27.3 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 02:18

Laatste reacties

- Advertentie -

ParadiseFM | Stichting SMOC hoopt dat vertrek werknemers ook einde raffinaderij betekent

top 10 van landen die per inwoner de meeste CO2 uitstoten

Als het aan stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) ligt gaat met het vertrek van de CRU-werknemers eind september ook de Isla-raffinaderij definitief dicht.

In de Nederlandse krant Trouw spreekt SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen van de grootste milieu-misdaad binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Na stillegging van de raffinaderij in 2020 toonde SMOC via de rechter aan dat de Isla verantwoordelijk was voor het grootste deel van de uitstoot van zwaveldioxide op het eiland.

In juni heeft de rechter in hoger beroep in het voordeel van SMO beslist en strengere milieueisen geëist voor de eilandbewoners. SMOC bestaat volgens voorzitter van Leeuwen dit jaar twintig jaar. Het zou een mooi cadeau zijn als het verroeste hek van de raffinaderij definitief op slot gaat, aldus van Leeuwen.

- Advertentie -

Bron: ParadiseFM

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. Start een project om de raffinaderij te ontmantelen en betaal de arbeiders uit de opbrengsten van metaal dat verkocht kan worden. Is er in ieder geval weer werkgelegenheid voor een grote groep voor een paar jaar. Ondertussen nadenken over verdere sanering en de alternatieven op die locatie. Je hoeft dat plan niet nu al klaar te hebben om toch met de ontmanteling te starten. Niemand gaat immers meer 1 miljard of meer investeren. Starten met de ontmanteling zorgt er tevens voor dat men serieus over alternatieven gaat nadenken en niet blijft hangen in het verleden.

 2. @opmerker, Foei! Alsof het de schuld van de SMOC is! Ga je kritische vragen stellen aan de isla en de politici!
  Waarom lieten zij het volk vergissen voor eigen gewin? Zij hebben geweigert om andere alternatieven te doen of er voor te zorgen dat de isla wel voldoet aan milieu eisen!
  Begin maar bij Charles Cooper!

 3. @fox.
  Mooie vragen, simpel antwoord;
  De rafinaderij was HET symbool voor onafhankelijkheid en zelfbeschikking daarom mag je er niet aan komen als het nog functioneert.
  De rafinaderij is de melkkoe van de elite zelfs als de rafinaderij niet produceert worden kapitalen, staatskapitaal, omgeleid naar de elite en dat moet zolang mogelijk zo blijven.
  Dit alles gaat verdwijnen als er afstand genomen wordt van de rafinaderij.
  Het ergste is eigenlijk dat de melkkoe verdwijnt en er voor de elite een nieuwe gevonden moet worden.
  Alle alternatieven die gevonden zouden kunnen worden zijn dood voordat ze geboren worden. Startups kunnen de elite niet spekken en zijn dus niet interessant.
  Zo blijven we over met een roesthoop en schuld.
  Had iedereen aan kunnen zien komen. De beleidsmakers ook maar die profiteerde mee.

 4. “Dat een raffinaderij zich aan milieu wetten moet houden is terecht maar, heeft de Heer van Leeuwen nu ook een oplossing voor alle mensen die nu op straat komen te staan? ”
  Vreemde conclusie: dus Isla kan gewoon alle milieu maatregelen aan de laars lappen omdat zij werkgelegenheid verschaffen?! Ik zou het eerder omdraaien: als Isla niet in staat is om aan de regelgeving te voldoen, dan wordt het tijd dat de mensen die voor Isla werken op zoek gaan naar werk dat wel sustainable is.

 5. @opmerker
  Je doet nu net of het zicht op het einde van de raffinaderij iets van vandaag is. Waarom is door de zich rap opgevolgende regeringen (9 in 10 jaar) nooit vooruit gekeken naar diversificatie en innovatie van de economie? Waarom hebben de altijd luid kabaalmakende vakbonden nooit hun leden gewezen op een mogelijk einde van deze industrie en hen herscholing programma’s aangeboden?

  Het einde zit er al jaren aan te komen. Een vrachtcontainer vol interessante plannen hebben de revue gepasseerd om het Isla gebied te moderniseren en economisch te herontwikkeling. Ze verdwenen allemaal in de bekende la. Men had er geen oren naar, want veranderingen nee daar zijn wij niet van. Nee as usual e kuchu a kortami oftewel het mes heeft mij gesneden.

  Corc heeft geen geld om aan internationale milieu-eisen te voldoen en olie hebben ze evenmin.

  De raffinaderij is al jaren trekken aan een dood paard. Wie dat niet door heeft, is echt ziende blind.

 6. Deze cc mfk heeft een groot omvattend plan: frauderen, belasting ontduiken, omkopen, kort gezegd zakken vullen, heeft hij ook al gedaan bij de raffinaderij.

 7. Dat een raffinaderij zich aan milieu wetten moet houden is terecht maar, heeft de Heer van Leeuwen nu ook een oplossing voor alle mensen die nu op straat komen te staan? Is hij nu werkelijk zo blij? Gaat hij de ontslagen werknemers in dienst nemen en tewerkstellen voor de plannen die SMOC heeft? Zijn er wel plannen die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden. Ik denk het niet. Er zouden diverse grote investeerders zijn maar daar hoor je niets meer van.

 8. Precies zoals de yu het wilde. Groot groter grootst. Hoe meer blingbling hoe meer aanzien. Dus 4 ketels ipv 1 enkele. 360 duizend vaten op een dag verwerken ipv de behoefte van de CAS en evt de BES eilanden. Nee! Er moest internationaal gedacht worden, want lokaal valt niks te verdienen.
  En nu blijkt er voor die grootheidswaanzin geen geld te zijn. Verdienen we toch geen cent. Mooie plannen,maar weet dat dit het eiland is van de gebroken dromen. En er is altijd wel een yu te vinden die daar mee werkt je dromen te breken. Heeft ie toch wat status bereikt in het leven.

 9. Cooper had grootse plannen met de fossiele isla junkyard, niemand mocht aan zijn cash cow Bullenbaai lurken en zijn eigen ja-knikker strategisch geplaatst aan de top van RdK.
  In zijn “maximum grab-“realm past geen jurisprudentie a la Urgenda of gezonde lucht-crap van SMOC. Geen tijd voor smart ass Hollandse rechtspraak. Zie ook zijn antwoord en houding toen de vraag hem werd gesteld direct na zijn beëdiging.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CL | De moraal van een oud-gouverneur

Ton de Jong | Werkgroep Caribische Letteren De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje laten we zeggen honderd maal moeten...

Column Youp | Rijmelarij

Geen idee of de familie van onze minister van Volksgezondheid de sinterklaasgedichten al klaar heeft, maar als ze te elfder ure nog wat rijmwoorden zoeken, dan heb...

DH | Lo-Fo-Wong: Country needs to be adaptable, keep markets efficient

PHILIPSBURG--St. Maarten needs to become adaptable and keep its markets efficient, fair and attractive in an ever-evolving and innovative environment, remarked Director of the Central Bank of...

Ingezonden | Waardering HiMA

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AD commentaar | Friends and family

Minister-president Gilmar Pisas (MFK) kan goed en snel praten, maar - na in eerste instantie mogelijk wat overdonderend te zijn - zo simpel als hij het zegt,...

AntilliaansDagblad | Verhoging van 10 procent voor minimumloon

Den Haag - De zo goed als Kamerbreed aangenomen motie Wuite (D66) voor verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent op 1 januari 2022 is uitgewerkt...
- Advertentie -