27.6 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 13:37

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Mensenrechten vluchtelingen in Curaçao geschonden met Nederlandse steun

In de gevangenis verkeren zij onder onmenselijke omstandigheden.

Curaçao schendt mensenrechten van Venezolaanse vluchtelingen door ze op te sluiten, te mishandelen en zonder proces terug te sturen naar Venezuela, schrijft Amnesty International in een nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie kijkt kritisch naar de bijdrage van Nederland aan de Curaçaose kustwacht en detentie.

Volgens Amnesty International heeft Curaçao het vreemdelingenbeleid niet op orde. Uit het recentste rapport blijkt dat Venezolanen die de humanitaire crisis in hun land ontvluchten, nog steeds standaard voor onbepaalde tijd gevangengezet worden.

In de gevangenis verkeren zij onder onmenselijke omstandigheden. Zo zitten ze soms met veroordeelde criminelen en hebben geen schone kleren, zeep en tandpasta.

Ook vertelden Venezolanen aan Amnesty International dat gevangenisbewakers fysiek en verbaal geweld tegen hen gebruikten. Ze moesten naakt kikkersprongen maken en in 2019 schoot de politie met rubberen kogels op de vluchtelingen in detentie. Verder worden de vluchtelingen onder druk gezet om in te stemmen met uitzetting naar Venezuela. Toegang tot juridische hulp is er nauwelijks.

- Advertentie -

Venezolaanse kinderen kunnen ook in de gevangenis belanden. Zo volgde Amnesty International acht minderjarigen. De Curaçaose overheid herenigde hen niet met hun ouders. In één geval zette Curaçao de kinderen het land uit, terwijl hun moeder daar nog verbleef.

Mensenrechten zouden voorwaarde moeten zijn voor steun

Een eerlijk en individueel proces krijgen de vluchtelingen niet. “Tot nu toe is nog geen enkel beschermingsverzoek van een Venezolaanse vluchteling gehonoreerd”, aldus Amnesty International, dat ook naar Nederland kijkt.

Nederland versterkte de steun aan Curaçao op het gebied van opsporing en uitzetting van vluchtelingen en migranten. Het rapport geeft een voorbeeld van Nederlandse militairen die in 2019 een sporthal met daarin een groep onrechtmatig vastgehouden Venezolanen bewaakten. Verder ondersteunt Nederland de Kustwacht, die mensen die per boot vluchten onderschept.

“De Nederlandse overheid moet een inschatting maken van de risico’s op mensenrechtenschendingen en bindende mensenrechtenwaarborgen als voorwaarde stellen aan de hulp die aan de Curaçaose overheid gegeven wordt”, luidt de oproep van Amnesty International.

- Advertisement -

In 2018 verscheen er ook al een rapport over de misstanden rondom deze vluchtelingengroep, waarop de Curaçaose regering de kritiek verwierp. Het eiland ligt 70 kilometer bij Venezuela vandaan, waardoor er naar schatting zeventienduizend Venezolanen zonder verblijfsstatus naartoe zijn gevlucht.

Bron: NU.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Opinie | ‘Inspecteur Keli is een gevaar voor de volksgezondheid van Curaçao’

Opinie | Jan Huurman, arts en voormalig Inspecteur-generaal Volksgezondheid Curaçao   Het recente vonnis naar aanleiding van een klacht en een eis over het handelen van chirurg Misset legt...

ParadiseFM | Staten eisen aanwezigheid president Centrale Bank

De president van de Centrale Bank Richard Doornbosch moet de minister van Financiën assisteren in het parlement. Dat zegt regeringspartij MFK. De partij neemt het Doornbosch kwalijk...

ParadiseFM | DUO gaat niet meer naar Bonaire

Het bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan Bonaire gaat niet meer door. Reden daarvoor zijn de verscherpte coronamaatregelen op het eiland, aldus een verklaring. DUO...

ParadiseFM | Ferrydienst tussen Bovenwindse eilanden start definitief op 1 december

De veerdienst tussen de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten gaat definitief vanaf begin december varen. De inhuldiging wordt op 28 november gevierd. Zo maken de...

ParadiseFM | Cuco Martina tekent contract bij Go Ahead Eagles

De Curaçaose aanvoerder Cuco Martina heeft een contract tot het eind van dit seizoen getekend bij de Go Ahead Eagles. De afgelopen week was de 32-jarige Martina...

NTR | Meer maatregelen op Bonaire: ‘de besmettingen stijgen nog steeds’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “De covid-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat er vanaf 27...
- Advertentie -