25.8 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

PBC | Van Huffelen naar de eilanden om COHO

Persbureau Curacao

Dutch State Secretary of Kingdom Relations and Digitisation Alexandra van Huffelen exits the Kingdom Council of Ministers meeting on Friday with Ministers Plenipotentiary Guillfred Besaril of Aruba, Carlson Manuel of Curaçao and René Violenus of St. Maarten | Foto: Suzanne Koelega | Daily Herald

“Het heeft geen zin om hervormingen door te voeren als je er niet in gelooft”. Dat zei de staatssecretaris van Koninkrijkrelaties, Alexandra van Huffelen vrijdag na afloop van de Rijksministerraad. Ze werd geflankeerd door de gevolmachtigde ministers Gilfried Pesarel van Aruba, Carlson Manuel van Curaçao en René Violinus van Sint Maarten.

Die hadden haar gevraagd de behandeling van de Rijkswet tot oprichting van COHO uit te stellen. De parlementen zouden meer tijd nodig hebben. 20 april was eerst gepland, nu is dat uitgesteld tot 13 mei, net na het Interparlementair Overleg op Sint Maarten.

De Tweede Kamer ging schoorvoetend akkoord, maar de staatssecretaris vindt het uitstel slim: “Dat geeft ze de tijd om hun vragen en zorgen te bespreken en te praten over wat hen zorgen baart”, zei Van Huffelen.

Ze zal vervolgens met de landen om tafel gaan zitten om te praten over de beantwoording van de gestelde vragen. Die gesprekken vinden plaats wanneer de staatssecretaris in mei en juni de eilanden bezoekt.

Daarna wordt het wetsvoorstel behandeld in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. “Er zijn nog enkele stappen te nemen, maar ik denk dat het heel goed is om te weten waar ieder van ons zich zorgen over maakt, waar parlementen zich zorgen over maken en wat ze misschien willen veranderen. Als we dat zoveel mogelijk samen kunnen doen met de Tweede Kamer, hopen we het af te ronden. De discussie is voor de zomer”, aldus Van Huffelen.

Dit samen en zorgvuldig doen is essentieel voor de staatssecretaris. “Ik vind dit belangrijk omdat deze wet niet alleen gaat over de basis van COHO, maar ook om landen weerbaarder te maken tegen economische schokken en om zaken op orde te krijgen die voorheen niet op orde waren.

Van Huffelen pleit ervoor om samen te beslissen wat te doen. “Samen beslissen over de belangrijke zaken die uitgevoerd moeten worden, op basis waarvan we de volgende stappen zetten. De fundamenten op orde hebben en hierover overeenstemming bereiken is het belangrijkste voor de komende maanden. Daarna kunnen we in meer detail kijken over de groei van de economie en nieuwe investeringen.”

De staatssecretaris bevestigt dat ze in mei en juni naar de eilanden afreist. Ze geeft vooralsnog niet aan welke eilanden ze gaat bezoeken en wanneer. Wel ziet ze meer in twee afzonderlijke reizen, dan één grote reis.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

9 reacties

 1. De roep voor Autonomie en Zelfbeschikking (onafhankelijkheid) wordt door de politici steeds aangehaald, en nu dat de premier, zogenaamd naar het volk heeft geluisterd en zijn frakties opdracht heeft gegeven om tegen de COHO te stemmen, geeft aan dat de meest onbetrouwbare partners in deze regering zitten.
  Men heeft geen geld nodig, maar vergeten dat er nog steeds geld ter beschikking is gesteld en dat er een lening is aangevraagd om zogenaamd de wegen op Curacao te verbeteren en te herstellen. Die lening gaat zowiezo naar de algemene middelen en het wordt weer grabbelton spelen. Autonomie is niet voor het volk maar voor corrupte politici en ambtenaren. God bescherme het volk tegen onafhankelijkheid met deze corrupte politici aan de macht.

 2. Ook dit vrouwke heeft het beste voor met de eilanden en coho, het gaat echter tegen hun grijpvingers in, het is gewoon ‘n ratjetoe en pik is gewoon de weg kwijt. Hij weet ‘t allemaal niet meer.

 3. @ Dvma, “Ik hoop wel dat mevr. Van Huffelen nu eindelijk knopen gaat doorhakken”. Waarop is dat gebaseerd? Tot nu toe leek Van Huffelen meer van de zachte aanpak. Dat is heel anders dan Raymond Knops die tenminste de misstanden durft te benoemen; armoede, zelfverrijking, nepotisme, corruptie en astronomische salarissen.

 4. Manuel ziet er weer niet uit in zijn slechtzittende pak. Een verschil met de beide andere heren.
  Hoe ver zijn we inmiddels met de MIL onderzoeken.

 5. Alexandra, girlie…..,je wordt bespeeld door meesters die één ding verafschuwen : dat NL in zijn strijd om zaken met verbeteringen in bestuur in orde te brengen op Korsou, drempels opwerpt die hun directe toegang tot de publieke gelden en openbare aanbestedingen (lees: hun verdienmodel: corruptie, F&F, pastechi’s, onbegrensde reislust, zakken vullen) vertraagd, belemmerd of onder toezicht stelt.
  Who gives a hoot what the public wants or the country needs, just as long as they vote our way and keeps our enterprise safe. We don’t need folks poking in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -