27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 04:33

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | De Alphen is het enige ontdekte scheepswrak uit de 18e eeuw op Curaçao

Persbureau Curacao

Het is vroeg in de ochtend op 15 september 1778 wanneer de haven van Willemstad wordt opgeschrikt door een reeks luide knallen. De lucht vult zich met een regen van houtijzer en menselijke lichaamsdelen. Matrozen op verschillende schepen springen uit paniek overboord.

Anderen zien dat het niet hun schip is dat ontploft, maar dat het om het fregat de Alphen gaat. Van de 227 man aan boord van dit oorlogsschip, vinden zo’n 204 mensen de dood. Wat er precies is gebeurd? Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie. Een mysterie waardoor de Alphen het bekendste scheepswrak van Curaçao is geworden.

Op een diepte van 20 meter in de Annabaai en verspreid over een gebied van zo’n 130 meter zijn talrijke onderdelen van het scheepswrak gevonden. Van ijzeren kanonnen tot aan glas en keramiek. Ook het wrak zelf is ontdekt, al is het in slechte staat.

- Advertentie -

De Alphen is een van de weinige tot op heden ontdekte scheepswrakken in Curaçao en dat terwijl het eiland en haar hoofdstad Willemstad een rijke maritieme historie kent. Het vermoeden is dan ook dat er veel meer op de zeebodem moet liggen. Al die scheepswrakken dragen een veelvoud aan verhalen met zich mee over verbinden, over vechten, over handel en over slavernij.

Lees verder op cultureelerfgoed.nl

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. @opmerker schreef;
  “Het boek werd op de markt gebracht onder ISBN 978-90-6464-346-0 Prachtig ingebonden. 320 pag.”

  Heb ik even gegoogeld, boektitel ‘De Noodlottige Geschiedenis Van Het Hollandse Fregat Alphen’.
  Maar behalve de 204 bemanningsleden zijn er ook 50 lokale eilanders omgekomen. Dus de ontploffing van de Alphen heeft in totaal 254 doden tot gevolg gehad. In de nasleep van het gebeuren speelt ook nog een zekere familie Maduro een curieuze rol, dan heb ik het over de zogenoemde ‘Loden verrader’, het boegbeeld van de Alphen. Grappig, maar wel interessante wetenswaardigheden.

 2. Op 28 aug 2009 werd door Dr.Wil Nagelkerken een prachtig boek op de markt gebracht over de Alphen in bijzijn van een nazaat van kapitein van der Feltz.
  Een boek dat een enorme informatie geeft over de geschiedenis van dit schip en over Curaçao.
  Het werd op de markt gebracht onder ISBN 978-90-6464-346-0 Prachtig ingebonden. 320 pag. Veel afbeeldingen in achterhaalde info.
  De moeite waard om aan te schaffen.

 3. Interessant hoor.
  Het mysterie ‘De Alphen’ doet denken aan twee soortgelijke gevallen van opgeblazen Nederlandse oorlogsschepen. Dat ‘de Alphen’ toevallig ook een soort van oorlogsschip was is natuurlijk geen reden om aan te nemen dat het bewust opgeblazen was. Het is immers een mysterie.

  Anders dan de Nederlandse viceadmiraal Reinier Claeszen die in 1606 zijn schip wél met bemanning en al had opgeblazen om te voorkomen dat het in Spaanse handen zou komen. En luitenant-ter-zee Jan Carel Van Speijk die net als eerder Reinier Claeszen op 5 februari 1831 ook zélf zijn schip met man en muis opblies. Van Speijk wou ten koste van alles voorkomen dat zijn schip in handen zou vallen van de Belgen(Brabanders).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -