29 C
Willemstad
• vrijdag 3 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

NRC | Wie zijn de Taliban en wat willen ze in Afghanistan?

Toon Beemsterboer en Floris van Straaten

Talibanstrijders patrouilleerden maandag in de hoofdstad Kabul. Foto EPA/Stringer

Vragenstuk Zeven vragen over de fundamentalistische beweging die zowel veel Afghanen als buitenlanders grote kopzorgen geeft.

 

Twintig jaar na de aanslagen van 9/11, die het einde inluidden van het Talibanregime, grijpt de moslimfundamentalistische beweging opnieuw de macht in Afghanistan. Sinds de Amerikaanse regering de terugtrekking van de laatste troepen op 11 september aankondigde, hebben de Taliban de ene na de andere provinciale hoofdstad ingenomen. Zondag viel ook Kabul. Zo krijgen de Taliban een herkansing na hun weinig succesvolle eerste regeerperiode eind jaren negentig.

1 Wie zijn de leiders van de Taliban?

Talibanleider Hibatullah Akhundzada staat bekend als een geestelijk leider, niet als een militaire bevelhebber. Als islamitische wetsgeleerde was Akhundzada een van de hoogste juridische functionarissen van het Talibanbewind tussen 1996 en 2001. Hij speelde een belangrijke rol bij de islamitische rechtbanken, die veroordeelde moordenaars executeerden en veroordeelde dieven de hand afhakten.

Na de Amerikaanse inval vluchtte hij naar Pakistan, waar hij les gaf aan koranscholen, totdat hij in 2015 werd benoemd tot plaatsvervanger van Talibanleider Mullah Mansour. Die kwam nog geen jaar later om bij een Amerikaanse drone-aanval op zijn konvooi, dat onderweg was vanuit Iran naar Pakistan. Akhundzada nam het stokje over en zou zijn greep op diverse facties binnen de Taliban sindsdien hebben verstevigd.

Naast Akhundzada zijn er nog enkele invloedrijke figuren, zoals Abdul Ghani Baradar, een van de mensen met wie Mullah Mohammad Omar de beweging in 1994 in Kandahar oprichtte. In 2010 werd hij opgepakt in Pakistan. Na acht jaar gevangenschap kwam hij vrij. Inmiddels is hij de hoogste politieke leider van de Taliban, die de onderhandelingen met de Amerikanen in Doha leidde.

Het is onduidelijk wie het dagelijks bestuur van Afghanistan op zich zal nemen. Akhundzada zelf? Of wordt het toch iemand als Baradar?

2 Wat zijn hun politieke en religieuze opvattingen?

De Taliban beschouwen zichzelf in de eerste plaats als een islamitische organisatie, die hecht aan strikte naleving van traditionele soennitische religieuze voorschriften.

Ze vinden dat vrouwen hun gezicht moeten bedekken, dat vrouwen en meisjes van twaalf jaar of ouder bij voorkeur thuisblijven en niet buitenshuis werken of studeren, dat muziek en dans zondige activiteiten zijn en dat lijfstraffen voor vergrijpen als diefstal en overspel op hun plaats zijn.

Hoewel de beweging openstaat voor alle Afghanen bestaat ze vanouds voor het grootste deel uit Pashtun, de grootste etnische groep in Afghanistan, die zich ook uitstrekt tot in Pakistan. De Taliban hebben hun wortels op het platteland in het zuidoosten. Daar komen ook hun leiders vandaan.

De Taliban hebben hun wortels op het platteland in het zuidoosten. Daar komen ook hun leiders vandaan

Al vanaf het begin hebben veel Afghaanse en Pakistaanse studenten van koranscholen in het noordwesten van Pakistan zich bij de beweging aangesloten. Vandaar de naam Taliban (talib betekent letterlijk: theologiestudent). Veel Talibanstrijders lieten zich overigens niet wegens hun religieuze overtuiging rekruteren, maar wegens de relatief goede soldij.

Hoewel de Taliban geweld zeker niet schuwen en ze terreurnetwerken als dat van Al-Qaida soms onderdak hebben verleend, hebben ze zich nooit bij een mondiale jihad aangesloten. Als het er op aankomt, zijn ze vooral naar binnen gericht.

3 Hadden de Taliban een plan voor de herovering van Afghanistan?

Opvallend was dat de Taliban de afgelopen weken juist in het noorden en westen van Afghanistan, waar de Pashtun veel minder talrijk zijn, snel oprukten. Dit waren de gebieden waar ze in de jaren negentig nooit goed voet aan de grond wisten te krijgen. Hoewel ze ook toen Kabul bezetten, wisten ze delen van het noorden zelfs nooit te veroveren.

Ditmaal lijken ze al langere tijd voorbereidingen te hebben getroffen voor een offensief daar. Taliban-aanvoerders wisten lokale strijders aan hun kant te krijgen, onder meer krijgsheren van de Oezbeekse en Tadzjiekse minderheden in Afghanistan die genoeg hadden van de corruptie van hun leiders. Sommigen was ook de aanwezigheid van Amerikaanse en andere buitenlandse militairen in hun land een doorn in het oog.

De inspanningen van de Taliban betaalden zich de laatste weken uit. Juist in het noorden vielen de eerste provinciehoofdsteden in hun handen en wisten ze hoofdwegen in handen te krijgen. De stad Mazar-i-Sharif, het economische centrum van het noorden, viel vrijwel zonder slag of stoot, terwijl daar in de jaren negentig een lang beleg aan voorafging.

4 Zijn de Taliban veranderd en gematigder dan vroeger?

Dat zal moeten blijken. Het Talibanbewind was in de jaren negentig berucht om zijn lijfstraffen, publieke executies, vervolging van minderheden, met name de sjiitische Hazara’s, en de behandeling van vrouwen, die geen onderwijs mochten volgen, niet mochten werken, en niet zonder mannelijke begeleiding de straat op mochten, en dan alleen in de alles bedekkende boerka.

Het land had hierdoor de status van een internationale paria, helemaal nadat de Taliban twee monumentale standbeelden van boeddha’s opbliezen die waren uitgehouwen in een klif van een vallei in de provincie Bamyan – een van de grote wonderen van de oudheid. Het Talibanbewind werd alleen erkend door buurland Pakistan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Naar buiten toe tonen de Taliban nu een gematigder gezicht, in een poging internationale erkenning te krijgen. De beweging heeft woordvoerders die Engels spreken en die onlangs met de BBC belden om een reactie te geven en de bevolking van Kabul op te roepen tot kalmte.

Naar buiten toe tonen de Taliban nu een gematigder gezicht, in een poging internationale erkenning te krijgen

In sommige regio’s die worden bestuurd door de Taliban gaan meisjes inderdaad naar school. Maar lang niet overal. Het hangt erg af van de lokale tradities en de nukken van lokale krijgsheren. En die zijn vaak net zo wreed als 25 jaar geleden, zeker op het slagveld. Zo lanceerde de Taliban in 2020 een golf moordaanslagen op journalisten, activisten, rechters en vrouwen in hoge posities. En uit de provincies die de afgelopen maanden zijn veroverd door de Taliban komen berichten over geseling van vrouwen, standrechtelijke executies, het sluiten van scholen en het opblazen van infrastructuur.

5 Wat voor bestuur is er ditmaal van de Taliban te verwachten?

De Taliban hebben nog geen regeringsprogramma gepubliceerd. Wel heeft een woordvoerder zondag verklaard dat de regering niet louter uit Taliban zal bestaan. Volgens hem zou er een „open, inclusieve islamitische regering” komen. Wie daarvan deel zullen uitmaken was niet meteen duidelijk. De Taliban hebben wel al verklaard dat ze – net als in 1996 – Afghanistan willen herdopen in het Islamitische Emiraat.

Het vorige Talibanbewind maakte weinig indruk. Het land raakte geïsoleerd en de economie liep slecht. In het algemeen mist de beweging bestuurlijk talent, al lijken leiders als Mullah Baradar iets minder wereldvreemd dan de stichter van de beweging, wijlen Mullah Omar, die in feite niet veel meer was dan een half ontwikkelde dorpsmullah. Interessant wordt de vraag hoe de Taliban de economie zullen aansturen. Pikant is dat op dit moment veel van hun inkomsten uit opium en heroïne komen, die uit de Afghaanse papavervelden worden gewonnen.

6 Zijn ze strak georganiseerd of juist nogal verdeeld?

Over het algemeen volgen Talibanstrijders de bevelen van hun superieuren op, maar in een zeer gedecentraliseerd land met al zijn van elkaar gescheiden steile bergdalen als Afghanistan gaan individuele commandanten en hun mannen in de praktijk vaak hun eigen gang, soms op gewelddadige wijze. De Taliban zijn zeker geen monoliet.

Er bestaat ook een generatiekloof. Jongere Taliban-aanvoerders vinden dat veel oudere leiders te dicht aanschurken tegen de Pakistaanse inlichtingendienst, vanouds een steunpilaar van de Taliban. Zelf zitten die oudere leiders vaak al langere tijd met hun familie in Pakistan. In de stad Quetta is ook hun hoogste raad, de Rahbari Shura, gevestigd.

7 Hebben de Taliban ditmaal internationaal gezien meer legitimiteit?

Om een nieuw internationaal isolement te voorkomen hebben de Taliban contact gezocht met buurlanden die in het verleden vijandig stonden tegenover hun bewind. Ze stuurden de afgelopen weken hoge delegaties naar Rusland, China en Iran, in de hoop steun te krijgen en internationale legitimiteit op te bouwen. Daar lijken ze ook redelijk in te zijn geslaagd – althans voorlopig.

China is het snelst met het aanhalen van de banden – uit angst dat Afghanistan een toevluchtsoord wordt voor Oeigoerse terroristen die aanslagen in China beramen. De Chinese provincie Xinjiang, het thuisland van de Oeigoeren, deelt immers een 76 kilometer lange grens met Afghanistan. Daarom nam China de uitgestoken hand van de Taliban maar al te graag aan, en zou het grote investeringen hebben beloofd in energie- en infrastructuurprojecten, waaronder de aanleg van een wegennet.

Rusland is voorzichtiger. De gezant voor Afghanistan, Zamir Kabulov, zei dat Rusland het nieuwe Talibanbewind niet meteen zal accepteren, maar eerst zal afwachten hoe de beweging zich opstelt. De Russische ambassade stond wel al in contact met de nieuwe machthebbers om de beveiliging van de ambassade te bespreken.

Ook Iran kijkt de kat uit de boom, aangezien het in de jaren negentig op voet van oorlog stond met de Taliban, die negen Iraanse diplomaten hadden vermoord bij de inname van Mazar-i-Sharif.

Erkenning van de VS en Europese landen kan het nieuwe Talibanbewind voorlopig vergeten. De VS hebben verklaard geen regime in Afghanistan te zullen erkennen dat met geweld de macht grijpt. Uit de Europese Unie komen soortgelijke geluiden. „Als de macht met geweld wordt gegrepen en het Islamitische Emiraten heropgericht wordt, kunnen de Taliban isolatie, een gebrek aan internationale steun, en voortdurend conflict en instabiliteit in Afghanistan tegemoetzien”, waarschuwde Josep Borrell, de buitenlandchef van de EU.

Bron: NRC Handelsblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

30 reacties

 1. @ O. Jee, nooit zult u in staat zijn mij in een hokje te plaatsen. Velen voor u hebben het geprobeerd. Het leuke is ook dat degenen die dachten mij te kennen en me in een hokje plaatsten, bij een persoonlijke ontmoeting een totaal ander persoon tegenkwamen. Alleen mijn vader en moeder weet wie ik ben, anderen krijgen altijd met een pseudoniem te maken.

  Had u verder nog inhoudelijk wat aan te merken op het artikel?

 2. @Tico Martina

  er zijn mensen die niet tot een doelgroep wensen te behoren.
  Die worden dan, bv. voor marketingdoeleinden, gekwalificeerd in de doelgroep ” mensen die niet tot een doelgroep wensen te behoren”. Zitten die dan toch in een doelgroep of ze willen of niet.
  Een mens behoort tot vele doelgroepen: de kalen, de grijzen, mannen, vrouwen, rijken, armlastigen, goed opgeleiden, slecht opgeleiden. Je komt er gewoon niet onder uit dat je tot vele doelgroepen behoort, daar heb jezelf niets over te zeggen.

  Analoog aan bovenstaande zou ik jou willen plaatsen in het hokje “mensen niet in een hokje passen”. Zit je toch nog in een hokje of je het nou wilt of niet.

  Overigens plaats ik jou wel in meerdere hokjes. Maar dat zijn mijn persoonlijke kwalificaties van jou. En dus van minder belang.
  querulanten, dwarsliggers, eenvoudige van geest, nuttelozen, te mijden, boven de 70-jarigen, niets-meer-aan-te-doen-groep etc.

 3. @ Mano, nogmaals 10.000 keer liever de Taliban dan het zooitje ongeregeld in de “vrije westerse wereld”. De Taliban staat tenminste voor iets. Als de bevolking het niet zou willen dan was het onmogelijk dat de Taliban zo snel van het ene dorpje naar het anderen konden huppelen. Al die lafaards die nu gillen van oh westen westen help ons gaan later de boel verstieren in Europa. Inplaats van te vechten tegen de Taliban als een lafbek wegrennen. Geen enkel medelijden mee en zeker geen respect voor. En ten overvloede Tico Martina past niet in een hokje. Velen hebben het geprobeerd (Psychiaters, dokters, leraren, collegas, vrienden, familie en kennissen) elke keer als ze dachten “ha nu hebben we hem geplaatst”, moesten ze wanhopig toezien dat hun het mishadden. Als de bevolking tegen de Taliban is dan moeten ze strijden tegen hun. Anders rustig zitten en mond houden. Enne wat zal er trouwens veranderen? Hun vrouwen lopen nu ook als een pinguin met een kopvod rond. Hun dochters worden nu ook al uitgehuwelijkt aan het debiele neefje. Hun zitten nu ook al dagelijks op de knietjes met hun hoofd naar het oosten en reet naar het westen. Dus waar hebben we het over

 4. We kunnen niet eens een eilandje van 165.000 zielen regelen.
  En lullen over afghanistan
  Waar honderden miljarden zijn ingepompt om oorlog te voeren.
  Waarom zouden ze dat doen.
  Dat gebeurt alleen maar omdat er iets is om te halen.
  Waarom ligt er geen vliegtuigschip voor curacao.
  Omdat er is niks.
  Alleen maar herrie makers.
  Daar moet je voor oppassen.
  En drugs.. Als ze het echt willen stoppen.
  Dan is het helemaal niks meer waard.
  Want dat is zo makkelijk.

 5. @Tico M. schreef;
  “Dus geen enkele medelijden met de pantoffelbukkers met hun hoofd naar het oosten en reet naar het westen. Man UP!”

  O, en ik gisteren hevig geschrokken denken.. ‘hmm, die Tico M. is van plan een fundamentalistische pantoffelbukker te worden’.

  Want MohammadTico Abdallalha Martinallah schreeuwde het gisteren nog luidkeels van de daken: “GEEF MIJ MAAR TIENDUIZEND KEER DE TALIBAN DAN DIT GESCHIFTE EN GEK GEWORDEN ‘VRIJE’ WESTEN. (lol)

  Ik schrok me werkelijk een hoedje. Want wie had nou kunnen bevroeden dat die Tico Martina zo openlijk zijn sympathie zou betuigen met de Taliban terroristen die strijd voeren tegen het geschifte vrije Westen? Gelukkig maar. Ben toch blij dat je voor dit geschifte vrije Westen kiest beste Tico. Hoef ik niet meer Mo, allah en lallah aan je oorspronkelijke pseudoniem toe te voegen. hahahahaha. (wink)

 6. @ Mano, ja ja geloof jij maar Clinton News Network en de andere MICROFONISTAS die veilig in hun bunker lopen te prietpraten. Opeens is iedereen tolk, broodbakker, spion of wat dan ook geweest voor de Nederlanders, Amerikanen, Fransen en de rest van de rataplan. Net als al de vrouwen van de ISIS strijders allemaal alleen maar koekjes bakten en de afwas deden. De meesten die lopen te janken en smeken van kom ons halen zijn precies de “vluchtelingen” die geschaft werden door hangwang Merkel en toch lekker op vakantie waren ondanks een negatief reisadvies. Oh wat zijn ze bang voor de Taliban die hun komt onderdrukken, maar ondertussen lopen hun vrouwen wel als een pinguïn rond met een voddenkop. Al die jonge mannen die kunnen strijden proberen laf te vluchten of zitten al in Europa de boel te verstieren. En ik moet nu mee gaan huilen met de wolven. Neen hoor Tico Martina weigert emotionele chantage. Toen Europa onder vreemde mogendheid stond heeft men dapper gevochten. Het strand van Normandië kleurde rood maar men hield dapper stand. Je Maintiendrai! Dus geen enkele medelijden met de pantoffelbukkers met hun hoofd naar het oosten en reet naar het westen. Man UP!

 7. @Tico M. schreef;
  “het smoesje dat de president op de vlucht sloeg en dat daarom al die “Door het westen goed opgeleide en getrainde” soldaten zich zonder slag of stoot over hebben gegeven gaat niet op.”

  Tico M.,
  ik heb geen moment beweerd dat de president op de vlucht is geslagen. Ik schreef:

  “En als zelfs de president van het land zijn biezen pakt en vertrekt, (hij was overigens al voorbereid, hij is niet hals over kop vertrokken)”

  Dus blijf ajb stil over begrijpend lezen Tico.
  Als je begrijpend zou kunnen lezen dan had je begrepen dat het zinnetje ‘hij was overigens al voorbereid, hij is niet hals over kop vertrokken’ zoveel betekent dat hij niet is gevlucht. Hij was er op voorbereid.

  Als ik had geschreven dat hij ‘hals over kop was of is vertrokken’, dan zou het wél als vluchten gelezen kunnen worden Tico.

  En het wordt erger, nu blijkt dat niet alleen de Fransen maar ook de Engelsen maanden van te voren al wisten wat er zat aan te komen. Engeland heeft al 2 maanden geleden hun personeel en hun Afghaanse medewerkers gemaild om klaar te staan om opgehaald c.q. geëvacueerd te worden. tot 2x toe. En nu is Nederland een beetje boos dat noch de Fransen noch de Engelsen de Nederlanders erbij betrokken hebben, oftewel hebben ingelicht.

  De waarheid is dat de Amerikanen, de Engelsen en de Fransen in samenspraak met de Afghaanse regering het land Afghanistan letterlijk aan de Taliban hebben overgedragen! En zodoende de Afghaanse bevolking overgeleverd hebben aan de Taliban. Een groot schandaal. Wat ik hier beweer is nog niet met zoveel woorden gezegd, maar ik weet heel zeker dat over een paar weken of misschien wel eerder dit hét nieuws zal worden.

 8. Tico M. schreef;
  “@ Mano, lezen is een kunst, begrijpend lezen is een prestatie.”

  Absoluut! Maar het geldt zeker voor jou Tico, want je leest gewoon niet wat ik of anderen schrijven. Niet dat ik of anderen het beter weten, er moet nog veel duidelijk worden.

  Maar jij bent zeker niet degene die zich op de borst mag kloppen vanwege je zogenaamde uitmuntende begrijpend lezen! Óf je kunt het wel, maar vanwege jouw eigen wartaal waarin je logischerwijs verstrikt raakt, negeer je wat anderen schrijven. Misschien heb je niet eens in de gaten hoe belachelijk je jezelf zit te maken. Ik hoop het niet, je zou het niet moeten willen. Vergeet niet dat er ook anderen zijn die jouw reacties lezen, o.m. meelezers die zelf geen reacties plaatsen. (wink)

  @Tico M. schreef;
  “De lafaards en criminelen die nu massaal vluchten zijn degenen die in beeld worden gebracht op de vliegvelden. De rest van de bevolking zijn blij dat de Taliban er is en maken zelfs fotos met hun. En de Taliban is heus niet alleen op het platteland hoor maar overal.”

  Hm, dus jij vindt dat Afghanen, waaronder tolken, keukenpersoneel, chauffeurs, bewakers en eventuele spionnen die voor de Amerikanen en de Navo-landen hebben gewerkt lafaards en criminelen zijn. Hm, precies zo beschouwen de Taliban hen ook. Ik begin haast te geloven dat je werkelijk een moslimfundamentalist bent.(shock)

  Kun je dan misschien ook beargumenteren waarom degenen die het land willen ontvluchten lafaards en criminelen zijn?

  Trouwens, vanmorgen vernam ik via de radio dat Frankrijk al 4 maanden geleden voorbereidingen trof omdat ze wisten en verwachtten dat de Taliban de macht zouden overnemen. De Fransen hebben sinds juni al meer dan 600 Afghanen + hun familie geëvacueerd. Dus ja, de meeste betrokkenen waren op de hoogte van de op handen staande machtsovername van de Taliban.
  Dus zoals ik eerder schreef; ‘De overname is echt niet uit de lucht komen vallen’.

  Kom op Tico M., je bent niet bepaald een domkop, gedraag je dan ook niet als zodanig!

 9. @ Mano, lezen is een kunst, begrijpend lezen is een prestatie. De lafaards en criminelen die nu massaal vluchten zijn degenen die in beeld worden gebracht op de vliegvelden. De rest van de bevolking zijn blij dat de Taliban er is en maken zelfs fotos met hun. En de Taliban is heus niet alleen op het platteland hoor maar overal. Ook het kabinet de Geer sloeg destijds op de vlucht, maar er werdt door de bevolking alsnog strijd geleverd, dus het smoesje dat de president op de vlucht sloeg en dat daarom al die “Door het westen goed opgeleide en getrainde” soldaten zich zonder slag of stoot over hebben gegeven gaat niet op.

  @ Joep, als jij zo stellig achter boekjes schrijvers wilt aanlopen, go your geng. Ik heb reeds eerder gezegd dat Tico zelf nadenkt. Een hoop bla bla op papier heeft niks dan ellende gebracht. Al die zogenaamd hooggeletterden met hun gezwets en theoretische prietpraat hebben ervoor gezorgd dat we tot nu toe last hebben van zaken als de zomer/wintertijd (niemand wil die ongein, behalve een paar geitenwollen sokken), zure regen ongein, gat in de ozon leugens, opwarming van de aarde waanzin en ga zo maar door.
  En dat de diplomaten reeds eerder wisten dat men hun zat was en niet konden wachten op de Taliban, blijkt allang. Niet voor niks vertrokken ze als een dief in de nacht alles achterlatend, wetende dat niemand op hun zat te wachten. Daar heb ik de wijsheid van dokterromannetjes schrijver Clarisa niet voor nodig.

  @Lastiwz, ik heb reeds eerder gezegd dat ik mij niet meer uitlaat over de grootste hoax sinds de millenium bug.

 10. @Tokkie martina zegt: “…ze is niet in Afghanistan, dus weet ze niet waar ze het over heeft…”

  Houd je dan aan je eigen woorden. Jij bent niet in Afghanistan. Wat geeft jou dan, volgens je eigen woorden recht van spreken?

  Ik heb overigens nog geen antwoord: ben je nu ontwappied?

 11. @ Tico Martina,

  Wat is er toch in jouw bovenkamer aan de hand ? Nimmer wil je enig achtergrond onderzoek doen, het is allemaal een compottheorie en iets aannemen van een specialist is er niet bij.
  Jouw redenatie: ‘ze is niet in Afghanistan, dus weet ze niet waar ze het over heeft’.

  Jouw redenatie met corona: ‘ik ben niet bij de ontwikkeling van de vaccins geweest, maar ik weet het zoiezo altijd beter dan de wetenschappers die er wel aan hebben gewerkt’.

  Wordt weer een zinloos verhaal met jou. Veel plezier met je zoveelste complottheorie.

  Overigens is vandaag bekend geworden dat diplomaten in Kabul reeds in juli hadden aangegeven dat het scenario (wat Fair heeft beschreven) waarheid zou gaan worden. Dus kennelijk weten de mensen aldaar op de grond wel dat zij gelijk heeft, maar TM weet het beter en beweert het tegendeel.

 12. @Tico M. schreef;
  “Als de Taliban zo slecht was, denk je echt dat hun binnen een week dorp na dorp konden innemen? Zonder slag of stoot? Al die beelden die je voorgeschoteld krijgt van zogenaamd wanhopige mensen zijn lafaards, criminelen en figuren met iets op hun kerfstok.”

  Je praat een heleboel shit Tico, eerst beweer je dat de bevolking de Taliban met open armen ontving, jouw woorden. Een bewering overigens die nergens op slaat, want de bevolking heeft die Talibanstrijders absoluut niet met open armen ontvangen en ook niet juichend verwelkomt. Nu noem je dezelfde mensen waarvan je eerst beweerde dat ze de Taliban met open armen ontvingen lafaards, criminelen etc. Omdat je zelf ook heb gemerkt dat al die verwarde kreten die jij slaakt geen stand houden. Ook schreeuwde je uit; ‘10.000 maal liever de Taliban’. Ik schrok me rot, even dacht ik dat je serieus van plan was je tot de Islam te bekeren. (lol)

  De aanhang van de Taliban is voornamelijk op het platteland van Afghanistan te vinden, niet in de steden. Hoewel de Taliban overal in Afghanistan hun spionnen had zelfs in Afghaanse regeringskringen en het regeringsleger. Dat wisten de Amerikanen ook wel.

  Ik ben geen deskundige, ik herkauw gewoon wat ik zoal in kranten lees of via andere nieuwsbronnen verneem of heb vernomen. Dat de Taliban zo snel en zonder verzet van het Afghaanse leger en bevolking het hele land kon overnemen is enigszins te verklaren. De overname is echt niet uit de lucht komen vallen. Alleen hadden de Amerikanen niet verwacht dat het zo snel zou gaan.

  Ten eerste was het de Trump administratie die in 2019 of eerder al een deal met de Taliban sloot over het vertrek van het Amerikaanse leger uit Afghanistan. Sindsdien waren de Taliban er al op voorbereid om de macht over te nemen, daar was ook de Afghaanse regering van op de hoogte. Volgens mij waren zelfs voordat Biden tot president van de VS werd gekozen al een paar duizend Amerikaanse troepen uit Afghanistan gehaald.

  Het Afghaanse leger wist het ook, het moreel van de Afghaanse militairen was laag. De bevolking is logischerwijs spuugzat van oorlog en ellende. En als zelfs de president van het land zijn biezen pakt en vertrekt, (hij was overigens al voorbereid, hij is niet hals over kop vertrokken) wat verwacht je dan van het Afghaanse regeringsleger en het volk?

  @Tico Mohammed(lol) schreef;
  “Maar deze alah snackbar aanbidders zijn laffe kwezels die bij het minste geringste naar het verderfelijke westen zonder slag of stoot.”

  Maar jij vindt toch ook dat het Westen niet deugt? Je schreef ergens het volgende; “Geef mij maar tienduizend keer de Taliban dan dit geschifte en gek geworden “vrije” Westen.”
  Ben je toch niet vergeten? (wink)

 13. @ Joep, fijn dat de dame boekjes schrijft. Maar ze is niet in Kabul of Afganistan. Alles wat je schrijft is leuk en aardig maar in de oorlogen in de West was er ook veel risico bij verzet, maar er was verzet. Maar de Taliban kon zo verder rijden zonder slag of stoot. En nu zien we alle angsthazen op hun pantoffels rennen naar het vliegveld, inplaats van te strijden voor hun land. En weer zien we voornamelijk mannen. Zijn die allemaal weduwnaar of alleenstaand? Of hadden ze iets van “schijt aan mijn besnorde vrouw en kinderen, I am out of here”. Dus tja het is leuk om in de moskee te galmen van alah snackbar is groot, maar als het erop aankomt dan mogen de ongelovige honden het weer oplossen, want zelf kunnen hun niks

 14. @ Tico Martina,

  Wanneer je even de moeite had genomen om na te zoeken wie Christine Fair is dan had je geweten dat zij al vanaf het begin (2001) tegen deze oorlog was. Dan had je ook geweten dat zij de verhoudingen in dat gebied zeer goed kent. Dan had je ook geweten dat de Taliban een groep is welke door Pakistan is opgericht (in de jaren 70 al, maar toen onder een andere naam), waarmee Pakistan zowel in Afghanistan als Kashmir onrust zaaide middels terrorisme.
  Dan had je ook geweten dat de huidige opmars het gevolg is van het afkopen van het Afghaanse leger. Echt gemotiveerd waren ze nooit (m.u.v. de special forces), maar zodra je mensen een zak geld voor gaat houden dan volgen de hearts and minds vrij snel.

  Dan had je ook geweten dat Afghanen geen nationalistisch volk is. Ze staan niet op voor de vrijheid van hun land, het zijn volgers en dat zorgt ervoor dat ze niet snel in opstand zullen komen. Velen kennen de Taliban natuurlijk ook van vroeger, weet hoe wreed die kunnen zijn, dus zonder georganiseerd verzet komt niemand in opstand, dat kost je alleen je eigen kop.
  Dan had je ook geweten dat Pakistan nu de leider van de Taliban heeft ingevlogen met een C-17 Globemaster, welke Pakistan van de VS heeft gekregen (hoop dat je de ironie in dit gebeuren snapt). De conclusie die je daar aan mag verbinden is dat Pakistan tot aan de ellebogen in deze coup van de Taliban zit, dat ze die ook actief hebben gesteund en ondersteunen. En nog altijd durft de VS daar niets van tegen Pakistan te zeggen, bang dat ze een ‘bondgenoot’ verliezen. Hoe vreemd het ook mag klinken, de VS hadden er beter aan gedaan om Iran erbij te betrekken. Want als er 1 land een hekel heeft aan de Taliban dan is het Iran wel. Maar ja, Iran en de VS kunnen niet samen door 1 deur.

  Dit alles had je, in nog veel grotere details, van Christine Fair kunnen horen. Zij is geen politicus, zij is professor aan de Georgetown University, heeft al vele boeken over deze regio geschreven, zij is DE autoriteit op dit gebied.

  Ze is dus geen Youtuber of politiek gemotiveerde spreker. Maar ja, TIco Martina vindt het gemakkelijker om iedereen maar belachelijk te maken en af te doen als ‘niet interessant’, waarmee je alleen je eigen gebrek aan kennis aantoont.

  @ Loes,

  Jouw reactie laat prima zien dat je de video niet hebt bekeken……….dan had je namelijk geweten dat zij ook over de rol van China sprak. Gaat ze uitgebreid op in, dus misschien toch maar even kijken ?

 15. @ Mano, niet zo naief. Je bent geen Joepi Patia of Ibrahim Mosselman. Als de Taliban zo slecht was, denk je echt dat hun binnen een week dorp na dorp konden innemen? Zonder slag of stoot? Al die beelden die je voorgeschoteld krijgt van zogenaamd wanhopige mensen zijn lafaards, criminelen en figuren met iets op hun kerfstok. Ga toch weg man, opeens was iedereen tolk. Opeens allemaal zielige verhalen van “ik had een winkeltje en verkocht snoep aan Nederlandse kinderen, dus ik moet nu vluchten”. Bla bla bla. Zielig doen voor de buhne. Heel Europa heeft oorlogen meegemaakt en streden tegen de vijand, heel veel vonden de dood. Yui di Korsou hebben hun leven gegeven in de oorlog en streden dapper tegen de vijand. Maar deze alah snackbar aanbidders zijn laffe kwezels die bij het minste geringste naar het verderfelijke westen zonder slag of stoot. De ganse dag op hun knietjes lopen scanderen hoe groot hij wel niet is, maar nu het erop aankomt is het oh oh oh ongelofelijke honden komen jullie ons redden alst het u blieft. Bai abanda swa.

 16. MohammadTico Martinallah schreef;
  “Een ieder met een beetje inzicht en verstand ziet dat de bevolking de Taliban met open armen ontvingen.”

  Nou, ik heb natuurlijk niet zoveel inzicht en al helemaal niet het ongelooflijk groot verstandelijk vermogen waarmee Mohammadtico Martinanallah begiftigd is.
  Wat ik nog wel heb is mijn nog steeds prima functionerend gezichtsvermogen en mijn luisterende oren.

  Ik heb bijvoorbeeld nergens, op geen enkele internationale nieuwszender waaronder zelfs de Arabische Al Jazeera, kunnen waarnemen dat de Afghaanse bevolking de Taliban met open armen ontving. Integendeel, mijn indruk van de bevolking was er een van een apathisch, verslagen aandoend en verdrietig onzeker ogende bevolking.

  Als hier glashard beweerd wordt dat de Afghaanse bevolking de Talibanstrijders met open armen ontving, dan stel ik me zo voor dat de bevolking rijen dik aan weerskanten van de straten in Kabul juichend en handenklappend de stoet Talibanstrijders zou hebben verwelkomt. Net zoals het overgroot deel van de Cubaanse bevolking Fidel Castro en zijn strijders in 1959 met open armen ontving toen hij na de guerrilla tegen Batista Havana binnentrok.

  https://www.youtube.com/watch?
  v=IYeGeTtxh7g

  Maar daar was in Kabul en andere Afghaanse steden geen sprake van van. De bevolking legt zich er maar bij neer, maar dat betekent dus niet dat de Taliban met open armen is ontvangen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een deel van de Afghaanse bevolking wel blij is met de machtsovername van de Taliban.

 17. Ach Joepje toch. Waarom zou ik naar het gewauwel van Christine luisteren? Is zij momenteel in Afghanistan? Doet zij verslag vanuit Kabul en is ze de Taliban aan het interviewen? Ze is net zo een “deskundige” als die wauwel professors die in 2001 gretig aanschoven toen de twee raketten door de tweeling torens werden geschoten. Die noemden zich ook “Amerika deskundigen” terwijl ze nog niet eens New York op de blinde kaart van Antartica kunnen aanwijzen. Ga jij maar je Youtube filmpjes bekijken en je voor laten liegen. Driftig knikkend van “zie je wel, ik dacht het al”. Een ieder met een beetje inzicht en verstand ziet dat de bevolking de Taliban met open armen ontvingen. De door de buitenlandse bezetters opgeleide militanten lachten zich suf toen ze met hun gedoneerde zware wapens, hun Taliban broeders omarmden. Al die gasten op het vliegveld slaan uiteraard op de vlucht, want ze weten wat er met collaboreurs gebeurd. Laat u niet wijsmaken door de media. En ik daag u uit daar naar toe te vliegen en foei te roepen en met u vingertje te wapperen, want ik weet zeker dat de meesten daar geen 1.5 meter afstand houden, mondkapjes dragen en ook geen Pfizer prik hebben genomen. Of roeptoeterd u dat alleen veilig achter uw pc naar de lokale wappies toe? Iemand Abraham Mosselmans trouwens al gesignaleerd die als een captain amerika voorop loopt in Afganistan om zijn 6 daagse veldloop te reenacten?

 18. Ja ik heb het gevolgd en bekeken.
  Je snapt niks wat ik zeg. Je reageerd om het reageren.
  Waarom al die aandactht om Afghanistan.
  Dat is alleen als er finacieel iets te halen valt.
  Dat je komt met usa verhalen laat precies zien dat je er niks van snapt.
  Het draait om geld.
  USA is geen land het is een business.

 19. @ Loes,

  Het is mij volledig duidelijk dat je niet eens de moeite hebt genomen om Christine Fair aan te horen, want delen van wat je aangeeft zijn correct, alleen kan zij het in een perspectief plaatsen en jij in het geheel niet.
  Jij verzint een leuk verhaal, past het aan wanneer iemand tegengas geeft, maar hoe de verhoudingen werkelijk in elkaar steken……………..nee, daar heb je geen kaas van gegeten.

  Had je het interview met Christine bekeken dan had je geweten dat Pakistan in het verleden een conflict heeft gehad met Afghanistan. Dat zij sinds die tijd ‘state sponsored Taliban’ die kant uit hebben gestuurd. Juist ja, Pakistan sponsort de Taliban en dat dit correct is blijkt wel uit het feit dat zij vandaag de ‘leider’ van de Taliban met een C-17 van de Pakistaanse Luchtmacht over hebben gevlogen naar Afghanistan.

  Dus wie zit er werkelijk achter de opmars van de Taliban ? Inderdaad, Pakistan.

  En China ? Natuurlijk heeft China belangen, dat is ook de reden dat ze zich in Kashmir mengen en zij waren er dan ook als de kippen bij om de Taliban min of meer nu al te erkennen als het legitieme regime. Waarom ? Omdat zij achter de kopervoorraad van Afghanistan aanziten.

  Dit alles had je kunnen weten wanneer je even de moeite had genomen om de link, welke ik je heb doorgegeven, te bekijken. Dat was geen wappielink, was ook geen link met niet ter zake doende informatie. Wanneer ik links doorstuur dan kun je er donder op zeggen dat het informatie is welke wel van belang is. Want je behoort zo langzamerhand toch wel te weten dat ik geen geduld heb voor wappietroep.

 20. Ja ja limoen en de zijde route is ook onzin en de Chinezen staan niet klaar om infrastructruur aan te leggnen daar. Amerikaaanse politici die pakistan supporten ahum… en proberen uit te leggen waar al die miljarden aan zijn uitgegeven, tegen india. Pakistan die doodleuk Bin laden verstopte nou die miljarden steun is ook ingezakt in tussen. De wapen industrie is nog steeds het grootste ter wereld en die zijn al weer hard op zoek naar een nieuw conflict.
  Maar Meloen. Moet jij niet in kaboel zijn. Ik zag vliegtuigladingen opgepropte mensen zitten zonder maskertje. Allemaal vast niet gevacineerd.
  Heb je Nederland al gewaarschuwd. De afghaanse versie komt er aan. !!!

 21. Tico Martina schreef;
  “Bla bla bla. Eeuwig komen de “deskundigen” ons vertellen hoe het een en ander werkt, terwijl ze nooit een stap in het gebied hebben gezet. Wij zijn daar nooit geweest, weten NIKS van de situatie daar maar hup daar gaat ons belerend vingertje en eigenwijze muil weer open”.

  Inderdaad, iedereen acht zich deskundig, en dat op allerhande gebied, maar het is een trend die helaas niet meer te stoppen valt.

  @Tico M. schreef;
  “Corruptie, Sodomie, Verering van geschifte figuren die eruit zien als een man, zich gedragen als een man en een man zijn, maar “zich identificeren” als vrouw. Geef mij maar tienduizend keer de Taliban dan dit geschifte en gek geworden “vrije” Westen.”

  Bedoel je te zeggen dat je je binnenkort ook bekeert tot de Islam? Hm, niet zo gek als je bedenkt dat in de moslimhemel maar liefst 72 maagden smachtend op jouw komst wachten Mohammadtico Martinallah. (winki)

  Hoewel, bedenk dat juist in de Taliban
  moslimwereld sodomie een veel voorkomende seksuele bezigheid is, en vrij van corruptie zijn ze ook al niet. En straks moet je ook nog ter verering van een zwart blok steen ik weet niet hoeveel keer er om heen lopen.(wink)

  Kiezen voor liever tienduizend keer de Taliban dan dit geschifte en gek geworden “vrije” Westen” betekent niets anders dan je verplaatsen van het ene geschifte maar vrije deel van de wereld, naar het ander geschifte maar onvrije deel van de wereld. M.a.w., niet alleen het vrije Westen is geschift, maar de hele Wereld is geschift. Wat een dilemma, en we zitten er allemaal in gevangen.(lol)

 22. Bla bla bla. Eeuwig komen de “deskundigen” ons vertellen hoe het een en ander werkt, terwijl ze nooit een stap in het gebied hebben gezet. De bevolking wil af van de corrupte macht die “het vrije westen” daar heeft neergezet. De Taliban is wat men wil, getuige het feit dat er zonder slag of stoot de poorten open zijn gezet. Wij zijn daar nooit geweest, weten NIKS van de situatie daar maar hup daar gaat ons belerend vingertje en eigenwijze muil weer open. Laat de bevolking gerust en gun hun het leiderschap dat er nodig is. Kijk eens wat WIJ als zogenaamde beschaafde samenleving hebben bereikt: Corruptie, Sodomie, Verering van geschifte figuren die eruit zien als een man, zich gedragen als een man en een man zijn, maar “zich identificeren” als vrouw waarna we kwelen hoe BRAVE ze wel zijn. Een samenleving die de boel platbrand en jankt om een dode CRIMINEEL die een pistool op de buik van een zwangere vrouw plaatste. En kom niet aan met ja de mensen worden onderdrukt en zijn niet vrij bla ble bloe. Kijk wat er al 1.5 jaar gebeurd hier. Geef mij maar tienduizend keer de Taliban dan dit geschifte en gek geworden “vrije” Westen.

 23. De Russen tegen de Taliban en de rest van wereld.
  Lang volgehouden en een redelijk en ordelijk Aghanistan achtergelaten.

  De VS en zijn vazalen van de NATO.
  Tegen jongens in slippers, blote voeten en jurken.
  Lang volgehouden. Maar uiteindelijk verloren en chaos achtergelaten.

  Ze kunnen nu hun miljarden besparen om hup naar de volgende oorlog en chaos te gaan.

  Dat is de VS.

  En Europa mag de vluchtelingen opvangen.

 24. Wel opvallend dat de Taliban ook actief zijn op social media en op tv verschijnen. Vroeger werden mensen vermoord als ze al een radio thuis hadden.

 25. @ Loes,

  Wanneer je werkelijk wilt weten wat er in Afghanistan en Pakistan speelt dan zou ik je willen adviseren om je complot verhalen gewoon weer terug in de kast te stoppen en maar eens naar Christine Flair te luisteren. Zij is specialist op dit gebied en kan je haarfijn uitleggen wat er werkelijk speelt. Let wel…………….dat heeft ze vanaf 2001 al gedaan, maar deze video is van 2015 en guess what……………ze heeft volledig gelijk gekregen.
  https://www.youtube.com/watch?v=5eClddgCTP4

 26. @ Knoek-koe,

  Ik weet niet in welk Afghanistan jij bent geweest maar modern was het zeker niet. Bepaalde delen begonnen een beetje vooruitgang te boeken, maar in de provincies was het gewoon het stenen tijdperk.

 27. Een paar zaken spelen in Afghanistan en daar willen de Amerikanen de Russen en zeker de Europeanen niet al te veel over kwijt.
  Het heeft een ongelooflijk rijkdom aan delfstoffen die de Amerikanen al zo.n beetje hadden verdeeld en verkocht

  De Russen redden het niet doordat de CIA stingers en andere ondersteuning leverde, de Amerikanen redden het niet omdat ze met het Vietnamsyndroom en idiote tactiek niks konden doen daar in een guerrilla oorlog.
  Net als in irak elke burger kan de vijand zijn.
  Maar de Afghanen zijn een stuk slimmer en of beter geadviseerd door interne financiering en die hadden de russen er al eerder uitgewerkt nietwaar.

  Dat het geheel verder om s werelds grootste opium en hasjiesj export draait dat wordt een beetje op de achtergrond gehouden. Maar er zijn grote interne belangen met hele goede financiering.
  Die taliban moslims moeten daar uit hun achtergrond eigenlijk uit princiepe op tegen zijn dus dat wordt nu interessant om te zien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -