29 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 14:28

Laatste reacties

- Advertentie -

AD commentaar | Loud & clear

Rechtbank | Persbureau Curacao

Drie rechters van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie hebben er geen enkel misverstand over laten bestaan en de vier verdachten in de strafzaak-‘La Certa’ veroordeeld voor het vragen van steekpenningen maar daarmee ook verantwoordelijk gehouden voor het zich terugtrekken van een serieuze kandidaat in verband met de exploitatie van de Isla-raffinaderij.

Het gaat hier niet om zomaar mensen, maar de voormalig statutair directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en twee andere functionarissen van dezelfde publieke instantie plus nog een externe consultant. En RdK is niet zomaar een vennootschap, maar een die namens de regering eigenaar is van alle petroleumterreinen en -installaties van het Land Curaçao.

RdK had destijds en heeft nog steeds de opdracht om een strategische partner te vinden als operator van de raffinaderij, de BOO/CRU-krachtcentrale en de olieterminal.

In plaats daarvan had het viertal meer oog voor puur eigen gewin, zo is andermaal duidelijk gemaakt; ditmaal in hoger beroep. Buiten het officiële aanbestedingsproject om hebben zij een kandidaat benaderd en gevraagd om ‘miljoenen aan steekpenningen’ met als tegenprestatie dat deze kandidaat de nieuwe strategische partner zou worden.

- Advertentie -

Het Hof spreekt van het ‘buitengewoon maatschappelijk ontwrichtende karakter van het strafbare feit’. Daarmee lijkt geen woord te veel te zijn gezegd.

De eigen portemonnee van toenmalig directeur Roderick van Kwartel en zijn drie mededaders was belangrijker dan het lot van een hele gemeenschap; van een heel land. Mede door hen zit Curaçao – zitten bijna 2.000 Isla-werknemers en werklieden die via onderaannemers voorheen voor de raffinaderij werkzaam waren – in grote onzekerheid: er is nog altijd geen zicht op een nieuwe operator en dus op een doorstart van de voormalige Shell- en later PdVSA-raffinaderij.

Natuurlijk was het op dat moment nog geen gedane zaak, maar de perspectieven toen waren met de gerenommeerde naam van Motiva Enterprises uit de VS als exploitant, dochter van de zo mogelijk nog meer gerenommeerde moeder Saudi Aramco, beter dan ooit. Beter dan daarvóór toen Guangdong Zhenrong Energy (GZE) prachtige luchtkastelen voorspiegelde; en beter dan nu, waarbij het Land feitelijk met de rug tegen de muur staat en sluiting reëel dreigt.

,,Het handelen van de verdachten heeft direct tot gevolg gehad dat een serieuze kandidaat zich heeft teruggetrokken om de nieuwe strategische partner van RdK te worden en aldus hebben de verdachten het vinden van een nieuwe strategische partner van RdK in ernstige mate tegengewerkt”, luidt het oordeel van het Hof, terwijl zij nota bene duurbetaald werden door de bevolking om als functionarissen juist het omgekeerde te doen.

- Advertisement -

Terecht stellen de rechters dat de verdachten, nu andermaal veroordeelden, met name de voormalige directeur in zijn positie als vertegenwoordiger van de overheid van Curaçao, het imago van Curaçao ‘bijzonder te hebben geschaad’. Dit kan tot gevolg hebben dat investeerders en anderen worden afgeschrikt om zaken te doen met RdK dan wel Curaçao. Met andere woorden: hun handelen was toen op dat moment slecht voor het eiland, maar het kan nog altijd negatieve gevolgen hebben. Tot de dag van vandaag.

Het Hof drukt dit alles krachtig uit met ‘ondermijnend handelen’. Gezien de grote maatschappelijke impact van het strafbare feit, heeft het Hof besloten een hogere gevangenisstraf op te leggen dan door het Openbaar Ministerie in hoger beroep was geëist.

Niet alleen om het viertal te laten voelen wat hun bijzonder kwalijke acties teweeg hebben gebracht, maar ongetwijfeld óók om alle andere huidige en toekomstige functionarissen duidelijk te waarschuwen dat dit verderfelijke gedrag nooit en te nimmer geaccepteerd mag en zal worden. Loud & clear!

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. ….”En waar verschilt hij dan van overige bestuurders, ministers, statenleden?
  Is het enige dat toen een potentiële kandidaat afhaakte en de reden daarvoor aan de grote klok gehangen heeft?”…..

  Klabu op de kop!

  Hoe verschilt dit gedrag van R. Van Kwartel, om.zo maar iemand te noemen, met dat gedrag van Jaime Saleh, die 3 miljoen bonus kreeg uit de pot van Ennia, kan een RvC lid zoveel verdienen, voor bijzondere (wegkijk, doe niks) diensten?

  Hoe verschilt dit gedrag van Kwartel met dat van Pisas, Lamoney, Cooper, de Geus, Gijsbertha , S martina, Maria asfaltmeer breu Peters, Zita leitu, brug gate, En wiels I,II,III mdpt isla, godett nummerplaat gate, betriaan many gates, Camelia I,II,III sabelotodo , Mè el hash, autolease gate, Ai en ga zo maar door, Curaçao kan een commerciele gevangenis starten voor nagenoeg alle ministers vanaf pakweg 1975

 2. “De eigen portemonnee van toenmalig directeur Roderick van Kwartel en zijn drie mededaders was belangrijker dan het lot van een hele gemeenschap; van een heel land.”

  En waar verschilt hij dan van overige bestuurders, ministers, statenleden?
  Is het enige dat toen een potentiële kandidaat afhaakte en de reden daarvoor aan de grote klok gehangen heeft?

 3. Maar de case van Martina werd geseponeerd?
  Dit deed het OM, maar het Hof heeft middelen om dit proces alsnog “leven” in te blazen. Gebeurde niet.
  Politici en familiepartijen staan boven de wet?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

PBC | Beatrix bezoekt voedselbos tijdens bezoek aan Curaçao

Persbureau Curacao Prinses Beatrix werd zaterdag tijdens haar bezoek aan Curaçao flink aan het werk gezet. Bij een bezoek aan het voedselbos kreeg de 83-jarige prinses een oranje...

PBC | SER maakt zich sterk voor innovatie

Persbureau Curacao De Sociaal-Economische Raad heeft een verkenning uitgebracht aan de regering en de Staten over de mogelijkheden van de invoering van een missie gedreven innovatiebeleid. Dat moet...

ParadiseFM | Mauritsz de Kort wordt definitief nieuwe Hof-president

Hij was al voorgedragen, maar de benoeming is nu officieel rond: rechter Mauritsz de Kort is vanaf 1 januari de nieuwe president van het Gemeenschappelijk Hof van...

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

Column Youp | Kakkersbromsnor

Pushbericht na pushbericht over vliegverboden, wauwelwappies, vaccinazi’s, avondlockdowns, QR-codekrakers, meedogenloze mutaties, rellende hooligans, met scherp schietende politiemensen, uitgebluste brandweermannen, radeloos ziekenhuispersoneel, stenen door ambulanceruiten, dwalende demissionaire ministers,...
- Advertentie -