28 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet

Cover van Der Spiegel deze week

Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland.

Nadat eerder de Italiaanse journalist en schrijver Roberto Saviano Nederland aan de schandpaal nagelde als hypocriete narcostaat en ‘een van de misdadigste landen ter wereld’, trekt vandaag het Duitse magazine Der Spiegel van leer. In een negen pagina’s lange coverstory ‘Käse, Koks und Killer’ (kaas, coke en moordenaars) wordt een stand van zaken gegeven van de recente ontwikkelingen, inclusief de moord op Peter R. de Vries, en de vloer aangeveegd met het Nederlandse drugsbeleid waarover Duitse instanties zich in toenemende mate zorgen maken.

‘Een land dat zich heeft uitgeleverd aan de drugs’, aldus Der Spiegel dat deze keer een criminele Frau Antje op de cover zet. Een paar decennia geleden werd het populaire Nederlandse kaasmeisje al eens high afgebeeld en zoop ze bier. Nu poseert ze uitdagend met een Kalasjnikov en cocaïne, verstopt in een Goudse kaas.

De zorgen zijn groot in Duitsland, blijkt wel uit het verhaal. Het Bundeskriminalamt in Wiesbaden (de Duitse landelijke recherche) behandelde in 2019 161 zaken die allemaal naar Nederland wezen. Veel meer dan naar welk ander land ook. Dit bevestigt de status van Nederland als belangrijk steunpunt van de internationale drugshandel en als draaischijf van de handel in Europa, aldus Duitse onderzoekers. ‘Nederland is een land dat vrij wil zijn maar dat door naïef beleid in de klauwen van de mocromaffia is geraakt’, aldus het blad.

Wie praat, die gaat

Der Spiegel legt haar lezers uit dat er in Nederland een angstcultuur heerst voor de drugsgangsters en ook dat premier Rutte zijn leven niet meer zeker is. ‘Wie praat, die gaat’, zou het motto zijn van de Taghi-bende. De angst zit erin, aldus het blad, ‘want elke journalist die schrijft over de Marokkaanse bendes, elke aanklager, elke advocaat, elke getuige kan maar beter even onder zijn auto kijken of daar geen bom zit’. Ze moeten allemaal kijken wie er achter hen loopt, bereid zijn zich onder politiebescherming te stellen en het oude leven op te geven’.

,,Nederland is de drugssupermarkt van Europa”, zegt Frank Buckenhof, vakbondsleider van de douaniers in Essen. De professionals voor het importeren, verbouwen, vervaardigen en distribueren van drugs zijn allemaal gevestigd in Nederland, volgens hem.

Het artikel valt samen met een discussie in Duitsland over een mogelijke liberalisering van het Duitse drugsbeleid. De aanstaande coalitie van sociaaldemocraten, Groenen en liberalen praat met elkaar over een mogelijke legalisering van verkoop van softdrugs. Verschillende sprekers zeggen dat de gevaarlijke invloeden van de Nederlandse drugscriminelen al merkbaar zouden zijn in Duitsland.

Bron: Parool

Artikel delen

6 reacties

 1. Zo grappig, ongeveer 2 maanden geleden werd Roberto Saviano door sommige KKC-ers zwaar bekritiseerd. ‘Bagger van nul journalistieke waarde, niveau Bij 1 etc.’, zo klonk het, hij moest maar in z’n eigen land kijken hoe het aan toe gaat met de maffia’ bla bla en bla.

  Een paar weken na Saviano’s artikel liet ook de Antwerpse burgemeester van zich horen. Ook hij nam geen blad voor de mond, hoewel milder dan Saviano beweerde hij toch ook dat Nederland een pioniersland is.
  “Door het gedoogbeleid rond cannabis hebben jullie cannabismiljardairs gecreëerd. Die zijn gaan investeren in synthetische drugs, mensenhandel en wapenhandel en in de coke. Sinds de jaren ’80 krijgt Noordwest-Europa bevoorrading vanuit de lage landen. Het hoofd zit in Amsterdam, maar ze hebben de haven van Antwerpen ontdekt.” Aldus Burgemeester De Wever.

  Sterker, al in 1995 toen er nog geen sprake was van een Mocro maffia vond de Belgische minister van binnenlandse zaken J. Vande Lanotte dat Nederland zich met zijn softdrugsbeleid meer en meer isoleert binnen Europa. Misschien had hij een voorruitziende blik toen hij in hetzelfde artikel het volgende opmerkte; “Nederland holt achter de feiten aan en is het slachtoffer geworden van haar eigen systeem. Criminele organisaties hebben zich erdoor verrijkt en zich in Nederland genesteld”. (1995)

  Nu is het een Duits tijdschrift, en niet zomaar de eerste de beste, die Nederland (het Nederlandse drugsbeleid) de les leest. En niet zo’n beetje, maar dubbel zo hard als Saviano en De Wever tezamen, en dat met spotprent en al. Niet onlogisch, die landen krijgen ook te maken met de negatieve gevolgen van het slappe Nederlandse drugbeleid.

  Zoals bijvoorbeeld de brave 65 jarige Jan B., manegehouder te Nijeveen. In zijn manege is de grootste ooit in Nederland cocaïnewasserij aangetroffen. Er werd 150 tot 200 kilo cocaïne per dag ‘gewassen’. Goed voor een straatwaarde van zo’n 3 tot 5 miljoen euro per dag. Maar Jan B. wist van niets, ook al was hij degene die alle benodigdheden om de professionele coke-lab op te zetten ging halen en brengen. Hij had zijn manege aan keurige computerlui verhuurd, pas laat kwam hij er achter dat het linke soep was. Bullshit, maar goed, hij wordt veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf want hij is niet zo gezond. De 13 Colombianen krijgen 30 maanden aan hun broek. D.w.z., Jan B. komt eerder vrij dan de Colombianen.

  3 jaar cel is geen straf voor een coke lab waar per dag zo’n 150 tot 200 kilo coke geproduceerd werd. En per dag ongeveer 5 miljoen euro werd verdiend? Het is in feite een openlijke Nederlandse uitnodiging aan alle grote internationale drugsorganisaties om zich in Nederland te vestigen..

  O, voor ik het vergeet, ome Jan B. is geen Antilliaan.

  https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/172841/Cocainewasserij-Nijeveen-drie-jaar-cel-voor-eigenaar-Jan-B

 2. Je kunt er je kop onder verwedden, maar met de infrastructuur als gateway naar Europa voor van alles en nog wat dus dan ook drugs alsmede ook grondstoffen dan krijg je dit. Voeg er het nodige aan elementen aan toe die er gebruik van maken en het circus is compleet en het geld gaat bepalen wie gekocht worden. De Rotterdamse haven dichtgooien dan maar? Maar dan krijgt Duitsland ook de rest van zijn spullen niet. Succes heeft niet alleen positieve kanten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -