25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

NRC | Nederland schort steungelden Curaçao op om ‘inhumane’ behandeling Venezolanen

Tan Tunali

SDKK-gevangenis | Foto Persbureau Curacao

Vluchtelingen Volgens Amnesty worden naar Curaçao gevluchte Venezolanen „inhumaan” behandeld. Staatssecretaris Knops erkent nu dat de „bejegening van vreemdelingen” op cruciale aspecten tekortschiet.

Nederland heeft financiële steun aan Curaçao voor onder meer bijstandsverzoeken van gevluchte Venezolanen voorlopig opgeschort. In een brief aan de Tweede Kamer constateert demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) donderdag dat „de bejegening van vreemdelingen” op Curaçao op cruciale aspecten tekortschiet.

Aanleiding voor het besluit is een kritisch rapport van Amnesty International uit oktober vorig jaar, waarin de ngo stelde dat Nederland indirect heeft bijgedragen aan mensenrechtenschendingen door steun te verlenen, vooral op het gebied van detentie en de kustwacht. Door de economische malaise in Venezuela ontvluchtten de afgelopen jaren tienduizenden Venezolanen hun land richting de Caraïbische eilanden, waar ze vaak in detentie worden geplaatst en worden uitgezet.

Knops noemt de bescherming van mensenrechten de verantwoordelijkheid van autonome landen binnen het Koninkrijk, maar erkent dat handhaving voor de landen een „enorme opgave is”. Hij stelt in de brief aan de Kamer dat hij de minister van Justitie op Curaçao het afgelopen jaar meermaals heeft gewezen op het belang van onder meer juridische bijstand, medische zorg en opleidingen van personeel en passende huisregels – allemaal „nadrukkelijke voorwaarden” voor de toekenning van de financiële middelen. Omdat Curaçao volgens Knops hierin blijvend tekortschiet, gaat de staatssecretaris niet over op uitkering van het laatste deel van de steungelden.

Van de gelden, die de Nederlandse regering in 2019 vrijmaakte, werd op Curaçao onder meer een nieuw detentiecentrum gebouwd, dat in maart moet worden opgeleverd. Als Curaçao, dat als zelfstandig land onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, nieuwe plannen aandraagt om de situatie te verbeteren, wil de staatssecretaris „heroverwegen de middelen alsnog toe te kennen”.

‘Inhumane behandeling’

In het rapport stelt Amnesty dat zeker acht Venezolaanse kinderen op Curaçao in detentie van hun ouders zijn gescheiden, waarna enkelen van hen het land werden uitgezet zonder dat hun ouders ervan op de hoogte waren. Ook zouden gedetineerden in detentie door gevangenisbewaarders „vernederend en inhumaan” zijn behandeld. Zo werden ze gedwongen naakt kikkersprongen te maken.

Demissionair staatssecretaris Knops ligt ook op een ander dossier om financiële steun overhoop met een aantal Caraïbische eilanden. Eind vorig jaar besloot hij de coronasteungelden aan Aruba tot nader order op te schorten, omdat de Nederlandse regering geen akkoord wist te bereiken over de oprichting van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Dat orgaan moet ervoor zorgen dat de eilanden bepaalde hervormingen op het gebied van onder meer overheidsfinanciën en gezondheidszorg uitvoeren, in ruil voor financiële steun.

Bron: NRC Handelsblad

Artikel delen

5 reacties

  1. @Joop Ik geef je helemaal gelijk en de schop zou ook al van de voorgaande regering komen want die heeft ook hetzelfde gedaan. Niemand wil een echte oplossing zoeken voor deze mensen, het probleem word alleen maar heen en weer geschuifd. Verder jou comentaar veranderd niks aan wat ik geschreven heb, het is gewoon een waarheid die toch eens een keer gezegd mag worden!

  2. Ik zou zeggen @Consiente meld je aan bij de MFK en vraag aan Pik of Cooper of je mee mag denken hoe het wel moet gaan om deze vreemdelingen uit de zuid te huisvesten op curacrim, heb het vermoeden dat je snel met schop van het voetje bij Forti buiten staat.

  3. Wat een stel hypocrieten zeg…Dat Curacao het situatie helemaal niet goed behandeld is een harde feit! Maar NL heeft ook schuld in deze maar ach dat zeggen ze liever niet hoor!

    “Omdat Curaçao volgens Knops hierin blijvend tekortschiet, gaat de staatssecretaris niet over op uitkering van het laatste deel van de steungelden.”
    Nee mr knops er zit meer reden hiervoor, NL heeft een draai op zijn oor gekregen van Amnesty waardoor ze gelijk financiering voor de barakken hebben stop gezet. Barakken gefinancieerd door NL om de zogenaamde “vlughtelingen” op te sluiten voor deportatie naar VEN en NIET om de situatie vd vluchtelingen te helpen. Curacao mag de schuld krijgen voor mensen schending etc.etc, terwijl NL juist in een vluchtelingen verdracht zit, niet CUR. Als NL echt de vluchtelingen zouden willen helpen zou NL een keer per maand een vliegtuig sturen om alle “vluchtelingen” op te halen naar NL waar zij wel midellen beschikbaar hebben voor dit probleem. Maar nee hoor NL wil lekker de andere kant kijken om geen verantwoordelijkheid te nemen voor de intl verdrachten die zij WEL hebben met deze “vluchtelingen”. Ze willen liever hun stoep schoon houden en dit probleem bij de eilanden te schuiven. In een andere soort grens situatie of gebeurtenis waar zij in een of andere manier voordelen uit zouden kunnen plukken, lusten dus, zou je gelijk horen van amsterdam dat eind verantwoordelijkheid en grens bewaking v/h konningrijk een anngelegenheid van NL is!…achteraf wij zijn al aangewend aan dit “avestruz” politiek uit NL..

  4. Ya messed with the wrong military man. He don’t take your low life mannerisms. Je behandelt mensen in nood niet zo, al schreeuwt iedereen en alles om je heen “profiteurs” (whazzap roddels, vraatzuchtige politici, bordeelhouders, keystone cops met tragomeisjes in dienstauto’s en SDKK-machtwellustelingen)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -