27.4 C
Willemstad
• zaterdag 4 december 2021 13:38

Laatste reacties

- Advertentie -

Column Youp | Kliniekclowns

Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met de alarmlichten aan. En met mijn voorhoofd op de claxon. Al gauw kwam er hulp en werd ik per ambulance naar het AMC gebracht. Kwestie van je sprakeloos gedragen.

Op de Spoedeisende Hulp heb ik namens het gehele Nederlandse volk mijn oprechte excuses aangeboden aan het verplegend personeel van het gehele ziekenhuis en ik heb ze gevraagd of ze mijn verontschuldigingen ook willen overbrengen aan al hun collega’s in de rest van het land. Ook heb ik ze aangeraden om volgende week massaal met een rode clownsneus en een kapotte viool naar hun werk te gaan. Landelijk.

Hierna wandelde ik opgewekt en monter het ziekenhuis uit, terwijl ik aan iedere rolstoel of krukkenkoning vroeg wat er nou toch gebeurd was. Uit verveling door opgeschoten jongens voor de tram geduwd? Hooligans van een andere club ontmoet? De gewone doordeweekse akkefietjes.

In de metro heb ik nog een radeloze tirade gehouden over de te verwachten zouteloze zeikreactie van politiek Den Haag op dit ridicule inkomensverschil tussen de clowns en de verpleegkundigen. Er komt een onderzoek. Een diepgaand onderzoek. Paul Blokhuis zegt dat. Net als Hugo. En die van Huffelen. Nee, die heeft geen mening. Eerst onderzoek! Misschien ook nog iets met ‘onderste steen moet boven!’

- Advertentie -

Cliniclowns. Ik ken mensen die als kleuter zo’n opdringerige griezel aan hun ziekbed hebben gehad en daar nog steeds heel slecht van slapen. Een vriendin vertelde dat die geruite lolbroeken tegenwoordig ook demente bejaarden aan het schrikken maken met hun fratsen en dat die oudjes daarna vaak direct overlijden. Na zo’n clownsbezoekje is er geen enkele reden meer om nog langer op aarde rond te scharrelen.

Met de metro kwam ik langs de Johan Cruijff Arena en kreeg onmiddellijk mijn goede humeur terug. Dat kwam door de hoogmis die de godenzonen van Ajax afgelopen dinsdag hebben opgevoerd tegen de Duitsers uit Dortmund. Zelden heb ik het stadion zo zien hossen. En zo terecht zien hossen. Ik deed vrolijk mee. Moest onderhand wel steeds denken aan dat Nijmeegse Goffertstadion dat afgelopen weekend door zijn hoeven ging door twintig springende Arnhemmers. Het stadion wordt komende week persoonlijk gekeurd door de Nijmeegse burgemeester Bruls zelf. Die gaat in ieder vak in zijn uppie een dansje doen op muziek van de Snollebollekes en als het beton dat houdt dan mag heel Nijmegen er weer in.

Niet veel later wandelde ik het Centraal Station uit en meldde me in mijn vaste koffietent waar iedereen zich hardop afvroeg of onze burgemeester Femke Halsema ook zo geschrokken is van het dodelijke schot dat de acteur Alec Baldwin op een Amerikaanse filmset gelost heeft. En of ze het drama met haar man besproken heeft? Hij is tenslotte de pistooltjesexpert!

Toen ik vertelde over mijn spontane ziekenhuisbezoek dacht men eerst dat ik boven alle bedden van de rochelende wappies een bordje met ‘Voorkomen is beter dan genezen!’ had gehangen. Maar ik vertelde de kroeg over mijn excuses die ik aan de verpleegkundigen had aangeboden en dat ik ze heb voorgesteld om binnenkort massaal met een rode clownsneus naar het werk te gaan. Maar dan ook echt met zijn allen. In alle huizen in Nederland waar verpleegd, verzorgd en onderbetaald wordt.

- Advertisement -

Snoeihard! En daarna grote foto’s in alle media. Tienduizenden verpleegkundigen! Allemaal met die rooie clownsneus op. En daarna met zijn allen naar Den Haag. Alle neuzen dezelfde kant op! En hij gaat pas af als er eindelijk normaal betaald wordt. Minimaal hetzelfde salaris als die muffe Cliniclowns.

“Maar ja”, zei Leo de barman, “waar haal je zo gauw een kleine 200.000 van die rooie doppies vandaan? Want om zoveel mensen gaat het in de Zorg. En ook nog binnen een week? Is dat niet iets voor iemand binnen het CDA? Daar kennen ze vast wel een paar aardige jongens die die dingen voor niks uit China willen halen.”

Bron: NRC Handelsblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Van een paar linkjes schiet ik echt niet in de stress.
    Alleen komt je post er niet meteen op te staan. Deze worden automatisch tegengehouden omdat die je als spammer ziet.

    Plaats je linkjes maar.

    Commentpolis

  2. Fijne column weer! De verontwaardiging over het salaris van de Cliniclowns was in 2017 ook al nieuws. Om de Commentpolis niet in de stress te laten schieten qua linkjes; google de woorden “cliniclowns salaris” maar eens.

    Voor de goede orde; de Cliniclowns op Curaçao zijn WEL vrijwilligers, krijgen geen subsidie en zijn volledig afhankelijk van donaties!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Column Youp | Kakkersbromsnor

Pushbericht na pushbericht over vliegverboden, wauwelwappies, vaccinazi’s, avondlockdowns, QR-codekrakers, meedogenloze mutaties, rellende hooligans,...
- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...

PBC | Windsurfer Badloe grijpt naast mondiale onderscheiding

Persbureau Curacao Windsurfer Kiran Badloe krijgt geen mondiale onderscheiding van de internationale zeilbond, World Sailing. Bij de mannen heeft nog nooit iemand met de Nederlandse nationaliteit deze onderscheiding...
- Advertentie -