30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 17:01

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...

PBC | Corona blijft slachtoffers eisen

Persbureau Curacao Opnieuw heeft Covid19 een dodelijk slachtoffer geëist op Curaçao. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis 119 mensen overleden aan de gevolgen van...
- Advertisement -spot_img

NRC | Overheid helpt multinationals bij verhullen fiscale geldstromen

HomeMediaNRC HandelsbladNRC | Overheid helpt multinationals bij verhullen fiscale geldstromen

Belastingontwijking | Jochem van Staalduine Gidi Pols

Overheid helpt multinationals bij verhullen fiscale geldstromen

Een maatregel om papierwerk voor kleine ondernemers te verminderen helpt multinationals hun activiteiten in Nederland te verhullen. Zicht ontbreekt op miljarden aan buitenlandse inkomsten.

Voor 2016 viel vast te stellen dat tabaksfabrikant Philip Morris via een Nederlandse brievenbusmaatschappij tussen 2012 en 2015 jaarlijks zo’n 2 miljard euro doorsluisde naar het fiscaal voordelige Zwitserland.

Een wetswijziging bedoeld om administratieve lasten voor kleine bedrijven te beperken, helpt multinationals belastingontwijking te maskeren. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform The Investigative Desk voor NRC.

Door die maatregel deponeren brievenbusmaatschappijen sinds 2016 uiterst summiere jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel (KVK); het digitale format staat niet meer informatie toe. Zo dwingt de Nederlandse overheid multinationals in feite hun activiteiten in Nederland te verhullen en ontbreekt zicht op miljarden aan buitenlandse inkomsten.

Voorheen viel vast te stellen dat tabaksfabrikant Philip Morris via een Nederlandse brievenbusmaatschappij tussen 2012 en 2015 jaarlijks zo’n 2 miljard euro doorsluisde naar het fiscaal voordelige Zwitserland. Of de geldstromen daarna aanhielden, is niet te controleren.

De verminderde transparantie is een bijwerking van een wijziging van de Handelsregisterwet, bedoeld om het papierwerk voor kleine ondernemers te verminderen. Die moeten sinds boekjaar 2016 hun jaarstukken volgens een vaste formule digitaal aanleveren bij de KVK. Het strakke model van deze Standard Business Reporting maakt het ondernemers onmogelijk meer gegevens op te sturen dan strikt noodzakelijk. Wat ze digitaal moeten aanleveren, hangt af van hun bedrijfsgrootte. Kleine en microbedrijven hoeven vrijwel niets te deponeren.

„Zij hoeven alleen een verkorte balans zonder enige toelichting op te sturen. Die verkorte balans bestaat maar uit vijf cijfers. Dat noem ik eigenlijk geen balans meer”, zegt Ruud Vergoossen, hoogleraar externe verslaggeving aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Maastricht. Ook een accountantsverklaring is voor kleine bedrijven niet nodig.

Dividend en rente

Brievenbusfirma’s met honderden miljoenen aan inkomsten profiteren van het regime voor kleine ondernemers, doordat ze slechts aan twee van drie voorwaarden hoeven te voldoen: minder dan vijftig werknemers, een netto-omzet onder de 12 miljoen euro en weinig bezit op de balans. Doorgaans heeft een brievenbusmaatschappij geen werknemers.

Bij berekening van de netto-omzet is doorslaggevend dat inkomsten uit dividend en rente voor financiële holdings niet meetellen. Terwijl dat nu net de geldstromen zijn die multinationals gebruiken om hun winst via Nederland te verplaatsen naar bijvoorbeeld een belastingparadijs.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties