30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

PBC | Boy Dap, vader van de Tumba overleden

Persbureau Curacao

Vandaag is bekend geworden dat de legendarische muzikant en componist Anselmus ‘Boy’ Dap is overleden. Hij wordt algemeen beschouwd als de ‘Tata di Tumba’, de vader van de Tumba. Een titel die hij ontving nadat hij het Curaçaose Festival di Tumba tien keer won.

In het Roxy Theater werd in 1971 het allereerste tumbafestival gehouden, die hij meteen won. Daar werd de tumba dé muziek van het Curaçaose carnaval, dat voor die tijd werd gedomineerd door Calypso en steelbands.

Zijn bekendste tumba’s zijn: Bashé (1971), Dal e Cos (1973), Mandé ,(1974), Sigi Awor (1979), Tur hende compañié (1981), Un biaha mas (1983), Despensa, e ta bini (1985), Waya pasa bai (1989) en Bolt’e blachi (1992)

Muzikale familie

Boy werd geboren in een muzikale familie en kwam op zeer jonge leeftijd in aanraking met jazz via zijn vader, Johannes Dap, een bekende saxofonist die thuis repeteerde met zijn Bright Star Band. Naast saxofoon speelde Johannes drums, klarinet, piano en fluit.

Boy en zijn twee broers oefenden op deze instrumenten en vormden uiteindelijk een ‘huistrio’. Boy speelde saxofoon, zijn broers drums en piano. Alle drie zongen ze in het koor van de Pietermaaikerk.

Boy werd in zijn adolescentie muzikaal geïnspireerd door grootheden als Juan Rosales en Tata Leonard uit Puerto Rico en besloot zich op 19 -jarige leeftijd in te zetten om een ​​professionele zanger, liedjessschrijver en muzikant te worden.

Perfectioneren

Hij bleef zijn stem perfectioneren en trad op met verschillende lokale bands (‘Happy boys’, ‘Lluvia Musical’, ‘EstreIlas del Caribe’). Later waagde hij zich internationaal met contracten in Suriname, Jamaica, Costa Rica, Rotterdam.

Boy is de allereerste yu’i Kòrsou die een lokaal gemaakte LP componeert en opneemt. Hij heeft met meerdere bands opgenomen, waaronder ‘Six Dimensions’, ‘Heart Breakers’, ‘Aristo Combo’, ‘het Herman Wegewijs orkest’, ‘Trio Renaud’, ‘Willy Pérez y su orquesta’, ‘International Combo’, ‘Morón Combo’, ‘zoyoyo y su grupo’ en ‘EstreIlas del Caribe’.

Boy Dap werd vorige week, op 25 oktober, 88 jaar.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

11 reacties

 1. @ericlapas

  Als je de video hebt bekeken … hij vertelt dat hij meerdere malen actie heeft ondernomen maar desbetreffende instantie(s) gewoonlijk de bekende dovemansorentactiek.

  Uiteindelijk heeft hij het opgegeven….

  Dus voordat je een oordeel velt……bekijk de video….

 2. @Reminder, “hij klaagt over de vuilbelt”. Big fucking deal. @Reminder, ik kan het niet in mijn eentje doen. De bedoeling is dat artiesten, sporters en anderen hun mond opendoen tegen het onrecht hier. Wij kunnen het niet over laten aan figuren als Gert Jacob Dekker, Huurman en de eigenaar van Miles Jazz Café omdat wij bang zijn een oranje lintje mis te lopen.

 3. Er is een Boy Dap Straat.

  Onderstaand videolink waarin hij klaagt over de vuilbelt in de naar zijn genoende straat

  Link: Ora ku bo ta bon, ta bon bo ta i Boy ta bon bon..!

  Radio Margaritha 90.3 FM Jan 8, 2016

 4. Hebben we al een Boy Dap straat? De criteria voor een straatnaam of een theater is enige naamsbekendheid, een kritiekloos bestaan leiden en nooit over onderwerpen als armoede en corruptie hebben. Hij mag best een zaal naar zijn naam in het nieuwe Ced Ride theater krijgen.

 5. Danki Boy Dap pa tantu alegria ku bo a trese den nos pueblo! Pa semper ‘Tata di Tumba’. Sosegá na pas. Kondolensia i forsa na famia Dap.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -