30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

NRC | Door een vaccinatiegraad van 98 procent mag bijna alles weer in Portugal

HomeNieuwsGezondheidNRC | Door een vaccinatiegraad van 98 procent mag bijna alles weer...

Oumaima Abalhaj

ice-admiraal Gouveia e Melo (m), die de campagne leidde, bij een bezoek aan een vaccinatiecentrum in een voorstad van Lissabon. Foto Patricia de Melo Moreira/AFP

Coronarestricties – Een combinatie van vertrouwen in de wetenschap en schrik na een stevige besmettingspiek bezorgde Portugal een extreem hoge vaccinatiegraad. ‘Het leven is hier weer bijna als vanouds’.

Moet je gevaccineerd zijn om de horeca binnen te mogen? In tegenstelling tot verschillende andere Europese landen, waar regeringen een 2G-toegangspas overwegen, speelt deze discussie in Portugal geen rol. Met een vaccinatiegraad van 98 procent is het Zuid-Europese land wereldkampioen prikken.

„De Portugezen hebben van oudsher vertrouwen in de wetenschap en geneeskunde”, zegt directeur Pedro Simas van het biomedische instituut van de Katholieke Universiteit van Portugal, in Lissabon. In het jaar dat Simas werd geboren, 1965, begon Portugal met een landelijk vaccinatieprogramma. Het was gratis en toegankelijk voor iedereen in de samenleving. Het vaccinatieprogramma had volgens Simas twee doelen: het beschermen van het individu én van de gehele bevolking. Dat laatste was mogelijk door het effect van groepsimmuniteit. Simas: „Het was een enorm succes en sindsdien begrijpen en vertrouwen de Portugezen de individuele en collectieve voordelen van een vaccin.”

Antivaxers

Volgens de viroloog zijn er in Portugal om die reden ook weinig antivaxers en ‘twijfelaars’. „Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben wetenschappers en journalisten een vruchtbare samenwerking gehad. De informatievoorziening voor het publiek was zeer nauwkeurig. De voordelen van een vaccinatie werden goed uitgelegd en dat heeft gewerkt.”

De overheid zette een grootschalige campagne op, om de Portugezen bewust te maken van het belang van een vaccinatie. Dit gebeurde door informatiefilmpjes op de radio en televisie, flyers, advertenties en billboards in de stad.

Het vaccinatieprogramma werd geleid door topmilitair Henrique Gouveia e Melo. In een rap tempo werden vaccinatielocaties opgetuigd door de man die altijd in het openbaar verscheen in een militair uniform. Op de vraag waarom hij er tijdens de coronacrisis altijd zo bij liep, antwoordde hij tijdens een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS.: „We waren in oorlog.” En voor de oud-militair kende deze oorlog maar twee partijen. „Sta je aan de kant van het virus en help je het virus omdat je niet gevaccineerd wilt worden? Of sta je aan de kant van de gemeenschap en laat je je vaccineren?”

Indirecte dwang

De Portugese advocaat Sharon Raston uit Lissabon is erg blij met het vaccinatiebeleid van de regering. „Zelfs immigranten zonder de Portugese nationaliteit werden snel gevaccineerd. Er werd niet gediscrimineerd”, zegt Raston aan de telefoon vanuit Lissabon.

Zelf voelde zij door het beleid wel indirecte dwang om zich te laten vaccineren. „Door de toegang tot publieke ruimtes te beperken voor ongevaccineerden, voelde ik de druk om me te laten vaccineren.” Want wie zich in gesloten ruimtes wil bewegen, moet kunnen aantonen gevaccineerd te zijn. Toch is Raston blij met de twee prikken die ze heeft gehad. „Het leven is hier bijna weer als vanouds. De clubs zijn weer open en er is steeds meer mogelijk in tegenstelling tot andere Europese landen, zoals Nederland.”

Maar ook Portugal had eerder ineens te maken met een hoge besmettingspiek en behoorde aan het begin van dit jaar met zo’n driehonderd doden per dag tot de zwaarst getroffen Europese landen. Dit alles had te maken met de voortvarende versoepelingen rond de feestdagen in december vorig jaar. Ziekenhuizen konden de druk niet meer aan en dus werden patiënten zelfs overgebracht naar andere landen binnen de Europese Unie. Artsen en verplegers zijn nog steeds overwerkt en kampen met burn-outklachten door de druk waaraan ze toen bloot stonden.

De piek van begin dit jaar zorgde voor een schrikreactie. De maatregelen die daarop volgden, zoals een strenge lockdown, waarbij men nauwelijks het huis uit mocht, twee meter afstand houden, het dragen van mondkapjes en vroege sluiting van de horeca en winkels, werden voorbeeldig opgevolgd. De angst om terug te keren naar dat scenario, heeft ook een rol gespeeld bij de inmiddels bereikte hoge vaccinatiegraad. „Niemand wil dit nog een keer meemaken”, zegt Raston.

Bron: NRC Handelsblad

23 reacties

 1. Om de extreme armoede te zien die sinds Covid keihard is opgelopen hoef je niet ver te gaan. Om de cijfers van de uittocht van veel mensen die naar NL vluchten kun je gemakkelijk de immigratie dienst bellen, om de wekelijkse voedseluitgifte van de voedselbank te zien hoef je alleen maar erheen te gaan, om de leegstand te zien hoef je alleen maar naar Punda te gaan. Om de cijfers van de armoede index te bekijken kun je zelfs met de seo bellen. En uiteindelijk kom je bij een stel LVB clowns terecht in de Forti cs die armoede niet als een probleem zien.
  Om, om, om, etc.
  Walgelijk om naar andere landen te kijken terwijl je het hier zo voorgeschoteld krijgt. De logica druipt er gewoon van af.

 2. @Tico. Is het op deze rots veel anders? Met natuurlijk het grote verschil dat in Portugal de overheid tenminste nog de sociale bijstand financiert, terwijl de struikrovers op deze rots het geld liever in hun eigen zakken blijven steken en het aan Nederland overlaten om de de crepeerende bevolking van voedsel te voorzien. In Portugal gaat het dankzij de grote vaccatiebereidheid van de bevolking inmiddels weer de goede kant op. Met alle wappiesprookjes die hier worden verspreid is het dieptepunt hier in ieder geval nog lang niet bereikt. Dus wellicht zien we jou ook nog wel in die rij staan.

 3. @Lionfish, ik nodig u uit om naar Portugal af te reizen. Wandel eens door Porto heen. Ga kijken in de buurt van station Sao Bento en zie al die wanhopige mensen die in de rij staan voor een homp brood en een kom soep. En dat zijn geen zwervers, maar mensen die echt alles verloren zijn zoals hun eigen zaakje etc. Ook vele ouderen die van ellende niet meer weten wat te doen. Zijn ook alles kwijt. Maar nee liever leest u vanuit uw luie stoel wat nieuwsbladen en weet dan zeker dat u het beter weet dan iemand die het met eigen ogen heeft gezien en meegemaakt. Die met mensen heeft gesproken en het verdriet en wanhoop heeft opgemerkt. Maar goed het staat niet in de kranten dus automatisch is het wappie. Weet u meneer of mevrouw Lionfish, blijft u gelukkig in uw bubbel. Ik ga mijn tijd niet meer spenderen aan personen als u die niet verder komen dan alles onzin te noemen, en met wappies te strooien. Als u overtuigd bent dat u alleen de wijsheid in pacht heeft, weest er gelukkig mee. Dit is mijn laatste bericht aan u. Fijne dag gewenst

 4. @DVMA, terwijl u driftig statistiekjes zit te bestuderen, ben ik in het veld geweest mijn beste. Ik heb een poos in Portugal doorgebracht, onder andere in Coimbra, Figuira da Voz, Porto, Lissabon etc. Veel ellende gezien daar en ook vele zaken gesloten zien worden. Door te spreken met de lokalen inzicht gekregen hoeveel ellende er op hun af is gekomen. Maar goed, dat telt natuurlijk niet. Alleen wat gemiddelde cijfertjes doen er toe. Ik zal die mensen aanschrijven dat het allemaal meevalt, dat zal hun lege maag en dakloos bestaan zeer verlichten

 5. @Loes, gaat het wel helemaal goed met je? Het gaat hier over een serieus onderwerp, namenlijk de lockdowns en de vele corona slachtoffers die inmiddels vrijwel volledig worden veroorzaakt door een stelletje onverantwoordelijke egocentrische criminelen die als ze hun zin niet krijgen de boel vernielen. En jij gaat het over bitcoins hebben? Hoe ver ben je dan niet van het padje?

 6. Goh Dislect. Wat een wijsheid. Lijkt Precies op wat ik schreef. Copy cat.
  Typysch Curacao, herhalen wat anderen zeggen. En denken dat ze het zelf verzonnen hebben. Ego.s
  Lucht Skuma. waar is de chokelate.

 7. Ik zou het niet meer doen. Ach.
  Geld komt niet uit de lucht. Een modern stelsel is gebaseerd op schuld.
  Geld ontstaat door leningen. Tegen elke gulden, euro, dollar staat een schuld bekentenis, dus een terug betalingsgaratie en dat geeft de waarde.
  Meer lenen, meer geld meer schuld.
  Als er meer schuld is als er, reëel gezien, terug betaald kan worden wordt het geld dus minder waard.
  Dus kan een regering meer lenen en er minder waarde voor terug betalen.
  Bockchain of crypto heeft er een “vaste” basis die niet door lenen vergroot kan worden en is op die manier stabieler.
  Helaas is het een eenheid die 100% afhankelijk is van de waarde die het publiek er aan geeft, hier staat helemaal niets tegenover geen edelmetaal geen schuldbekentenis niets en dus is het het domein van speculanten.
  Zonder dat het bijdraagt aan de economie.

 8. Fish. kom zelf eens met iets opbouwends. en met cijfers.
  Heel Europa zegt we zijn er weer.
  Maar die miljarden subsidie zijn vergeten.
  Ding is Currency is digitaal en gekoppeld aan niks meer.
  De koppeling met goud is weg.
  Europa en usa en elk beetje land kan geld maken zoveel als ze willen als het maar geaccepteerd wordt. Monetair lucht.
  Dus geld is net als Bitcoins geworden.. Je kan ze maken uit lucht. Maar bitcoin maakt t moeilijk de centrale banken van Europa niet en de federal banken van usa zijn non gouvernement. private sector dus.
  Dus je wordt besodemieterd waar je bij staat.
  Nee portugal is al decennia een drama.
  Net als Curacao. Het is wat de anderen er van vinden.
  China wilde euro.s gaan doen. Maar dat zou betekenen da usa failliet is.
  En dat zijn ze ook eigenlijk. Dat was te duur.
  Ze zeggen wel we zijn weer terug en belasting opbrengsten bl bla bla.
  Maar is niet zo.
  Lucht.

 9. Als je cijfers publiceert moet je ze vergelijkbaar maken.
  Dit zegt weer helemaal niks.

  NRC berichtgeving, is niet wat de krant zegt maar wat ze in Portugal zeggen als onderbouwing.
  Ok laten een beetje beter kijken naar hoe en wat.

  Portugal
  Total cases 1.12M +2,371 today
  Deaths 18,300
  Populatie 10.3 miljoen. 2020

  NL 17.44 miljoen 2020
  Cases 2.4 milj. 21000 today
  Deaths 18.900

  Dat zegt 2 dingen of nl test zich gigantisch veel meer.
  Of in Portugal gingen er veel meer aan dood.

  Of bij de eerdere uitbraken is het grootste gedeelte van de gevoelige populatie al verdwenen.
  Dus dat nu 98 gevaccineerd is tja.
  98% van welk deel van de populatie.
  Onder de 18 ook ?

  NL schermt ook met een hoge vaccinatie maar onder de 18 is dat heel veel minder en afhankelijk van de bevolkingsopbouw zijn dat heel veel mensen die nergens last van hebben maar wel verspreiden.

  Even neutraal maken.
  Zelfs als we de cijfers onjuist vinden..

  Nigeria population 206 million 2020
  Half vaccinated 2.9%
  Fully vaccinate 1.6
  Case 213.000 deaths 2973
  Deaths today 0 average 7 day 7

  Leeftijd opbouw Nigeria
  0-14 43.69%
  15-64 53.57%
  0-60 97.8%
  60-84 2.4%

  NL 0-14 15-64
  2019 15.88% 64.51%

  2020 0-14 15.7%
  15-64 64.26%
  65+ 20.03%

  Kijk nu zijn we weer een beetje in de richting.
  Dus Portugal als oudje daar kan je beter niet zijn of geweest zijn.

  Kranten propaganda.
  Het NRC een van de meest betrouwbare kranten in NL doet er ook aan mee. Halve info.
  Ja ze hebben gelijk met wat ze in Portugal zeggen.
  Het verslag is goed.
  Maar de vergelijkende onderbouwing ontbreekt.
  Zodat je geen flauw idee hebt wat de waarde is van zo.n artikel.
  Je hebt er niks aan.

  Curacao.
  165.000
  Ouder dan 65 is bijna 18%
  cases 17,282
  Deaths 175

  Husiwerk aan wappie brullers reken de ratios uit.

  De meeste wappie brullers kunnen niet begrijpend lezen.
  Het bewijs is al geleverd, met een artikel dat 2 verschillende data geeft ze zeggen niks. Daarna komt 3 met weer andere data. Geen reeactie.
  Ze komen niet verder dan 5 regels.
  Het kader wat iedereen vergeet deze maatregelen kunnen op alles worden toegepast.
  Slavernij het woord alleen we maken er nog steeds herrie er over.
  Maar moderne slavernij is veel subtieler. Belasting gecontroleerd. En met dwingende maatregelen uit totaal niet revlevante history.
  Realizeer je goed welke richting het nu op gaat. Welke precedenten het schept Wat is het verschil.
  Het begon al in usa met the war on drugs the war on terror en nu the war on covid.
  En hoe controleer je de massa.
  China is al heel ver. wil je dat ook. Braaf zijn naar de overheid die je als een Steven King battery gebruikt.

  Dat is het probleem met Corona.
  Ja de zorg is overbelast maar dat is omdat er jaren lang in is geknoeid. (Gesnoeit)
  We hebben een zieken huis van een miljard maar kunnen de zorg niet financieren.
  Net als in nl hebben we een sterk vergrijzende bevolking die dat niet financiert.
  De overheid daar snoeit. En komt met onzin items. Om het publiek bezg te houden.
  Werknemers vergrijzen ook.
  Dus de politici zitten daar in spagaat.
  Op curaçao hebben ze gewoon te veel gestolen.
  Maar ja Mamma NL helpt.
  Ze zouden het gewoon volledig los moeten laten of volledig overnemen.
  Dat respect gebeuren is gewoon onzin. Discriminatie… me hoela.

 10. Ik hoop echt dat Portugal het virus min of meer heeft verslagen. Maar het is wel zo dat in al de landen waar men eerst ook in de veronderstelling verkeerde covid-19 onder controle te hebben, het virus helaas na een paar weken/maanden toch weer de kop opstak. Het zal mij dus echt niet verbazen als straks de besmettingen in Portugal weer zullen oplopen. Zo gaat het al bijna 2 jaar. In Nederland prees iedereen de aanpak van de Zweden, daarna die van Israël en nog een paar andere landen die voorop liepen in de strijd tegen het virus.
  Maar feit is dat het in al die landen weer fout is gegaan.

  En vandaag lees ik dat zelfs Portugal ondanks de hoge vaccinatiegraad niet ontkomt aan oplopende besmettingscijfers. Portugal meldde gisteren bijna 2.400 nieuwe positieve tests, dat is het hoogste aantal sinds eind augustus.
  De Portugese regering is bezorgd en houdt vandaag een spoedoverleg. Dat is het dus.

 11. Laat Tico Martina eens aangeven waar hij de gegevens vandaan heeft.
  De stand van de economie wordt mede weergegeven door de stand van de werkeloosheid.
  Dat is voor Portugal:
  2019. 7,0 %
  2020. 8,1 %
  2021. 7,7 %
  Zo te zien geen ernstige verslechtering in de pandemie periode.

 12. @Tico. Om succes te hebben betaal je gewoon een hoge prijs. Elk succes verhaal heeft een keerzijde. De ene keer een goede en een andere keer een wat slechtere. En in een oorlog wordt er rekening mee gehouden dat er slachtoffers zullen vallen. Zo oud als de weg naar Rome.

 13. Jammer dat er bij dit soort jubelberichten over Portugal nooit verteld wordt wat de prijs is die men heeft moeten betalen. Enorm veel Portugezen zijn in de armoede en ellende gestort. In Porto zie je enorm veel mensen in de rij staan voor een homp brood en een kopje soep. Mensen die voorheen nog een baan hadden of een eigen zaak. Loop door Villa Nova de Gaia of Maia heen en zie hoeveel winkels en bedrijven er zijn gesloten. Mensen trekken weg omdat ze niks meer kunnen betalen. Mensen zijn alles verloren. Maar halleluja er is een oorlog gevoerd en de strijd is gewonnen. Aan opbouw doet men niet. Nee 98 procent van de mensen met een prik, daar ging het om.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties