27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 23:17

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Steun van 130 landen voor Amerikaans plan tegen belastingparadijzen

De Zuid-As in Amsterdam, ook wel de financial mile genoemd. Foto Gemeente Amsterdam

Een Amerikaans belastingplan voor multinationals heeft de steun gekregen van 130 landen, waaronder Nederland. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekendgemaakt.

Volgens het Amerikaanse plan gaan ondernemingen voortaan belastingen betalen in alle landen waar ze daadwerkelijk actief zijn, niet alleen waar ze een kantoor of brievenbusmaatschappij hebben. Ook komt er een minimale winstbelasting van 15 procent.

‘Kolossale vooruitgang’

Dat betekent ook dat bedrijven minder belasting gaan betalen in het thuisland, omdat een groter deel gaat naar de landen waar de winst behaald is. Naar verwachting gaat het jaarlijks om ruim 100 miljard dollar aan winst. De verhoging van de wereldwijde minimumbelasting naar 15 procent levert elk jaar naar verwachting zo’n 150 miljard dollar aan extra belastinginkomsten op wereldwijd.

- Advertentie -

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak zei te hopen dat de details van het akkoord in oktober al zijn uitgewerkt. De deal, die begin deze maand tijdens een G7-top al werd voorgekookt, moet nu wel verder worden uitgewerkt. Zijn Franse collega Bruno Le Maire noemde de afspraken ‘de belangrijkste internationale overeenkomst over belastingen van de afgelopen honderd jaar’.

Ook Duitse collega Olaf Scholz repte van ‘kolossale vooruitgang’ en ‘de grootste doorbraak in decennia’. “De race naar de bodem van steeds lagere belastingtarieven houdt hiermee op,” zei Scholz in een reactie na het overleg in Washington. “Dit verandert alles.’’

Belastingparadijsen

De belastingontduiking door vooral grote techbedrijven als Google en Facebook is vele landen al jaren een doorn in het oog. Via ingewikkelde belastingconstructies proberen grote bedrijven belastingheffing zoveel mogelijk te beperken. Dat komt doordat de belastingwetgeving nog is gebaseerd op het belasten van bedrijven met een fysieke vestiging en een hoofdkantoor.

Techbedrijven hebben wereldwijd klanten, maar zijn lang niet overal fysiek aanwezig. De winst die Facebook maakt op een Franse gebruiker wordt in de VS, of misschien Ierland, belast. Daar willen de landen een einde aan maken. Nu maken grote bedrijven nog veelvuldig gebruik van fiscale constructies, vaak via belastingparadijzen als Bermuda of de Kaaimaneilanden, om zo min mogelijk belasting af te dragen.

- Advertisement -

Slechts negen landen die bij de OESO aangesloten zijn, steunen het plan niet. Het gaat onder meer om Ierland, Hongarije, Estland en Barbados. Ook Kenia, Nigeria, Peru, Saint Vincent en de Grenadines en Sri Lanka staan niet achter het plan.

Net als Nederland wordt Ierland gezien als een belastingparadijs door andere landen. De Ierse regering wil vasthouden aan het belastingtarief van 12,5 procent voor grote bedrijven, waarmee de Ieren veel Amerikaanse techbedrijven als Apple en Facebook wisten te lokken.

Minister van Financiën Paschal Donohoe verklaarde wel achter het grootste deel van het akkoord te staan. “Ik heb de bedenkingen van Ierland kenbaar gemaakt, maar blijf me inzetten voor een resultaat dat Ierland kan steunen.”

Bron: Parool.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -