27.4 C
Willemstad
• zaterdag 4 december 2021 13:35

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao

Richard Doornbosch, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2 procent. Dat zegt Richard Doornbosch, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Het economisch herstel wordt vooral ondersteund door een opleving van de toeristische activiteiten. ‘Maar de economische opleving garandeert geen duurzaam economisch herstel’, waarschuwt De Centrale Bank.

‘Verwacht wordt dat de inflatie in 2021 sterk zal stijgen tot 2,9%, als gevolg van de stijgende internationale olieprijzen en de wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen. Gezien de sterke importafhankelijkheid, vertalen deze ontwikkelingen zich rechtstreeks naar onze binnenlandse prijzen. Verwacht wordt dat de inflatiedruk in 2022 enigszins zal afnemen’, vervolgt Doornbosch.

- Advertentie -

De sterke krimp van het reële bruto binnenlands product heeft zich in het eerste kwartaal van 2021 voortgezet. Die daalde met 13 procent. en werd gedreven door een scherpe daling van de netto buitenlandse vraag in combinatie met een lagere binnenlandse vraag. Dit gebeurde tegen de achtergrond van de COVID-19-pandemie en de daarmee samenhangende inperkingsmaatregelen.

Sector

Een analyse per sector laat zien dat de reële toegevoegde waarde in alle sectoren van de economieën van Curaçao daalde. Maar de krimp was het meest uitgesproken in de sectoren restaurants en hotels, groot- en detailhandel, transport, opslag en communicatie, en vastgoed, verhuur en zakelijke dienstverlening.

De krimp in de sector restaurants en hotels was in het eerste kwartaal van 2021 groter dan in het eerste kwartaal van 2020. het verschil heeft te maken met de maanden januari en februari 2020, toen er nog geen pandemie was en het toerisme relatief goed presteerde.

Toerisme

In beide landen hadden de reis- en inreisvereisten, in combinatie met de gezondheidsrichtlijnen en de inperkingsmaatregelen te midden van de pandemie, een negatief effect op het verblijfstoerisme in het eerste kwartaal van 2021.

- Advertisement -

Voorts heeft het negatieve reisadvies van de Nederlandse regering voor Curaçao in de periode januari-maart van 2021 een sterk negatief effect gehad op het verblijfstoerisme in dat land. Hierdoor daalde het aantal verblijfstoeristen, het aantal overnachtingen en de bezettingsgraad van de hotels in Curaçao aanzienlijk.

Bovendien bleef het cruisetoerisme op Curaçao nagenoeg uit, na de stillegging van de sector als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Het negatieve resultaat van de sector groot- en detailhandel werd veroorzaakt door de daling van de binnenlandse vraag en de lagere toeristische bestedingen. In overeenstemming met de scherpe daling van de toeristische activiteiten, daalde ook de reële toegevoegde waarde in de sector vastgoed, verhuur en zakelijke dienstverlening aanzienlijk.

Transport

De sombere prestatie van de sector transport, opslag en communicatie is toe te schrijven aan een daling van activiteiten bij zowel de lucht- als de zeehavens. De activiteiten bij de luchthavens krompen als gevolg van een daling van het aantal commerciële landingen en het passagiersverkeer.

Ook de transportdiensten van de binnenlandse luchtvaartmaatschappijen liepen terug. De tegenvallende prestaties bij de havens weerspiegelden een daling van het aantal schepen dat de haven van Willemstad aandeed, met name cruiseschepen en tankers, en minder containerbewegingen.

Kwetsbaarheden

Doornbosch geeft aan dat in Curaçao de groei al voor het uitbreken van COVID-19 achterbleef bij het potentieel. ‘Deze zwakke groei was grotendeels te wijten aan onze macro-economische kwetsbaarheden, waaronder de werking van de kapitaal- en arbeidsmarkten, complexe administratieve procedures en hoge kosten van het zakendoen.’

‘Indien deze kwetsbaarheden niet doeltreffend worden aangepakt, bestaat er een aanzienlijk risico dat we op middellange termijn opnieuw op een pad van lage groei belanden’, waarschuwt de bankpresident. Tegelijkertijd wordt de regeringen van Curaçao geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van de overheidsfinanciën met stijgende tekorten op de lopende begroting en een oplopende overheidsschuld die nog verder wordt verergerd door de COVID-19-pandemie.

Landenpakket

‘De hervormingen die in het landenpakket met de Nederlandse regering zijn overeengekomen, geven Curaçao de kans om met technische en financiële steun deze zwakke punten aan te pakken en zo het investeringsklimaat te verbeteren, particuliere investeringen te stimuleren en een hoger, duurzaam economisch groeipad te bereiken’, legt Doornbosch uit.

‘Tegelijkertijd moeten maatregelen worden genomen om de overheidsfinanciën te verbeteren, waaronder hervormingen op het gebied van belastingen, de gezondheidszorg en het sociale stelsel van Curaçao. Een kritische succesfactor voor het bereiken van groeivriendelijke begrotingsconsolidatie is de ontwikkeling van een meerjarig begrotingskader dat het toezicht op de voortgang van de hervormingen zal vergemakkelijken en de noodzakelijke zekerheid zal bieden over de beschikbare financiële middelen’, aldus de Bankpresident tot slot.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

21 reacties

 1. “Ja niets loopt echt lekker, maar toen hij aantrad speelde ennia, apc, giro, bdc, BDO en acu al jaren!

  Zie je liever leila lasten als president zien?
  Een politiek gekleurde kandidaat (MAN) zonder internationale ervaring, zelfs amper bankervaring? Leuk voor seminars en lezingen, maar ook tijdens haar stage als interim president werden al gelijk grove brokken gemaakt.”

  toen Bob traa aantrad leek hij een plan te hebben en een sense of urgency. Bij Doornbosch is dit minder duidelijk. Ok de situatie bij CBCS was niet rooskleurig toen hij begon, maar welke concrete dingen heeft hij gedaan om dit te verbeteren? het toezicht is nog steeds hopeloos verouderd en om een discussie te hebben over wel of geen 1 cent toont niet bepaald aan dat de prioriteiten correct gesteld worden. Hij had ook afstand kunnen doen van een deel van zijn salaris en onkosten vergoeding. Doornbos heeft mij nog niet kunnen overtuigen en lijkt mij eerder iemand die op zijn plek is bij een goed draaiende organisatie, dan iemand die puin durft te ruimen en issues durft aan te kaarten

 2. @Curaçao R. , hij is nog aan het puinruimen!
  30 jaar T(r)om(p) & Jerry & Chos gekonkel en despotisme wipe je niet even weg met een wegveegservetje!

  Daarnaast moet hij ook dealen met politiek geplaatste figuren als Jardim en Lasten. Die getrouw zijn aan hun achterban, lees degenen die ze geplaatst hebben

  Ja niets loopt echt lekker, maar toen hij aantrad speelde ennia, apc, giro, bdc, BDO en acu al jaren!

  Zie je liever leila lasten als president zien?
  Een politiek gekleurde kandidaat (MAN) zonder internationale ervaring, zelfs amper bankervaring? Leuk voor seminars en lezingen, maar ook tijdens haar stage als interim president werden al gelijk grove brokken gemaakt.

  Bovendien moet zij loyaal zijn aan gijsbertha, en we weten allemaal wie gijsbertha is, en hoe die zijn dochter op de valreep een cadeau van 25k per maand mee gaf aan het eind van zijn ministercarriere!

  Alle munisters, nagenoeg zonder uitzondering , proberen hun dochters/familie nog gauw even een schaal op te hogen.

  Gelukkig steken opvolgende ministers daar een stokje voor, maar ja, die gaan uiteindelijk hetzelfde doen, maar dan voor hun mensen!

 3. “Als voor de cbcs gekozen moet worden tussen het betalen van 1 miljoen aan E. Ys, J. Saleh, Jardim, Gijsbertha of andere insulaire topper, die reeds bewezen heeft goed te kunnen melken, dan liever een miljoen salaris voor een internationale topper , die tenminste expertise heeft”

  wederom de concrete vraag: wat heeft Doornbosch gepresteerd om dit salaris te kunnen verdedigen? Wat is zijn expertise? Momenteel heeft Curacao een groot issue als het gaat om toezicht financiele instellingen (Girobank, ENNIA, APC, ACU, PSB) en daar heeft Doornbosch geen expertise of werkervaring in

  Het argument “Doornbosch is minder slecht dan een insulaire topper” is wel heel mager. De cholera is minder erg dan de pest…

 4. Eens met @William!
  Als voor de cbcs gekozen moet worden tussen het betalen van 1 miljoen aan E. Ys, J. Saleh, Jardim, Gijsbertha of andere insulaire topper, die reeds bewezen heeft goed te kunnen melken, dan liever een miljoen salaris voor een internationale topper , die tenminste expertise heeft

 5. @CR
  Ik was niet van plan het te hbbn over herstel in vertrouwen, maar reageer alleen op de ‘term’ boekhoudertje.
  Uiteraard rechtvaardigt dit geen 1 ml salaris.
  Maar als ik mag kiezen (gelukkig hoef ik dat niet) tussen de zakkenvullende nitwits die het eiland heeft geproduceerd en nog steeds meer dan 1 ml opstrijken denk ik dat ik ga voor een ‘indrukwekkend’ CV.

 6. @william een cv dat een salaris van 1mln ang rechtvaardig?! Wat heeft doornbosch concreet gerealiseerd voor dit salaris? Kom nu niet met “herstel vertrouwen in cbcs” dat is niet te meten

 7. Nou nou, ‘boekhoudertje’.
  De man heeft een indrukwekkend CV, waar @Gerrit zijn vingers bij zou kunnen aflikken.
  Just saying.

 8. Klopt @ Curacao Revisited, vandaar het woord triviaal.
  Daar ging het echter niet om. @Gerrit stelde dat Doornbos niet zelfstandig zou werken, maar aan de leiband van de politek zou lopen.

 9. “Alleen zoiets triviaals als de centen kwestie is al bewijs genoeg dat hij onafhankelijk is.”

  toont dit niet eerder aan dat Doornbosch niet in staat is om hoofd en randzaken te onderscheiden? Kan CBCS zich niet eerst focussen op toezicht (Girobank, ENNIA, PSB, ACU, APC) omdat dit de Curacaose belastingbetaler klauwen met geld gaat kosten.

 10. @Gerrit: volgens mij heb je de rest van de stukken van Doornbosch niet gelezen.

  Alleen zoiets triviaals als de centen kwestie is al bewijs genoeg dat hij onafhankelijk is.

 11. Deze boekhouder Doornbosch is zo trots op zijn baantje en titel dat hij zich heeft laten verlagen tot de loopjongen van de huidige en vorige regering. Dus om zijn baantje te behouden geen verkeerd woord indien het beleid van de regering aan de orde zou moeten worden gesteld en dan hou je uitsluitend de algemeenheden die al jaren verkondigd worden over.
  Noemde de cbcs zich niet een onafhankelijk orgaan ??.

 12. “Wat about een reductievriendelijke salarisvermindering? Voor meneer don bosch?”
  falend toezicht bij Girobank, ENNIA, PSB, ACU, APC en desondanks top salarissen. het kan alleen op Curacao

 13. Meneer Doornbosch rept met geen woord over de salarissen van de toppers die drastisch naar beneden moeten, omdat ze te hoog zijn voor wat deze rots produceert.
  Meneer Doornbosch wil niet onnodig in de poep gaan roeren, die dan vooral gaat stinken in de top van de CBCS?

 14. “WIJ ZEGGEN DAN, PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES EN BRENGT OOK GEEN GELD IN ONZE LAADJES.”
  in jouw laadje niet Abraham maar in het laadje van CBCS wel! CBCS heeft ook dit jaar weer een goed nieuws show geleverd zodat “het vertrouwen in de economie weer kan herstellen”. Poilitiek blij, CBCS blij, iedereen blij.
  En als er in 2022 helemaal geen economische groei was? Dan ligt het aan een extern event dat niemand had kunnen inschatten maar geen zorgen dan is er weer in 2023 groei!

  heer Doornbosch Mascha danki, thank you, dankuwel!

 15. Tegelijkertijd moeten maatregelen worden genomen om de overheidsfinanciën te verbeteren, waaronder hervormingen op het gebied van belastingen, de gezondheidszorg en het sociale stelsel van Curaçao.

  Maar geen woord over de overheidssalarissen van te veel ambtenaren die niets doen?

 16. @ Geachte heer Doornbosch, ik zou zeggen dit verhaal kennen wij al zolang als de weg naar Romen is, omdat een verstandig mens na de twee eerste regels lezen het al voor gezien hebben. WIJ ZEGGEN DAN, PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES EN BRENGT OOK GEEN GELD IN ONZE LAADJES.

 17. test CBCS ook hoevaak hun voorspellingen uitkomen? Ik kan mij goed herinneren dat er ook voor vorige jaren groei was voorspelt die er vervolgens niet kwam

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...

PBC | Windsurfer Badloe grijpt naast mondiale onderscheiding

Persbureau Curacao Windsurfer Kiran Badloe krijgt geen mondiale onderscheiding van de internationale zeilbond, World Sailing. Bij de mannen heeft nog nooit iemand met de Nederlandse nationaliteit deze onderscheiding...
- Advertentie -