30 C
Willemstad
• zaterdag 10 juni 2023

Democracy now! | Friday, June 9, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 9 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 7, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC | Curaçao verwacht miljoenen mis te lopen na schrappen vluchten KLM

HomeLandenCuraçaoNRC | Curaçao verwacht miljoenen mis te lopen na schrappen vluchten KLM

Boris van der Spek

Een speciale Boeing van KLM arriveert op Curaçao tijdens een bezoek van prinses Beatrix. Foto ANP

Toerisme KLM ziet vanwege de problemen op Schiphol af van het plan twee keer per dag op Curaçao te vliegen. Het eiland verwacht miljoenen mis te lopen door het besluit.

De regering van Curaçao verwacht dat het toerisme op het eiland een enorme knauw krijgt door het besluit van KLM om een van de twee dagelijkse vluchten naar Curaçao te schrappen. Volgens het Antiliaans Dagblad zegt Ruisandro Cijntje, de lokale minister van Economische Ontwikkeling, dat het eiland vanwege het besluit meer dan 20 miljoen euro aan inkomsten kan mislopen.

KLM kondigde eind september aan vanaf eind oktober tot en met maart 2023 tien vluchten per week naar Curaçao uit te gaan voeren. Dat aantal is teruggedraaid naar één vlucht per dag vanwege de problemen op Schiphol. Volgens Cijntje kan het eiland daardoor tot 36.000 toeristen mislopen, vooral omdat het gros van de toeristen uit Europa via Nederland vliegt. Hij wil dat de Curaçaose minister-president Gilmar Pisas het onderwerp aankaart bij premier Mark Rutte.

Cijntje gaat daarnaast kijken of luchtvaartmaatschappijen als Tui en Air Belgium vaker en met grotere toestellen vanuit België naar het eiland kunnen vliegen. Ook wordt bekeken of de inzet van chartervluchten vanaf Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport een mogelijkheid is.

Tijdens de coronapandemie lag het toerisme naar Curaçao grotendeels stil, wat een zware impact op de lokale economie had. De afgelopen maanden is het toerisme weer aangetrokken, met name dankzij Nederlandse toeristen. Zo bezochten afgelopen maand 16.000 Nederlandse toeristen het eiland. 72 procent van de toeristen die op het eiland verblijven komen uit het Europa, bijna twee derde van hen komt uit Nederland.

Bron: NRC Handelsblad

24 reacties

 1. KLM is net als Aqualectra! Af en toe halveren ze de service! Maar als KLM het doet, draagt KLM Curaçao geen warm hart toe, althans volgens sommige non-stop reizende kakelaars in het parlement. Als Aqualectra het doet, dan is het de schuld van van alles (inclusief Nederland) , behalve de directie.

 2. Ook met het zonder enig overleg eenzijdig zeer fors verhogen van de (lucht)havengelden heeft deze rots zich ook ten opzichtte van de omliggende eilanden compleet uit de markt geprijsd. En dan nu piepen. Hoe brutaal kan je zijn?

 3. Lamentabel dat is wat je hoort van de mfk club.
  Het is lamentabel voor de studenten en familie
  Leden die elkaar niet kunnen zien.
  Niet voor de economie die jullie zelf de nek omdraaien door jarenlange diefstal en onkunde.
  Vooral cooper met grote muil heeft de ene keer niks en dan weer miljarden nodig van Nederland.
  Ze verreizen het geld wat hun mensen toekomen.
  Jammer mfk kiezers jullie mogen op ‘n houtje bijten.
  Mfk de zakkenvullers de incompetente club en nog zo’n paar bij Kem en Tpk , graag cv’s openbaar.

 4. Mijn Dochter die met haar gezin sinds kort aan de zuid Spaanse kust woont vertelde mij vandaag dat zij alle villa kamers verhuurd hebben aan Nederlanders die langer op vakantie komen als normaal er zijn ook mensen die op leeftijd zijn nu een appartement huren voor de hele winter incl gas en stroom aangezien dat vele malen goedkoper is dan in Nederland, zij verhuren hun eigen NL huis in de winter door een verhuur bedrijf en zitten daardoor bijna voor niks, nee zij verdienen nog meer als normaal aangezien Spanje niks te maken heeft met verplichte EU gas en electra prijzen.

 5. 1. Tot nu toe heb ik nog niets vernomen van pakketreis-aanbieders dat zij hun klanten niet kunnen laten overvlieen;
  2. Tot nu toe heb ik nog niets vernomen van individuele reizigers die niet kunnen boeken;
  3. een ieder die het nieuws bijhoudt weet dat in Europa de energieprijzen voor huishoudens stijgen en ook de inflatie toeneemt, daarom maken veel inwoners pas op de plaats, en gaan voorlopig zeker niet op dure overzeese wintervakanties;
  4. een ieder die het nieuws bijhoudt weet ook dat de dollar (en de daaraan vastgekoppelde ANG) ten opzichte van de Euro is gestegen, en daarmee Curacao ook duurder is geworden;
  5. en over duurder worden gesproen, ook anderen schreven al dat op Curacao de prijs-kwaliteitsverhouding zoek is, er wordt te veel gevraagd en te weinig geboden.
  6. en een structureel manco: Curacao heeft veel te weinig middenklasse-hotels (a la NH Hotels).

  Tot slot. mij lijkt dat AirFrance/KLM geld verdient met passagiers vervoeren en niet met passagiers niet-vervoeren. Met big data kan je analyseren dat de Europese vakantieganger (voor zover die nu op vakantie gaat en niet een jaartje overslaat) voor goedkopere (all-in???/auto???) bestemmingen kiest dichterbij.

  Curacao moet diversificeren en niet al zijn kaarten zetten op toerisme.

 6. @ Tico Martina je slaat de spijker recht op zijn kop, woon hier nu 20 jaar in het begin leek het wat te zijn en nu is het eiland een grote vuilnisbak zowel als op de straten en in de natuur als in het Forti Fort en dat alles door de YDK mentalitijd ik ik en de rest kan stikke.

 7. Drrreccchiiii. Welke sukkel gaat zijn economie en verdienmodel baseren op een vage belofte? Zijn dit nu de “professionalnan” waar tanchi Me destijds over liep te blaten? Zijn dit de “brains” die we dik moeten betalen omdat we anders een braindrain krijgen? Hebben deze oelewappers nooit gehoord van nooit de huid verkopen voor de beer afgeknald op de grond ligt te spartelen? Hoe kun je zo dom en kortzichtig zijn door te denken dat een gesprek tussen Pikkie Paljas en Grijnzende Pinokkio Leugenaar ook maar iets gaat oplossen. Wedden dat die lange slungel binnenkort naar Nederland vliegt want tja belangrijke meeting en zo. Vroeger had Curacao 5 pijlers waardoor het een zelf voorziend eiland was, maar onder aanvoering van eilandverraders zijn die stuk voor stuk afgebroken. De haven en vliegveld in vreemde handen (hoe dom kun je zijn), geen raffinaderij meer, containerterminal met oude troep en aangestuurd door twee corrupte oude lijken, en toerisme die niks maar dan ook niks voorstelt omdat er allerhande sukkels op strategische plekken worden neergeplemd. Maar ja de Curaçaoënaar vind het wel best. Blijven stemmen op paljassen en wonderwater verkopers met gladde praatjes. Zelfs als men zandkoeken met bladeren gaat vreten net als op Haiti, zullen ze elkaar liever tegenwerken en de hersens inslaan, inplaats van de corrupte elite en politici bij noordkant de zee in te smijten. En wat heeft de kale rots nou eigenlijk te bieden aan de toeristen? Troep en stank en verzuurde mensen. Nou lekker hoor, daar wil men wel voor vliegen ja.

 8. Ik denk niet dat Duitsland zit te springen vwo charters betreft. Ze moeten nu nog bij komen van alle opgepakte bollen slikkers die in de cellen zitten, same same probleem met België.

  CHATA en al die klups hebben geen bal ervan gemaakt. Behalve consumeren.
  Figuren als Slier piepen ook al tijden, uit eigenbelang natuurlijk.
  Hij ziet het ook minder worden met lede ogen tegemoet, het kost hem kamers die anders door crews worden bezet minder worden.

  De bedoeling was minder afhankelijk van toerisme te worden voor alle Caribische eilanden.
  Veel hebben al stappen genomen door meer te exporteren en minder groente/fruit er te importeren.
  Hier worden alleen werkgroepen ingesteld hoe we dat zouden moeten doen.
  F&F weer in commissies te benoemen.
  Zo gaat dat hier.

 9. KLM is een bedrijf die veel gebruik maakt van big data.
  Dan kun je op tijd inspelen op ontwikkelingen in de markt.
  Vliegtuigstoelen kunnen geen vakantie boeken.
  Vakantieboekingen worden door mensen gedaan en betaald.
  Zoals altijd hebben alle stakeholders op Curacao zich niet voorbereid op
  eventuele marktverschuivingen.
  Maar wel moord en brand schreeuwen als de counterpartner zijn zaken
  op orde heeft of brengt.

 10. Curaçao noet minder afhankelijk worden van één provider op alle vlakken.Meer diversificatie
  Chartervluchten uit o a.
  duitsland zou eenmogelijkheid zijn

 11. Hou op met janken en laat nou eens een keer zien .
  Cu nos mes por .
  Laat nou eens een keer zien , cu nos mes por .
  Waar zijn ze nu gebleven .

 12. @Gerrit
  Exact verwoord.

  Pisa’s kan hoog en laag springen namens zijn club maar er gaat niets veranderen. Tijdens Corona werd er al voor gewaarschuwd dat de tijden moeilijker zouden worden, ook wat de luchtvaart betreft. We zullen gewoon rekening moeten houden dat zo maar ineens alles kan omvallen.
  Maar ja, dat is vooruit denken en dat kunnen we hier niet. We houden van af hoc.
  GB is hèt vb hoe alles in korte tijd fout kan gaan, vooral als je incapabele politici hebt. Net zoals op Curaçao!

 13. minder vliegen is beter voor het milieu dus prima ontwikkeling. Als je Wim Woude mag geloven is de oorlog in Oekranie ook in scene gezet door WEF

 14. Weer een tik van plus minus van 120 miljoen $ 210 miljoen florin om de oren van de Nederlandse aandeelhouder van KLM aan de Curacrimse regering van Pik Pisas, wegenbouwer holle Bolle Gijs C Cooper en minister Salvanie. Maar geen paniek hoor YDK volk ? de drie bovengenoemde wonderboys hebben nog een zooitje reddingvest planen klaar liggen in de bevroren miljoenen dollars ijskast. En dit is nog maar het begin voor curacrim , NL “en mvr van Huffelen ” heeft samen met M P Rutte de bad geldkraan dicht gedraaid van de gebroeders Dalton.

 15. In september werden de extra vluchten aangekondigd. Nu deze extra vluchten toch niet doorgaan lopen we inkomsten mis die we een maand geleden ook niet zouden hebben gehad.

  Waarom liggen er bij Sint Maarten per dag 7 cruiseboten aan de pier en hier maar 1 of 2.

  Waarom gaan we nog gebukt onder ons slaven verleden terwijl niemand die nu leeft ooit slaaf is geweest in de slaventijd.

  Waarom blijven stemmen op corrupte politici.

  Wat zijn we toch weer zielig hier op Curaçao. Altijd anderen de schuld geven, daar zijn we hier het beste in. Vooral niet zorgen dat we het zelf beter gaan doen, zoals vriendelijkheid naar de toerist om maar iets te noemen.

 16. al sind KLM op de eilanden vliegt is het hun meest wintgevende route – en dat weet de KLM dus hun geen probleem 2 of 1 vlucht -ze zullen de prijzen zo verhogen dat ze geen inkomsten verliezen. het is allemaal zakenlijke politiek-als het niet rechtsom gaat dan maar linksom. zo ok de route naar Miami word vreselijk uitgebuit.

 17. Tja, krokodillentranen, daar zijn we hier goed in. Logisch besluit van klm. Nadat toeristen de afgelopen tijd geen andere keuze hadden dan deze rots is inmiddels de wereld weer open, en is tegelijk de high price – low service mentaliteit alhier doorgedrongen. Veel toeristen zullen dus one time visitors zijn. De boekingen bij klm en air belgium lieten de komende maanden al een enorme terugval zien, dus niet meer dan logisch dat het schema daarop wordt aangepast. Zou me niets verbazen als ook air belgium het hier binnenkort voor gezien zal houden. Alleen meer focus op een service mentaliteit zal hier helpen. Maar nee hoor, Pisas probeert weer calimero te spelen.

 18. Pisas kan wel gaan praten met Rutte maar wat schiet hij daar mee op ??.
  Schiphol heeft problemen met personeel en kan de drukte niet aan, KlM heeft te weinig personeel en schrapt vluchten en onze gulden is gekoppeld aan de dollar waardoor we nu al ca 18% duurder zijn geworden door de daling van de euro terwijl de Europeaan door alle kostenstijgingen in Europa zuinig moet zijn. Allemaal ingrediënten om, als je al weg kunt, maar eens dichter/goedkoper bij huis te blijven en wellicht 2 volle vluchten per dag überhaupt niet lukt.
  Verwachten we hier soms dat de Nederlandse belastingbetaler onze gederfde inkomsten aanvult ??.

 19. Eerst hadden we samen tegen Corona en nu krijgen we samen voor het klimaat. Dat wereldwijd de vliegvelden plots de passagiersstromen niet kunnen verwerken is geen ongelukje hoor. Denk wel dat het ook nu weer voor de onderklasse “iets tegen gaat vallen” en de voordeeltjes van dit klimaatbeleid in dezelfde zakken terecht zal komen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties