31 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties

NOS | Verpleeghuizen Curaçao in geldnood, ouderen moeten maaltijd delen

Verpleegtehuis Curaçao NOS

Verpleeghuizen op Curaçao verkeren in geldnood. Het gebrek aan middelen is zo groot dat ouderen hun maaltijden moeten delen en verpleegkundigen op straat collecteren, meldt Caribisch Netwerk.

De gezondheids- en verpleegzorg staat al jaren onder druk. Door het gebrek aan financiële middelen gaat het er vaak provisorisch aan toe. Bij zeker twee verpleeghuizen op Curaçao zijn kant-en-klaarmaaltijden door verzorgers opgedeeld zodat alle ouderen alsnog te eten hebben.

Niet genoeg aan subsidie

Betèsda, een van de bekendste verpleeghuizen op het eiland, kan amper draaien op de overheidssubsidie. Het verpleeghuis voelt zich gedwongen te collecteren. Daarnaast is het gestopt om de Curaçaose belastingdienst te betalen, zodat het geld overhoudt voor ‘goed eten’, luiers en andere zorgproducten.

Ook de stichting Birgen di Rosario, die vijf verpleeghuizen beheert, begint opnieuw met een crowdfunding. Ze hebben dringend nieuw meubilair en materiaal nodig voor de ouderen, maar kunnen niet op geld van de overheid rekenen.

Betèsda-directeur Natasja Rog zegt tegen Caribisch Netwerk dat er is geprobeerd via Nederland aan geld te komen. Dat is volgens de directeur niet gelukt, omdat de Nederlandse overheid een gezonde financiële verantwoording wil zien. “En die hebben we nu niet. Onze begroting is niet sluitend, we kunnen niet aan onze verplichtingen voldoen. Eigenlijk zijn we bankroet.”

Afhankelijk van Nederland

Op Curaçao wordt de ouderenzorg niet bekostigd door de overheid, zoals in Nederland. In de periode voor de coronacrisis is er gekort op subsidies. Ondertussen zijn de tarieven in de zorg al jaren niet geïndexeerd. De overheid op het eiland kampt, net als Aruba en Sint-Maarten, met beperkte financiële middelen.

Nederland is te hulp geschoten via het COHO, het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. Curaçao krijgt honderden miljoenen euro’s om de begroting overeind te houden in ruil voor strenge hervormingen. Binnen dit systeem moet de economie de komende jaren herstellen. Ook de gezondheidszorg, het onderwijs en de overheidsfinanciën moeten in die tijd sterk verbeteren.

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Het gajes in Forti en het merendeel in de staten halen gewoon hun schouders op voor deze ouderen. Er zullen ook wel ‘n aantal ouderen in tehuizen zitten van hun kiezers, zullen nu wel spijt van hun keuze hebben. Ga maar door idioten met getinte raampjes, Campo , watercoolertjes doneren en daar de kranten mee halen. Schandvlekken.

 2. NB
  Voedselbank is niet zo zwart/wit als ik het schetste.
  Mijn vrouw en ik doen al sinds de pandemie mee op eigen initiatief en bij die bejaarden en gezinnen die letterlijk en figuurlijk aan de afgrond staan. Ik heb geen moeite met op mijn manier delen. Maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat de top maar raak eet en zuipt en decreet kast verrekken.
  Het is niet om aan te zien dit.

 3. Regering moet nu een keer hun verantwoordelijkheid nemen. Voedselbank mooi initiatief, voedselpakket eveneens, maar het lost niks op!
  Voedselpakket is op en het begint weer van voren af aan. Teren op de welwillendheid van vrijwilligers (zoals de dochter van McW onder andere) .Zolang er alleen maar wordt gebazeld over de COHO (afleidingsmanoeuvre) dan hoef je geen verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van de 1/4 die niets heeft.
  Laten ze hun hand nu een keer in eigen boezem steken en solidair zijn. Zorg dat kids met een gevulde buik op school zitten, en niet in de hitte zitten en na een uur al in slaap sukkelen.
  Enz, enz.
  Met pek en veren dat tuig, niets meer en niets minder.

 4. Niet alleen is geld om te reizen naar Dubai, ook geld om het vakantiegeld aan ambtenaren uit te keren,maar ook om zogenoemde ” buitenlandse gokbedrijven” geen winstbelasting te laten betalen. Deze overheid moet zich schamen! Voor alles hebben ze geld genoeg,maar voor volle maaltijden voor d ouderen is geen geld meer!!! Hun eigen ouderen,daarvoor hebben ze wel geld genoeg omdat het gaat om F&F!!

 5. “Verpleeghuizen op Curaçao verkeren in geldnood” en ministers en parlementariërs krijgen 18.000 gulden per maand en de directeuren van SVB en CBCS krijgen allebei 1 miljoen per jaar. Solidariteit is een vies woord in dit land.

 6. Ik denk dat het een staaltje creatief boekhouden is van de afdeling Financiën oftewel de ene gat met de andere gat vullen .
  Pero ja nos mes por .
  De oudjes kunnen niet meer staken en protesteren , dus het wordt op een houtje bijten .
  En het reizen van politici gaat gewoon door .

 7. Maar er is nu wel opeens geld om de vakantietoeslag voor ambtenaren uit te kunnen betalen….. Wij rommelen hier maar wat aan en denken dat Nederland het wel weer oplost. Die 11,5 miljoen gulden had beter besteed kunnen worden aan de verzorgingstehuizen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...