke aansluit bij de capaciteiten van de leerling. De één heeft wat meer capaciteiten dan de ander, dat is normaal, is ook de reden dat de ene leerling uiteindelijk bv arts wordt en de ander loodgieter. En beide beroepen zijn belangrijk, er is niets om je voor te schamen wanneer je geen arts kunt worden.
  We moeten eens ophouden met alleen waarde te hechten aan de beroepen die van oudsher aanzien hebben. Iedereen is belangrijk in onze maatschappij, we vervullen daar allemaal onze eigen rol in. Maar we moeten wel zorgen dat iedereen het maximale uit zichzelf haalt en dat betekent dus niet dat we het niveau van de opleidingen omlaag moeten gaan halen, zodat meer kinderen kunnen zeggen dat ze een bepaalde opleiding hebben gedaan.

 3. Nou, nou kinderen even een tandje bijzetten, als de toelatingseisen voor de HAVO al te zwaar zijn kunnen jullie beter een baan zoeken.

 4. Ok, aan de ene kant zijn de eisen tegenwoordig wel hoog, tenminste voor die school dan. In mijn tijd kon ik met een afstudeercijfer 4 voor Wiskunde en 5 voor Natuurkunde gewoon naar de HAVO na mijn MAVO. Maar ja dat is al weer heel wat jaartjes en decennia geleden. Ik lees dat er alternatieven zijn. Wat mij verbaasd is het argument dat wordt aangedragen voor 1 van de alternatieven, de afstand zou te groot zijn. Nu woonde ik zelf tijdens mijn studententijd in Rotterdam en reisde elke dag naar Delft toe om daar naar school te gaan. Mijn stage was in Leiden. Dat waren pas lange afstanden, maar ik had het ervoor over. Nu schat ik in dat Aruba toch iets kleiner is dan Nederland. Dus relatief denk ik dat het met de afstanden wel meevalt. MAAR zo te lezen is het openbaar vervoer niet echt frequent, dus waarschijnlijk speelt dat ook mee. In ieder geval wens ik al de leerlingen veel succes met de schoolexamens en hopelijk lukt het hun toch om de HAVO te doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -