28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel

HomeLandenCuraçaoDolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel
Zo haalde de huidige regering maar 40 procent van de stemmen, maar kreeg uiteindelijk ruim 60 procent van de zetels | Persbureau Curacao

Ook de Kiesraad van Curaçao is voorstander van een discussie over het kiesstelsel. Aanleiding is de verkiezingsuitslag van dit jaar, waarin restzetels uiteindelijk de doorslag gaven.

In het huidige systeem gaan die naar de partijen die de meeste stemmen binnenhalen. Zo haalde de huidige regering maar 40 procent van de stemmen, maar kreeg uiteindelijk ruim 60 procent van de zetels.

De electorale raad adviseert om eerst alle mogelijke opties in kaart te brengen, maar heeft zelf geen voorkeur voor aanpassing of de noodzaak ervan.

Bron: DolfijnFM

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

  1. Door het kiesstelsel moet een grote bezem. We kunnen niet meer spreken van democratisch gekozenen’
    Deze verkiezingsuitslag is het vb van een ondemocratisch bestel.
    Dus ja al is het kiescollege nog zo bejaard, op een gegeven moment zullen ze toch met hun slappe billen bloot moeten.
    Zoals het nu is kan het anno 21e eeuw niet meer.
    Just saying.

  2. war lullen wij toch over er deugt toch geen ene moer van de de hele omkoop f&f verkiezingen op de crim. Ga met ebeslel auto’s bij de verkiezing zaaltjes staan een geef de kiezer bij terug komst uit het hokje de uitslag laten zien op wie zij/hij gekozen heeft als het in orde is krijgen ze een fles rum met een gevulde koek en je hebt zo 5 zetels voor je partij, het mag niet maar hier moet je scheid hebben aan alles. Al laat je een moord plegen dan krijg je nog niks of de verkeerde jan lul krijgt de schuld zie Moord op Wiels .MFK boys. G de R

  3. De Antillen als provincie en de eilanden als gemeente lijkt me de beste optie voor de eilanden en financieel waarschijnlijk ook voor Nederland.

  4. Ja premier verkiezingen apart van staten verkiezingen. Maar vergeet niet dat de premier verantwoording schuldig is aan de staten. Het uit elkaar halen van de wetgevende en de uitvoerende macht op zo’n manier dat de parlementaire controle ook effectief gebeuren kan
    Niet als nu:
    Verkiezingen ministers worden bepaald door de grootste partijen en de rol van het parlement is uitgespeeld.

  5. @Dislect
    “presidentsverkiezingen”.????
    Zoals in Suriname…..??? Nee toch?

    Schotte in zijn tijd – toen hij nog louter in het hier en niet in het -namaals geloofde……berouw komt na de zonden maar vaak te laat, God is wel goed maar niet gek -probeerde dat ook door te drukken met behulp met niet zulke zuivere medestanders van onterechte naam en faam. Check internet wie dat waren,
    Brrrrrrrr

  6. Wellicht voortaan op deze rots alleen een dorpsveldwachter en het besturen helemaal overlaten aan het koninkrijk ? Dat scheelt giga veel geld en verder zullen we het verschil toch niet merken.

  7. Wat zijn de problemen met het kiesstelsel?
    De restzetel verdeling geeft een onjuist beeld.
    Maar wat ik belangrijker vind is dat er geen verantwoordelijkheid is geen ministeriële maar ook parlementaire.
    De democratie functioneert niet.
    De democratie begint en eindigt met de verkiezingen.
    Een ander kiesstelsel kan in alles een wijziging geven. Aan het niet hebben van restzetels een duidelijke scheiding van de macht en verantwoordelijkheden die afgedwongen kunnen worden.

  8. Persoonlijk ben ik een voorstander van een districten stelsel voor verkiezingen van de staten dit om ook meer diversiteit in de staten te krijgen.
    En eigenlijk ben ik ook wel voorstander van afzonderlijke “presidentsverkiezingen”. Dan komt er een duidelijke scheiding van de macht. Mischien dat dan de parlementaire controle ook eens van de grond komt.

  9. Wat je ook voor oplossing verzint, het is altijd fout
    Waar ik mij het meeste over verbaas is dat een klein eiland niet in staat is om een gezamenlijk beleid op te zetten. 17 partijen deden dit keer mee, maar er waren er nog een stuk of 10 die mee wilden doen. Met amper 80.000 stemgerechtigden is dat gewoon absurd.
    Iedereen is bezig zijn eigen belang te verdedigen en denkt totaal niet aan het algemeen belang. Zo komen we als eiland natuurlijk nooit vooruit.

    Dus i.p.v. het kiesstelsel aanpassen moeten we wellicht eens op zoek gaan naar andere politici, want dit gaat nooit werken.

  10. aanvullend:
    Beste Kiesraad,
    Misschien kan ook die aan te tonen 1% ondersteuners van de vorige kiesdeler die een partij voor inschrijving moet aantonen voordat de inschrijving door de Kiesraad wordt goedgekeurd verhoogd worden naar 3 of 4 of 5%?
    Tis maar een alternatief……
    En zo zijn er meer.

  11. “…..maar heeft zelf geen voorkeur voor aanpassing of de noodzaak ervan.”

    Je zou toch zeggen dat de Kiesraad DE autoriteit is op het gebied van een correcte democratische vertaling van het stemgedrag van de bevolking zodat een evenredige vertegenwoordiging conform de wil van de bevolking in de Staten gewaarborgd wordt. De Kiesraad zou een aantal alternatieven kunnen aangeven voorzien van implicaties t.o.v. de huidige gang van zaken. Bv. door een hogere drempel op te werpen bij inschrijving van nieuwe partijen. Inschrijfgeld? Nu kunnen de verkiezingen zelfs worden beïnvloed door het oprichten van fake/kansloze nieuwe partijen alleen maar om een bepaalde partij aan de restzetels te helpen. Dat de kiesraad niet de uiteindelijke instantie is om de keuze te maken, is duidelijk. Maar nu wachten ze achteroverleunend af zonder partijen, waaronder belangrijkste partij: de bevolking, van verder inzicht te voorzien. De mening van de Kiesraad is uiterst belangrijk in een goed functionerende parlementaire democratie! Dus Kiesraad: doe wat u behoort te doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties