27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 04:45

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC | Nederland schort steungelden Curaçao op om ‘inhumane’ behandeling Venezolanen

Tan Tunali

SDKK-gevangenis | Foto Persbureau Curacao

Vluchtelingen Volgens Amnesty worden naar Curaçao gevluchte Venezolanen „inhumaan” behandeld. Staatssecretaris Knops erkent nu dat de „bejegening van vreemdelingen” op cruciale aspecten tekortschiet.

- Advertentie -

Nederland heeft financiële steun aan Curaçao voor onder meer bijstandsverzoeken van gevluchte Venezolanen voorlopig opgeschort. In een brief aan de Tweede Kamer constateert demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) donderdag dat „de bejegening van vreemdelingen” op Curaçao op cruciale aspecten tekortschiet.

Aanleiding voor het besluit is een kritisch rapport van Amnesty International uit oktober vorig jaar, waarin de ngo stelde dat Nederland indirect heeft bijgedragen aan mensenrechtenschendingen door steun te verlenen, vooral op het gebied van detentie en de kustwacht. Door de economische malaise in Venezuela ontvluchtten de afgelopen jaren tienduizenden Venezolanen hun land richting de Caraïbische eilanden, waar ze vaak in detentie worden geplaatst en worden uitgezet.

Knops noemt de bescherming van mensenrechten de verantwoordelijkheid van autonome landen binnen het Koninkrijk, maar erkent dat handhaving voor de landen een „enorme opgave is”. Hij stelt in de brief aan de Kamer dat hij de minister van Justitie op Curaçao het afgelopen jaar meermaals heeft gewezen op het belang van onder meer juridische bijstand, medische zorg en opleidingen van personeel en passende huisregels – allemaal „nadrukkelijke voorwaarden” voor de toekenning van de financiële middelen. Omdat Curaçao volgens Knops hierin blijvend tekortschiet, gaat de staatssecretaris niet over op uitkering van het laatste deel van de steungelden.

Van de gelden, die de Nederlandse regering in 2019 vrijmaakte, werd op Curaçao onder meer een nieuw detentiecentrum gebouwd, dat in maart moet worden opgeleverd. Als Curaçao, dat als zelfstandig land onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, nieuwe plannen aandraagt om de situatie te verbeteren, wil de staatssecretaris „heroverwegen de middelen alsnog toe te kennen”.

‘Inhumane behandeling’

In het rapport stelt Amnesty dat zeker acht Venezolaanse kinderen op Curaçao in detentie van hun ouders zijn gescheiden, waarna enkelen van hen het land werden uitgezet zonder dat hun ouders ervan op de hoogte waren. Ook zouden gedetineerden in detentie door gevangenisbewaarders „vernederend en inhumaan” zijn behandeld. Zo werden ze gedwongen naakt kikkersprongen te maken.

Demissionair staatssecretaris Knops ligt ook op een ander dossier om financiële steun overhoop met een aantal Caraïbische eilanden. Eind vorig jaar besloot hij de coronasteungelden aan Aruba tot nader order op te schorten, omdat de Nederlandse regering geen akkoord wist te bereiken over de oprichting van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Dat orgaan moet ervoor zorgen dat de eilanden bepaalde hervormingen op het gebied van onder meer overheidsfinanciën en gezondheidszorg uitvoeren, in ruil voor financiële steun.

Bron: NRC Handelsblad

- Advertentie -

Artikel delen

5 reacties

  1. @Joop Ik geef je helemaal gelijk en de schop zou ook al van de voorgaande regering komen want die heeft ook hetzelfde gedaan. Niemand wil een echte oplossing zoeken voor deze mensen, het probleem word alleen maar heen en weer geschuifd. Verder jou comentaar veranderd niks aan wat ik geschreven heb, het is gewoon een waarheid die toch eens een keer gezegd mag worden!

  2. Ik zou zeggen @Consiente meld je aan bij de MFK en vraag aan Pik of Cooper of je mee mag denken hoe het wel moet gaan om deze vreemdelingen uit de zuid te huisvesten op curacrim, heb het vermoeden dat je snel met schop van het voetje bij Forti buiten staat.

  3. Wat een stel hypocrieten zeg…Dat Curacao het situatie helemaal niet goed behandeld is een harde feit! Maar NL heeft ook schuld in deze maar ach dat zeggen ze liever niet hoor!

    “Omdat Curaçao volgens Knops hierin blijvend tekortschiet, gaat de staatssecretaris niet over op uitkering van het laatste deel van de steungelden.”
    Nee mr knops er zit meer reden hiervoor, NL heeft een draai op zijn oor gekregen van Amnesty waardoor ze gelijk financiering voor de barakken hebben stop gezet. Barakken gefinancieerd door NL om de zogenaamde “vlughtelingen” op te sluiten voor deportatie naar VEN en NIET om de situatie vd vluchtelingen te helpen. Curacao mag de schuld krijgen voor mensen schending etc.etc, terwijl NL juist in een vluchtelingen verdracht zit, niet CUR. Als NL echt de vluchtelingen zouden willen helpen zou NL een keer per maand een vliegtuig sturen om alle “vluchtelingen” op te halen naar NL waar zij wel midellen beschikbaar hebben voor dit probleem. Maar nee hoor NL wil lekker de andere kant kijken om geen verantwoordelijkheid te nemen voor de intl verdrachten die zij WEL hebben met deze “vluchtelingen”. Ze willen liever hun stoep schoon houden en dit probleem bij de eilanden te schuiven. In een andere soort grens situatie of gebeurtenis waar zij in een of andere manier voordelen uit zouden kunnen plukken, lusten dus, zou je gelijk horen van amsterdam dat eind verantwoordelijkheid en grens bewaking v/h konningrijk een anngelegenheid van NL is!…achteraf wij zijn al aangewend aan dit “avestruz” politiek uit NL..

  4. Ya messed with the wrong military man. He don’t take your low life mannerisms. Je behandelt mensen in nood niet zo, al schreeuwt iedereen en alles om je heen “profiteurs” (whazzap roddels, vraatzuchtige politici, bordeelhouders, keystone cops met tragomeisjes in dienstauto’s en SDKK-machtwellustelingen)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -