26 C
Willemstad
• vrijdag 21 januari 2022 10:11

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Knops maant Curaçao tot spoed: zonder aanpak ministersalarissen geen nieuwe steun

- Advertentie -

Annemieke van Put en Dick Drayer

NOS | Annemieke van Put

Curaçao hoeft voorlopig niet te rekenen op een nieuw steunpakket, zolang het de ministersalarissen niet heeft aangepakt. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in een brief aan een Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

Tot dat besluit kwam de Rijksministerraad drie maanden geleden al, maar in de tussentijd heeft het eiland volgens Knops weinig actie ondernomen.

Een van de eisen die Nederland stelde, is dat politici 25 procent van hun loon moesten inleveren en alle medewerkers in de (semi)publieke sector 12,5 procent. Volgens Knops heeft het Curaçaose parlement de wetgeving rond deze eis nog steeds niet geregeld.

- Advertentie -

Dat betekent dat het eiland niet hoeft aan te kloppen voor nieuw geld. “Aangezien genoemde wetgeving al geruime tijd goedgekeurd had moeten zijn, heeft de Rijksministerraad besloten dat Curaçao pas weer in aanmerking komt voor liquiditeitssteun als de wetgeving is vastgesteld en in werking is getreden”, schrijft Knops.
Gesjoemel met salarisschalen

Volgens Knops heeft de regering van inmiddels demissionair premier Rhuggenaath de salarissen van ministers in een hogere schaal geplaatst om vervolgens de korting door te voeren. Per saldo gaan de ministers er juist op vooruit.

“Netto onder de streep wordt wel keurig afgerekend met Nederland, maar door de hogere salarisschaal en dus hoger brutoloon konden ministers en Statenleden zich op een heel onverwachte manier toch rijker rekenen”, zegt correspondent Dick Drayer.

“Pensioenen en wachtgelden worden immers berekend op basis van het brutoloon. Omgerekend zorgt de schaalverhoging voor een verhoging van de waarde van het arbeidsvoorwaardenpakket van bijna 10.000 euro per jaar per minister.”

Hervormingen

Het kabinet en Curaçao zijn al tijden met elkaar in overleg over meer financiële steun. De discussie gaat vooral over de voorwaarden die Nederland stelt: het kabinet wil de landen bijstaan, maar vindt dat Curaçao ook zelf maatregelen moet nemen om de economie sterker te maken.

In ruil voor strenge hervormingen kreeg Curaçao liquiditeitssteun in delen. De afgelopen maanden had het eiland volgens het College financieel toezicht zelf genoeg in kas. Daardoor hoefde het geen beroep te doen op een nieuwe tranche. Met achter zich een enorme financiële klap door de coronacrisis, ziet het ernaar uit dat dit binnenkort wel weer nodig is.

Knops zei eerder dat Curaçao “betekenisvolle stappen” heeft gezet, maar dat het nog niet aan alle voorwaarden heeft voldaan. Volgens Knops zijn over de meeste eisen van het kabinet wel besluiten genomen en worden die ook uitgevoerd, maar ze moeten nog wettelijk worden vastgelegd, zoals de salariskortingen.

Nieuwe regering

De bewindsman schrijft ook in gesprek te zijn gegaan met demissionair premier Rhuggenaath. De voorwaarde blijft onverkort een korting van 25 procent op de arbeidsvoorwaarden van ministers en Statenleden.

“Met het aantreden van de nieuwe regering-Pisas, vermoedelijk deze week, is het nog maar de vraag of daaraan snel wordt voldaan”, zegt Drayer. “Pisas kan geen kant uit: zijn partij wil niet af van het Nederlandse geld, maar wel van de bijbehorende Nederlandse bemoeienis. Knops heeft van begin af aan gezegd dat het een niet zonder het ander gaat.”

Aruba en Sint-Maarten

Aruba en Sint-Maarten werd dezelfde voorwaarden opgelegd. Aruba heeft als enige eiland aan alle eisen voldaan, zegt Knops. De Ombudsman van Sint-Maarten heeft de eisen eerst nog voorgelegd aan het Constitutioneel Hof. Pas drie weken na de uitspraak van het hof, kan het parlement pas aan de slag met de aanpassingen.

“Mij heeft nog geen bericht bereikt dat Sint-Maarten naar aanleiding van deze zaak de kortingen op de arbeidsvoorwaarden niet meer uitvoert”, aldus Knops.

Bron: NOS

- Advertentie -

Artikel delen

6 reacties

 1. Het houd een keer op .
  Shonan het wordt buigen of barsten .
  Hij heeft gewoon lekker in hun eigen sop laten gaarkoken .
  Wat nu shonan , wat nu .

 2. “zijn partij wil niet af van het Nederlandse geld, maar wel van de bijbehorende Nederlandse bemoeienis. ”

  We weten precies in welke zakken dat geld gaat verdwijnen zonder Nederlandse bemoeienis..

 3. Was het niet Kennedy Ruggenaath die ons vertelde dat de Minister salarissen juist omhoog moesten want anders kon er niet worden voldaan aan de eisen van Nederland.

 4. Het spel met rook en spiegels..
  We willen geld. We zijn bereid tot niets.

  Maar met niets krijg je geen geld. Dus maak je een deal die deal moet bekrachtigd worden door de staten. Dat moet je vertragen, hopelijk oneindig.
  Nu dus het spel van rook (de salarissen verhogen zodat als de overeenkomst uitgevoerd moet worden er niemand (de belangrijke) er geen last van hebben. De Groot graaiers bij de overheidsnv’s ga je vrijstellen om dat hun overeenkomst geen loon is en de vakbonden moeten gemobiliseerd worden. Dit is alleen maar rook deze rook geeft veel discussie en de discussie moet klaar zijn voor dat er een, eventuele stemming gehouden kan worden.
  Nu de spiegels.
  Door te zorgen dat er geen meerderheid in de staten is maar een gelijkspel kan er geen stemming plaatsvinden en is het niet de schuld van de regering ook niet van de oppositie en nu hoeven we het er niet over te hebben.
  “Alles is toch goed en we hebben toch een deal?”
  “Wij hebben ons aan de deal gehouden en Nederland is gewoon gaan betalen, wat is het probleem?”
  Nu stopt de betaling en nu kan Nederland de schuld krijgen om dat ze “steeds met nieuwe eisen komen” wij hebben gedaan wat gevraagd werd het bewijs is de betaling die al gedaan is. Dit zijn nieuwe en onredelijke eisen.
  Ik verwacht dat nu de vakbonden aan de beurt zijn…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Grisha to investigate who signed for dossier withheld from MPs

~ Lawrence requests, receives documents, to meet PJIA ~ PHILIPSBURG--President of Parliament Grisha Heyliger-Marten will be conducting an investigation to determine who signed to receive the dossier of...

Ingezonden | Bubali-gate en de rookgordijnen van DOW en de Minister van Volksgezondheid Dangui Oduber

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Protest Colegio Arubano gaat door

Oranjestad - De rector van Colegio Arubano is om ‘gegronde reden’ geschorst. Meer details wil de Stichting Voortgezet Onderwijs Aruba (SVOA) op dit moment niet geven. Het...

AntilliaansDagblad | Twaalfde editie Bon Doet

Kralendijk - Het Bon Doet-team organiseert in samenwerking met het Oranje Fonds de twaalfde editie van Bon Doet, het grootste vrijwilligersevenement op Bonaire, op 11 en 12...

AntilliaansDagblad | Werk aan de winkel bij Kura Hulanda0

Willemstad - Na de overname van Kura Hulanda door de speciaal hiervoor opgerichte BMG Asset Management bv is er veel werk aan de winkel bij dit voormalige...

AntilliaansDagblad | Nu personeelstekort in horeca

Negenduizend banen verloren gegaan; angst voor terugkeer in toeristenbranche Willemstad - Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op...
- Advertentie -
- Advertentie -