28 C
Willemstad
• vrijdag 24 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | De moraal van een oud-gouverneur

HomeLandenArubaOpinie | De moraal van een oud-gouverneur

Opinie | Ton de Jong

 

Minister van Staat Jaime Saleh | Persbureau Curacao

De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje honderd maal moeten overschrijven: ‘Egoïsme is helaas nog diep geworteld in de harten van velen.’ Eén van de genoemden zal deze woorden bekend voorkomen. Zij komen uit de Kerst- en nieuwjaarsboodschap die Jaime Saleh in het jaar 2000 uitsprak als gouverneur van de Nederlandse Antillen.

Saleh heeft zijn vaak moraliserende inleidingen en toespraken bij zijn afscheid laten bundelen in ‘De gouverneur spreekt’. Het is een boeiend naslagwerk. Zo opende hij in 1998 een symposium, dat uitgerekend ging over de moraal, met de woorden: ‘De vier belangrijkste deugden zijn: de voorzichtigheid, de rechtvaardigheid, de sterkte en de matigheid’.

Ik heb altijd met veel waardering naar hem geluisterd. Saleh was een boegbeeld van integriteit op een eiland waar onbehoorlijk bestuur helaas aan de orde was en is. Logisch dat hij vertrouwenspersoon mocht zijn van koningin Beatrix. Na zijn afscheid werd hij terecht benoemd tot Minister van Staat van de Nederlandse Antillen. Iedereen wenste hem nog veel gezonde en gelukkige jaren toe waarin hij zich ongetwijfeld volop zou gaan inzetten voor de Curaçaose samenleving.

Groot Geld

Bij de research voor mijn boek Groot geld op Curaçao dat verleden en heden van de offshore beschrijft, kwam ik hem tegen in een hoedanigheid die ik niet had verwacht. Saleh bleek een trustkantoortje te runnen met slechts één klant: De producent van het peperdure horlogemerk Cartier. De bedoeling was duidelijk: belasting ontwijken door geldstromen te laten lopen via Curaçao.

Hij is daar in 2015 mee gestopt . Maar zijn intenties waren duidelijk: snel veel geld verdienen. Het mag, maar het zegt wel iets over de persoon. Hij kreeg van mij het voordeel van de twijfel. Maar het Ennia-vonnis duwt Saleh onverbiddelijk van zijn voetstuk. Zijn naam en ook de namen van de andere commissarissen en bestuurders mogen, nee moeten genoemd worden.

Personalia

Het is een gouden regel in de journalistiek dat media terughoudend zijn met het publiceren van personalia, maar er zijn uitzonderingen. Een belangrijke is dat personen die door hun openbare functies in heden of verleden een grote bekendheid genieten bij het publiek, geen beroep kunnen doen op anonimiteit. Zelfs niet als het een strafrechtelijk vonnis betreft. Roem heeft immers voor- en nadelen.

Het Antilliaans Dagblad noemt dus volkomen terecht de namen van alle bestuurders en commissarissen. Laten we ons beperken tot drie van hen, behalve James Saleh waren Clark Gomes Casseres en Richard Gibson lokale commissarissen bij Ennia. Zij zijn door Ennia buiten de procedure gehouden en daar zullen ze ongetwijfeld een goede fles wijn op hebben opengetrokken.

De rechter acht hen net zo verantwoordelijk als president-commissaris Hushang Ansary en commissaris Nina Ansary. Maar omdat zij buiten het proces zijn gehouden worden zij – vooralsnog – niet aansprakelijk gesteld en hoeven geen miljoenen (terug) te betalen. Wat bezielt Ennia om hen te sparen? Vinden ze het te zielig om hen aan te pakken?

Wanbeheer

Het vonnis is helder over het wanbeheer van de raad van commissarissen. Voor dat wanbeheer werden zij rijkelijk beloond. Beloning is eigenlijk geen goede term. Zij lijken door Ansary met miljoenen verleid te zijn om uitgaven goed te keuren die niet deugden. De commissarissen hadden recht op een jaarvergoeding van 52.780 gulden. Dat is goed betaald voor drie vergaderingen per jaar bij een voor Nederlandse en internationale begrippen zeer kleine verzekeringsmaatschappij.

Saleh kreeg in totaal 2.375.977 gulden extra, Gomes Casseres 980.605 gulden te veel, Gibson werd maar liefst 7.269.893 gulden extra in de schoot geworpen. Nee, dit zijn geen typefouten. De verschillen zijn opmerkelijk. Zouden zij simpelweg gekregen hebben, wat zij vroegen aan Ansary?

Wasmachine

Saleh geniet lokaal en internationaal meer aanzien en heeft meer invloed dan Gomes Casseres. Dat verschil zal wel tot uiting zijn gebracht in de hoogte van bonussen, die in het vonnis excessief worden genoemd. Wie deze bedragen in perspectief wil zetten, zou de laatste aflevering van het tv-programma Curaçao Rauw terug kunnen kijken. In een scene zie je op de achtergrond een jonge moeder die in een teil de gezinswas staat te doen. Kennelijk is er geen geld om een wasmachine aan te schaffen. Van de excessieve bedragen die Saleh uitgekeerd kreeg, kun je 3394 wasmachines kopen.

Het bleef niet alleen bij deze ongelooflijk hoge stortingen op de bankrekeningen van het trio. De commissarissen maakten tussen 2006 en 2018 ook nog eens 3.128.203 gulden op aan reis- en verblijfkosten, exclusief het gebruik van de privéjets van Ennia. Een klein verzekeraartje met privéjets! Het moet niet gekker worden.

Om zo’n bedrag op te krijgen moet je meer doen dan af en toe met de club gaan dineren. Ralph Palm wordt aansprakelijk gesteld voor 235 miljoen gulden. Saleh, Gomes Casseres en Gibson mogen de miljoenen houden die zij ten onrechte hebben ontvangen. Veel plezier zullen zij er niet aan beleven, want dit geld stinkt een uur in de wind. Het hoort niet thuis op de spaarrekening van een Minister van Staat.

Hij mag kiezen: die eretitel inleveren of het geld terugstorten. Bij twijfel moet hij zijn eigen lezingen nog maar eens lezen.

Ton de Jong is voormalig hoofd opinie van Brabants Dagblad en houdt zich nu bezig met journalistiek en historisch onderzoek met Curaçao als bijzonder aandachtsveld.

Bron: Persbureau Curacao

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

De vergoedingen van Ennia commissarissen pagina 30 van vonnis CUR201903842,CUR201903843, CUR201903842, CUR201903796, CUR201903844 en CUR201903846
De excessieve vergoedingen van Ennia commissarissen volgens het vonnis CUR201903842

 

2021 11 29 – VONNIS Ennia Hushang Ansary Nina Ansary Abdallah Andraous Ralph Palm Gijsbert Van Doorn Parman… by Knipselkrant Curacao on Scribd

6 reacties

 1. weet iemand trouwens wat de rol is geweest van ENNIA HR directeur Andrey Pichardo? Iemand is toch verantwoordelijk geweest voor het aannamen van deze dure mensen en het accorderen van deze hoge salarissen?

 2. Dinsdag, 7 december 2021/20:23
  De Appel , ook de rotte Appel, valt niet ver van de stam.
  Het ENNIA rapport is taai om te lezen maar wel de moeite waard.
  Om een andere kant en kijk te belichten over ons oud gouverneur
  denk ik aan een boek die ik in augustus 2016 heb gekocht getiteld
  “CURAÇAO Geschiedenissen”” door Ilse Marrevee , ISBN 90-77808-01-9,
  waarin “prominente”” families hun eigen verhaal vertellen.
  De verhalen worden omlijst door stukken uit het werk van Boeli van Leeuwen een niet al te beste keus bij deze verhalen. Het koloniaal achtergrond wordt hier dik aangelegd.
  De ambities van de vader die het beste wil voor zijn familie maar toch
  valt voor de verleidingen van het geld, een andere vorm van macht in plaats
  van het recht en rechtspraak volledig te dienen wat op deze kleine eilanden
  heel overzichtelijk hoort te zijn. Wat jammer !

 3. Op het schavot te Louis Brion plein en terugbetalen. Samen met de andere bandidos. Deze schurken moeten bestraft worden. Het kan zo nog gezellig worden op het Brionpkein. Ik zie er naar uit. Wat een Land, waar gaat dit heen?

 4. Reis en verblijfskosten Naf 4.5 miljoen.
  Nemen ze champagnebaden met persoonlijke 24/7 masseuzes?

  Lang leve de transparantie, jammer dat dit zo laat naar buiten komt, en niet gewoon elk jaar open en bloot, zoals het hoort MET specificatie beloning per directeur en RvC lid, etc. En nevenactibiteiten elk bestuurslid!

  Schaamteloos dat anno 2021 er nog steeds ceo’s en rvc leden zijn die vinden dat jij niets mag weten over jouw geld!

  Zie ook reactie Gijsbertha, die bij het lekken van salario mionario gegevens , de gestapo (KPC en OM) wilde inschakelen,

  ZIE ook yamil lasten die vond dat zijn salario mionario privé was, toen er kritische vragen werden gesteld…

  Zie ook hasselmeyer die vond dat zijn zelfgeproclameerde bonus van 100k en die 100 k van tromp ( 2 kompinchies) voor het onder curatele stelllen van giro, privé was!

  Privé is iets wat uit je eigen zak wordt betaald, zodra er geld van de pueblo mee gemoeid is moet ALLES openbaar!

  Code of conduct / ethics voor directeuren/ rvc/ ministers, parlementariers per direct opschroeven naar Canadees model.

 5. Dit zijn de activiteiten van iemand die boven elke twijfel verheven is, iemand die een reputatie te verliezen heeft en eigen financiële middelen genoeg heeft.
  Hoe zal het dan zijn met de minder toppers:
  Zij die een bewezen corrupt verleden hebben,
  Zij die altijd een tekort aan financiële middelen hebben?
  Domme vragen.
  Als het beste jongetje van de klas dit doet, en er mee weg komt,
  Zijn de slechte jongetjes echt slecht (maar komen er meestal ook mee weg)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties