25.4 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Column Youp | Om-nietmachine

Youp van ‘t Hek voor NRC Handelsblad | Om-nietmachine

“Dus Volendamse Mona is er niet meer bij?”, mompelde Remkes tegen Wopke, “is die niet een weekje met Douwe Bob naar La Palma?” Hij nam een slok van zijn watertje. “Spa Blauw”, lachte hij, “donkerblauw!” Iedereen in Den Haag wist wat er in zijn glas zat, maar daar sprak je niet over. En zeker niet tegen de pers.

Deed je dat per ongeluk toch, dan bood je later braaf je excuses aan.

“Maar het klopt”, zei Wopke, “Mona is weg. Die had last van een eigen mening en daar houdt Mark niet van. En Hugo, Ferd en ik trouwens ook niet. En dan belt Mark even met de koning!”

“Dat hadden jullie vliegensvlug geregeld”, sprak de oude Remkes, “bij die Sywert toentertijd reageerden jullie een stuk laconieker”.

Sywert? Sywert? Wopke deed of hij even moest graven.

“Die enge Van Lienden”, lachte de informateur’, “die samen met die gluiperige Bernd Damme en die achterbakse Camille van Gestel met een hoop morele bombarie die mondkapjesorder van honderd miljoen bij jullie lospeuterde. Waarvan de heren twintig miljoen in hun eigen zak staken. Terwijl ze voortdurend hadden lopen brullen dat ze het ‘om niet’ deden. Eén smerige doortrapte truc. Een om-nietmachine!” De oude Remkes moest hier zelf keihard om lachen. Hij vond het een vondst van jewelste en trakteerde zichzelf op een nipje Spa. “Onnodige Mondkapjes die inferieur en kankerverwekkend bleken”, ging hij vrolijk verder, “en toen die drie Daltons door alle manden tegelijk vielen was het even doodstil binnen jullie CDA. Een paar dagen later mocht Sywert zelf afscheid nemen. Met een door een sluwe jurist opgestelde verklaring. Heeft ie zijn morele kompas eigenlijk al rond?”

Wopke rommelde wat in zijn papieren, die veilig in een tas zaten omdat fotografen nog wel eens iets te nieuwsgierig willen zijn. Hij vroeg de informateur of ze alsjeblieft ter zake konden komen. Hij had namelijk een afspraak met Mark om voor een fotootje op een tafel te gaan dansen. Grapje voor Sigrid.

“Rustig, rustig”, lachte de doorgewinterde Remkes, “we hebben na zes maanden treuzelen toch niet opeens haast?”

Hoekstra zuchtte, terwijl de informateur verder ging: “Er zou toch een officieel onderzoek naar die Sywert komen? Iets met keurige accountants? De onderste steen boven? Transparantie? Dat soort lulkoek. Begin september zou dat rapport klaar zijn. Het is nu oktober, dus ik zou zeggen: hup labbekakkers, vort met de geit!”

Wopke keek ongeduldig op zijn telefoon en raakte zichtbaar ontroerd door de frisse blik van zijn verse bruidje Liselot, de laatste strohalm die hem nog een beetje begrijpt. Remkes vervolgde: “Gisteravond was ik hier in een klein kroegje om de hoek en daar hoorde ik dat die Sywert, Camille en Bernd niet moeten denken dat hun misdaad overwaait. Sinds kort adviseert een Nederlandse topadvocaat een oude columnist die in de NRC al maanden wekelijks op de zaak terugkomt en daarmee de doofpot goed in beeld houdt. Deels uit puberale balorigheid, maar ook omdat hij vindt dat gestolen goed gewoon niet mag gedijen. Het komt erop neer dat de oplichters binnenkort vrij simpel te plukken zijn. Zeker als de door hen genaaide vrijwilligers en benadeelde bedrijven meedoen. Er hoeft er maar ééntje aangifte te doen en de heren hangen. Zoals dat aardige Cool Blue, dat volgende week naar de beurs gaat. Hun pakkende reclameslogan is: ‘Alles voor een glimlach’. Die hebben vast wel zin in een potje ouderwetse vrolijkheid. En ook Follow the Money gaat het trio nog zeer onaangenaam verrassen”.

Remkes genoot zichtbaar van de onrust die zijn woorden bij Wopke veroorzaakten. Want hij weet natuurlijk ook wel dat er dan politieke koppen gaan rollen. Arme Hugo. Hoe loste Lubbers dit soort meurende akkefietjes eigenlijk op? Hij moest Jan Peter maar eens bellen. Of Hans Wiegel. Of de gemeente Roermond.

“Maar”, vervolgde de informateur, “wat kwam onze Wipke eigenlijk doen?” Hij moest weer om zichzelf lachen.

Hoekstra zuchtte: “Johan, je bent dronken”.

Waarop de oude vos hem indringend aankeek en lachte: “Dan is de waarheid niet ver weg”.

Bron: Nrc Handelsblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. @drechi, hier zijn ze idd vlugger klaar met formeren, dummies, criminelen, fraudeurs, en cooper, heb je ook gelezen aan de hoogste boom met die rolmops.

 2. Whuahahaahahhaaa. Is dat het geluid van een chiwawa?
  Eentje die zegt dat hij zijn ogen open heeft maar niet kan zien wat recht voor zijn gezicht staat?
  Kan jij dadelijk nog wel aqualectra betalen?
  Ga je dadelijk hier nog zorg krijgen?
  Al aan je pensioen gedacht?
  Weleens nagedacht over de toekomst voor jou kinderen?
  Het staat recht voor je gezicht en je ziet het niet?
  Wat waf, Kai Kai kai

 3. Whuahauahauahahahaaaaaaaa…. En wat vinden de Dames hier op KKC hiervan?? “Wat??… Toeslagen????”
  Bah….. en dan hier op Curacao de moraalridder komen spelen. Via een staatssecretaris wier partij op achterstand is gezet door het kiezersvolk, die zelf op oneerlijkheid is betrapt nog wel..
  Hij kan samen met de Dames hier genoegzaam door het deksel van de beerput zakken wat Drechi pa bosnan Tur betreft. “Samen met die luierkoning van Nederland” en “Katalijne die van Chali Cooper houdt, maar waarvan de liefde niet wederkerig blijkt”.
  Whuahahaahahhaaaaaaaaa. Dat wordt weer een kostelijke week met de nonsens hier op KKC…
  Maar wat wil? Ze zijn maar… wat… twee weekjes bezig met de formatie??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -