32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 11:32

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | 35 concrete acties om historisch hart van Curaçao nieuw leven in te blazen

Persbureau Curacao

Foto Bea Moedt

Punda, de oudste wijk van historisch Willemstad, moet grootschalig worden aangepakt. dat wil de Curaçao Tourist Board, CTB, die onderzoek liet uitvoeren naar de vervallen staat van de binnenstad. Er zijn 35 concrete actiepunten ontwikkeld om de stad uit het slop te trekken: Pact voor Punda wordt het genoemd.

Volgens het onderzoek is de dynamiek van Punda weg. Weinig panden worden bewoond, er vinden nauwelijks activiteiten plaats en bij vastgoedeigenaren, ondernemers, organisaties en de overheid is er de neiging om naar elkaar te wijzen en zelf te wachten met actie ondernemen.

- Advertentie -

Willemstad staat volgend jaar, op 4 december 2022, 25 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een goed moment volgens het CTB om het gebied nieuw leven in te blazen. Ook de nieuwe regering heeft aangeven de situatie in Punda fors te willen verbeteren.

35 actiepunten

CTB heeft 25 actiepunten ontwikkeld voor de korte termijn en tien voor de lange termijn, na 2 december 2022. Vooral de overheid moet aan de slag.

Zo moet die vastgoedeigenaren, investeerders, ondernemers, bewoners en de toeristische sector uitnodigen om harde resultaatsafspraken te maken en te vertalen in een Pact voor Punda.

- Advertisement -

Een citymanager wordt aangesteld, die toeziet op de uitvoering van het Pact voor Punda en die daarop aanspreekbaar is. Deze persoon krijgt doorzettingsmacht binnen de ambtelijke organisatie.

De overheid gaat handhaven bij vervallen vastgoed en verwaarloosde objecten. De inkomsten uit boetes worden besteed aan verdere verbeteringen van Punda, zoals het opknappen en creëren van speeltuintjes.

De overheid verkort de vergunningsaanvraagperiode voor horeca tot maximaal 6 maanden. Er wordt extra beoordelingscapaciteit vrijgemaakt. Als de aanvraag na maximaal 6 maanden niet is afgewezen, wordt deze automatisch toegekend.

De overheid zorgt ervoor dat met het oog op 25 jaar Werelderfgoed goede bewegwijzering wordt geplaatst en een start wordt gemaakt met het verbeteren van de straatverlichting en het aanlichten van bijzondere plekken.

De overheid haalt overbodige en verouderde objecten, zoals oude vuilnisbakken en paaltjes weg. De verantwoordelijke diensten dienen zichtbaar te zijn en hiervoor ook voldoende capaciteit te hebben.

Om investeringen te bevorderen voert de overheid stapsgewijs belastingvereenvoudigingen en -verlagingen door. Daarbij wordt begonnen met een verlaging van de omzetbelasting.

Autovrij

CTB wil een pilot starten met autoluwe/autovrije gebieden, waarbij bewoners altijd wel mogen parkeren en er wordt gewerkt met blokuren voor toeleveranciers. Denk hierbij aan de Handelskade.

Nieuw te ontwikkelen woningen in Punda moeten juist voor studenten, jongeren en creatieven aantrekkelijk zijn. Zij zijn vaak minder veeleisend en hun aanwezigheid levert een belangrijke bijdrage aan het beëindigen van Punda als ‘stil’ gebied;

DMO organiseert op zo’n kort mogelijke termijn weer wekelijks Punda Vibes en kijkt met vastgoedeigenaren, ondernemers en CTB wat de mogelijkheden zijn om het aantal activiteiten vanaf 2022 te verdubbelen, naar twee keer per week activiteiten in Punda.

De aanwezigheid van gratis wifi in Punda wordt hersteld. Toegang is mogelijk na het doorgeven van een emailadres en mobiel telefoonnummer. Deze gegevens worden gebruikt voor marketing van Curaçao in het geheel en Punda in het bijzonder.

Lange termijn

Na 2 december 2022 kan verder worden doorgepakt, met het onder andere het ontwikkelen van de gebieden rond het Plaza Hotel en Cinelandia, met het verlagen van belastingen, met het verbeteren van het vervoer naar Punda, met een wandelboulevard tussen Punda en Pietermaai en met het aantrekkelijker maken van het krijgen van financiering voor nieuwe initiatieven, aldus CTB.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Veel mensen weten het niet maar vroeger bestond in Punda, Hanchi Punda het was de plek waar na negen uur s’avonds allerlei dames uit de Dominicaanse republiek naar buiten kwamen om te prostitueren.

  Toen was Punda, Punda, kerels zelfs uit Banda Bou hadden het over, “Mi ta bai Punda bai wak muhe”. Laten we elkaar geen mietje noemen er is niets meer in Punda te beleven. Het is een dode stad.

 2. Omdat de club eigenaren ( vroeger slaven ) van vervalen panden in beide centrums op de crim, bank vrij zijn maakt het hun geen reet uit of hun eigendom verhuurd of niet verhuurd is.

 3. Tja, dit wisten we al 10 jaar geleden, dus nets nieuws onder de zon.

  Het enige wat nu nog ontbreekt aan dit pakket is de leegstandswet. Eigenaren blijven absurde prijzen vragen voor totaal vervallen panden. Daarmee blokkeren ze de ontwikkeling van Punda. Een leegstandswet kan de eigenaren dwingen de panden te verhuren voor normale prijzen en dat is in het belang van Punda.

  Zolang de huurprijzen niet terugkomen naar een normaal niveau kun je proberen wat je wilt, maar Punda zal niet tot leven komen. Er is immers voor ondernemers geen droog brood te verdienen, er zijn momenteel (en al vele jaren niet) klanten voor Punda. Vanwege de absurd hoge huurprijzen krijg je dus veel winkels met prullaria, dat is het enige waar je nog een goede marge op kunt zetten, zodat je de huur kunt betalen.

  Saillant detail is dat Casa Jenina recentelijk ook gesloten is en dus zelf slachtoffer is geworden van hun eigen beleid van idioot hoge huren. Voor wie het niet weet, zij zijn de eigenaren van zeer veel panden in Punda.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden...

AntilliaansDagblad | Begroting 2021 Aruba goedgekeurd

Oranjestad - Het parlement heeft vrijdagavond de begroting 2021 unaniem goedgekeurd. De AVP-fractie was niet aanwezig. Demissionair minister Dangui Oduber (MEP) van Toerisme, Volksgezondheid en Sport informeerde...

AntilliaansDagblad | Pisas krijgt wanhoopsbrief

Willemstad - Drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, hebben premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gevraagd...

AntilliaansDagblad | ‘Benzineprijs moet structureel omlaag’

Minister MEO en Ramon Chong spreken met pomphouders

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...
- Advertentie -