29 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 14:13

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Boy Dap, vader van de Tumba overleden

- Advertentie -

Persbureau Curacao

Vandaag is bekend geworden dat de legendarische muzikant en componist Anselmus ‘Boy’ Dap is overleden. Hij wordt algemeen beschouwd als de ‘Tata di Tumba’, de vader van de Tumba. Een titel die hij ontving nadat hij het Curaçaose Festival di Tumba tien keer won.

In het Roxy Theater werd in 1971 het allereerste tumbafestival gehouden, die hij meteen won. Daar werd de tumba dé muziek van het Curaçaose carnaval, dat voor die tijd werd gedomineerd door Calypso en steelbands.

- Advertentie -

Zijn bekendste tumba’s zijn: Bashé (1971), Dal e Cos (1973), Mandé ,(1974), Sigi Awor (1979), Tur hende compañié (1981), Un biaha mas (1983), Despensa, e ta bini (1985), Waya pasa bai (1989) en Bolt’e blachi (1992)

Muzikale familie

Boy werd geboren in een muzikale familie en kwam op zeer jonge leeftijd in aanraking met jazz via zijn vader, Johannes Dap, een bekende saxofonist die thuis repeteerde met zijn Bright Star Band. Naast saxofoon speelde Johannes drums, klarinet, piano en fluit.

Boy en zijn twee broers oefenden op deze instrumenten en vormden uiteindelijk een ‘huistrio’. Boy speelde saxofoon, zijn broers drums en piano. Alle drie zongen ze in het koor van de Pietermaaikerk.

Boy werd in zijn adolescentie muzikaal geïnspireerd door grootheden als Juan Rosales en Tata Leonard uit Puerto Rico en besloot zich op 19 -jarige leeftijd in te zetten om een ​​professionele zanger, liedjessschrijver en muzikant te worden.

Perfectioneren

Hij bleef zijn stem perfectioneren en trad op met verschillende lokale bands (‘Happy boys’, ‘Lluvia Musical’, ‘EstreIlas del Caribe’). Later waagde hij zich internationaal met contracten in Suriname, Jamaica, Costa Rica, Rotterdam.

Boy is de allereerste yu’i Kòrsou die een lokaal gemaakte LP componeert en opneemt. Hij heeft met meerdere bands opgenomen, waaronder ‘Six Dimensions’, ‘Heart Breakers’, ‘Aristo Combo’, ‘het Herman Wegewijs orkest’, ‘Trio Renaud’, ‘Willy Pérez y su orquesta’, ‘International Combo’, ‘Morón Combo’, ‘zoyoyo y su grupo’ en ‘EstreIlas del Caribe’.

Boy Dap werd vorige week, op 25 oktober, 88 jaar.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

11 reacties

 1. @ericlapas

  Als je de video hebt bekeken … hij vertelt dat hij meerdere malen actie heeft ondernomen maar desbetreffende instantie(s) gewoonlijk de bekende dovemansorentactiek.

  Uiteindelijk heeft hij het opgegeven….

  Dus voordat je een oordeel velt……bekijk de video….

 2. @Reminder, “hij klaagt over de vuilbelt”. Big fucking deal. @Reminder, ik kan het niet in mijn eentje doen. De bedoeling is dat artiesten, sporters en anderen hun mond opendoen tegen het onrecht hier. Wij kunnen het niet over laten aan figuren als Gert Jacob Dekker, Huurman en de eigenaar van Miles Jazz Café omdat wij bang zijn een oranje lintje mis te lopen.

 3. Er is een Boy Dap Straat.

  Onderstaand videolink waarin hij klaagt over de vuilbelt in de naar zijn genoende straat

  Link: Ora ku bo ta bon, ta bon bo ta i Boy ta bon bon..!

  Radio Margaritha 90.3 FM Jan 8, 2016

 4. Hebben we al een Boy Dap straat? De criteria voor een straatnaam of een theater is enige naamsbekendheid, een kritiekloos bestaan leiden en nooit over onderwerpen als armoede en corruptie hebben. Hij mag best een zaal naar zijn naam in het nieuwe Ced Ride theater krijgen.

 5. Danki Boy Dap pa tantu alegria ku bo a trese den nos pueblo! Pa semper ‘Tata di Tumba’. Sosegá na pas. Kondolensia i forsa na famia Dap.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

DolfijnFM | Avondklok naar 11 uur

De avondklok op Curaçao gaat vanaf morgen een uur later in, om elf uur in plaats van om om tien uur. Dat betekent dat de horeca om...

DolfijnFM | Mishandelde man verliest tand

De politie heeft gisteren een man gevonden op straat met bloederige verwondingen, waaronder een verloren tand. Zijn kleren waren gescheurd en zat ook onder het bloed. De...
- Advertentie -
- Advertentie -