28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Silvania ruziet om één cent

HomeLandenCuraçaoPBC | Silvania ruziet om één cent

Persbureau Curacao

Silvania noemt het besluit onwettig

De Curaçaose minister van Financiën, Javier Silvania is boos op de Centrale Bank. Directeur Richard Doornbosch heeft volgens de minister zonder overleg besloten de cent uit het betalingsverkeer te halen. De minister is het daar niet mee eens.

Silvania noemt het besluit onwettig. ‘Een cent is een wettig betaalmiddel. De bank kan dat niet zomaar veranderen, zonder aanpassingen te verrichten in de wet’, aldus de minister. De Centrale Bank benadrukt dat het besluit is genomen na overleg met verscheidene betrokkenen in de samenleving.

De minister vreest dat door een afschaffing een stijging van de prijzen dreigt. Alle prijzen worden volgens het plan afgerond op 5 of 10 cent. Hij noemt dat onwenselijk nu de financiële situatie van veel mensen door de gevolgen van de coronacrisis erg slecht is.

De Antilliaanse gulden is het wettig betaalmiddel op Curaçao en Sint-Maarten. Aruba heeft een eigen Centrale Bank en hanteert de Arubaanse florijn. De andere Antilliaanse eilanden vallen direct onder Nederland, maar hebben de dollar als wettig betaalmiddel.

Bron: Persbureau Curacao

14 reacties

  1. Kan me nog herinneren als kind dat velen van ons de toegang tot de bioscoop werd geweigerd omdat we een kaartje van 25 cent met teveel centjes en 2 en een halve centjes wilde kopen. Toen wisten we niets van wettig betaalmiddel dus moesten we teleurgesteld huiswaarts keren.

    Vaak konden we nog zien dat diezelfde man die ons weigerde een kaartje te verkopen nog net een zijdeur openmaakte om zijn byside of familielid en wat kinderen gratis binnen te laten.

  2. Zo is ooit iemand heel rijk geworden. Hij liet alle transacties afromen en liet de cent naar hem op een eigen rekening zetten. Het waren miljoenen centjes en bij elkaar was dat heel veel geld.

  3. Lijkt me een “ego”, “ik nu ook belangrijk is” kwestie.
    Lijkt wel of die Silvania de strijd bewust opzoekt via de media om zo te laten gelddn dat hij ook wat te zeggen heeft.
    Dit gaat om niets.
    Cent in een glas water.
    prioriteiten leggen is blijkbaar niet iets waar hij sterk in is

  4. @ericlapas
    De klok horen luiden? Leuk pleidooi over symbolische waarde en motivatie, maar het gezegde luidt: wie voor een “dubbeltje” geboren is, wordt nooit een kwartje. Conclusie: weg met die cent.

    Verder gaat het werkelijk nergens over waar deze minister zich druk over maakt. Silvania reageert regelmatig vrij hysterisch op van alles en nog wat. Zoekt graag de media en vooral social media op om zijn ongenoegen te uiten i.p.v. rechtstreeks te communiceren met direct betrokkenen.

    Haantjesgedrag? Hij vertoont nogal wat “relnichterig” gedrag zullen we maar zeggen. Leuk voor in de kroeg, maar niet om de problemen van een failliet land op te lossen. Het mag best wel een toontje lager zullen we maar zeggen.

  5. @Gerrit: iets maken wat meer kost dan het ward is is niet efficient.

    De florin vervangen is van een totaal andere orde. Als er geen florin meer is ben je 80% van je macht kwijt als Centrale Bank.
    Overigens is de een andere taak van de CB om de waard van de florin te bewaken. Iets wat je afschaft kun je niet meer bewaken.

    Ben het met je eens dat het geen schoonheidsprijs verdient. Even (al dan niet verplicht) overleg was wel zo netjes geweest.

  6. @ LaZwitz, onder efficiënt betalingsverkeer versta ik iets anders dan de onderverdeling van onze munteenheid. Als de bank inderdaad onder het mom van efficiëntie op eigen initiatief in onze munteenheid kan hobbyen wie weerhoud ze er dan van onder hetzelfde mom, gezien het feit dat we vrijwel alles importeren, de florint maar afschaffen en overstappen op de dollar cq de euro.
    Nogmaals, die cent interesseert me niet maar het gaat erom wie de baas is over onze munt en dus ook de onderverdeling daarvan en in mijn beleving is dat dit niet de bank of welke onafhankelijke instelling dan ook.
    De bank heeft uitstekende argumenten m.b.t. de cent maar laat ze die bespreken met de regering dan laten beslissen.
    Gezien de afloop van diverse dossiers waar de centralebank verantwoordelijk is/was
    ( e.a. Ennia) is het niet te hopen dat ze invloed kan hebben in op onze munt.

  7. @Gerrit: een van de hoofdtaken van de Centrale bank is zorgen oor een efficient betalingsverkeer.

    Voorts dient de Centrale bak onafhankelijk te zijn.

    Volgens mij kan een onafhankelijk orgaan, met als taak een efficient betalingsverkeer regelen dus wel de cent afschaffen.

  8. Silvania heeft kennelijk wat rekenlessen gemist: afronden op 5 cent betekent dat totaal-bedragen eindigend op 1 cent of 2 cent naar beneden worden afgerond en totaal-bedragen eindigend op 3 of 4 cent naar boven (naar 5 cent) worden afgerond. Statistich worden dus evenveel naar totaal-bedragen naar beneden afgerond als naar boven afgerond.

    En …. dat de finnciële situatie van veel mensen slecht is, repareer je niet met het tegenhouden van deze maatregel: ieder weldenkend mens dat daar andere zaken voor geregeld moeten worden. Begin met het inzetten van de voor het grote geld bestemde “tax holiday”-fondsen voor zaken die de gezamenlijke bevolking ten goede komen.

    N.B. Als je als ondernemer een plan hebt waarvan de rentabiliteit afhangst van deze subsidie, dan trek je ogenblikkelijk na het aflopen van deze subsidie de stekker eruit omdat de rentabiliteit negatief is. Elk goed ondernemersplan is níet afhankelijk van deze subsidie waarvan de werkzaamheid ook onbewezen is.

  9. Gaat helemaal niet over die cent, dit is meer een strijd van wie heeft het grootste ego. Ik was niets voor mijn tijd en nu zal ik laten zien wie de baas is. Een echte leider had dit intern besproken en niet via de media

  10. Deze heisa heeft niets te maken met de cent maar met wie de baas is over onze munt. Is dat de Centralebank of zijn we dat dat als bevolking dus bij de door ons gekozen bestuurders en parlement.
    In mijn beleving niet de centralebank. Zij kan wel met een goed onderbouwd voorstel komen.

  11. Laten we elkaar geen mietje noemen, een man als Richard Doornbosch die 1 miljoen per jaar verdient kijk niet op één cent of meer.

    De cent heeft meer waarde dan alleen een betalingsmiddel, de cent heeft ook een symbolische waarde. Velen kennen de gezegde, wie voor 1 cent geboren is wordt nooit een kwartje.

    Velen hebben hieruit motivatie gehaald op iets van het leven te maken, als de cent verdwijnt is de motivatie ook weg.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties