29 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 18:15

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Overleden oud-minister Croes van Aruba hekelde Nederlandse bemoeienis

Croes (rechts vooraan) bracht in 1989 een bezoek aan de Tweede Kamer ANP

Op Aruba is oud-minister van Justitie Rudy Croes (75) overleden. Hij was tussen 2001 en 2009 minister. “Croes was een uitgesproken en populaire politicus, die regelmatig in conflict kwam met de regering-Balkenende”, zegt correspondent Dick Drayer.

Rudy Croes was de jongere broer van oud-politicus Betico Croes, die Aruba de status aparte bezorgde in 1986. In 2009 verliet hij de politiek, maar hij bleef als tweede man in de partij invloedrijk. Hij schoof later zijn nicht, de huidige premier Evelyn Wever-Croes naar voren en bleef tot aan zijn dood een belangrijk adviseur van haar regering.
Ferme standpunten

Rudy werd op Aruba vooral populair door zijn ferme standpunten tegen Nederland. Hij vond, in de geest van zijn oudere broer Betico, dat Aruba zichzelf moest redden en onafhankelijk moest worden.

“Aruba stelde zich volgens hem te vaak te afhankelijk op tegen het moederland”, zegt Drayer. “Hij vond daarom dat het Nederlands moest worden uitgebannen uit bijvoorbeeld de wetgeving en rechtspraak. Hij wilde het Nederlands vervangen door het Papiaments, maar dat is nooit gebeurd.”

- Advertentie -

“Hij had geen hekel aan Nederlanders, maar hij had wel een uitgesproken hekel aan Nederlandse politici die zich veel te veel bemoeiden met Aruba. En eigenlijk vond hij van zijn nichtje Evelyn, die nu aan de macht is, ook wel dat zij te veel de oren laat hangen naar Nederland. Hij was wat dat betref een echte chauvinist-nationalist”, aldus Drayer.

‘Erfenis van strijd en loyaliteit’

Zijn dood kwam niet onverwacht. In 2016 werd bij Croes lymfeklierkanker ontdekt. De laatste maanden werd duidelijk dat hij niet lang meer zou leven.

Premier Evelyn Wever-Croes reageerde met verdriet op de dood van haar oom. Op Facebook schreef ze: “Je verlaat ons als familie met een grote erfenis van eenheid, elkaar helpen en elkaar liefhebben. Als politici laat je ons achter met een erfenis van strijd en loyaliteit voor Aruba en de partij MEP.”

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. @Brian S
    “Valt wel op dat iedereen die het opneemt tegen het “Walhalla voor gekleurde chupadores als Brian hier” meestal op een verdachte manier aan hun einde komen…”
    Hmmmmmm Vreemd… Heeeeeeeeel vreemd……

  2. Ook een oude boef en linker hand van Oduber.

    Valt wel op dat elke politici op de eilanden die tegen Nederlandse politici is vrijwel altijd zelf geen brandschoon verleden heeft.

  3. Maar goed dat hij zich niet kon doorzetten met “dat Aruba zichzelf moest redden en onafhankelijk moest worden” want dan was Aruba uiterlijk vorig jaar al failliet en hadden we er een klein Haïti erbij. Ook wilde hij het Nederlands vervangen door het Papiaments of het Nederlands moest worden uitgebannen maar ook dat is hem niet gelukt sterker nog in plaats daarvan spreekt men meer en meer Spaans op het eiland. Beter het Spaans uitbannen om zo de eigen indentiteit proberen te behouden zou ik zeggen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Extra | Journaal 30 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inspectie Volksgezondheid verbijsterd door opiniestuk Jan Huurman

De Inspectie voor de Volksgezondheid Curaçao heeft met verbijstering kennisgenomen van de publicaties van oud Inspecteur Generaal en oud Inspecteur van Volksgezondheid Jan Huurman. De Inspectie noemt...

Nu.cw | CIBC FirstCaribbean’s doneert 28.000 gulden aan stichting Prinses Wilhelmina

De opbrengsten van de Walk for the Cure is door CIBC FirstCaribbean’s gedoneerd aan Stichting Prinses Wilhelmina Fonds. Het fonds zet zich in voor de strijd tegen...

PBC | Minder kerstverlichting door financiële moeilijkheden Aqualectra

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Omdat Aqualectra het financieel moeilijk heeft, zal het nutsbedrijf minder kerstverlichting verzorgen in de binnenstad, zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Maar de jaarlijkse kerstboom...

PBC | Help, Julies zorgcentrum moet verhuizen

Persbureau Curacao Julie’s zorgcentrum moet verhuizen. De staat van het huidige gebouw is zo slecht dat vijf oudjes die er verblijven eigenlijk geen menswaardig bestaan meer kunnen hebben....

PBC | Algemeen Pensioenfonds Curaçao organiseert kennissessie over pensioenhervorming

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) heeft onlangs in de aula van de University of Curaçao (UoC) een kennissessie gehouden over hervorming van het pensioenstelsel. Hoogleraar...
- Advertentie -