24 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 22:47

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Aruba kiest: partijen onder druk door corruptieschandalen

- Advertentie -

Dick Drayer

Premier Evelyn Wever-Croes (Aruba): mijn eerste beslissing als minister van Infrastructuur is het depoliticeren van uitgifte van terreinen.

Aruba gaat vandaag naar de stembus. Twaalf politieke partijen doen mee. Analisten verwachten dat de strijd vooral gaat tussen regeringspartij MEP van Evelyn Wever-Croes en oppositiepartij AVP van voormalig premier Mike Eman. Drie partijen zijn nieuw.

De verkiezingen zijn een gevolg van de beslissing van minister-president Evelyn Wever-Croes eind maart om het ontslag van haar regering in te dienen. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek was begonnen naar misbruik van publieke gelden door coalitiepartij POR.

Volgens politiek analist Karel Arends maken kleinere partijen nu meer kans op een zetel. “De politieke campagnes van de grote partijen trekken veel minder publiek dan normaal. Er hangt een zweem van corruptie en vriendjespolitiek rond MEP en AVP. Ik denk dat deze partijen de eerdere aantallen stemmen van hun vaste kern niet halen dit keer. AVP weet dat, die heeft zelf een kort geding aangespannen tegen de Kiesraad om het kiesregister in handen te krijgen. Daarmee kunnen ze tijdens de verkiezingsdag AVP-stemmers ophalen van huis, als die nog niet hebben gestemd.”

Corruptieschandaal

- Advertentie -

Aruba is in de ban van een groot corruptieschandaal waarbij de AVP betrokken is. Een oud-minister zit in voorarrest en partijleider Mike Eman heeft iedereen opgeroepen om juist op deze man te stemmen. Dat zou een signaal geven aan het Openbaar Ministerie, dat zich te veel zou bemoeien met de verkiezingen.

“En dat zijn de mensen zat. Meer dan 400 miljard gulden is de afgelopen decennia omgegaan in het bruto nationale product, maar dat zie je niet. Wie goed bevriend was met de grote partijen is inmiddels miljonair geworden, dat zie je wel. Mensen vragen zich af waarom Aruba arm blijft, aldus Arends.”

Heronderhandelen met Den Haag

De regering van Evelyn Wever-Croes is in de aanloop naar de verkiezingen uiteindelijk overstag gegaan voor druk uit Nederland en wilde de komende zes jaar met Nederlands geld de economie hervormen en investeren in onderwijs en gezondheidszorg. In ruil daarvoor geeft Nederland begrotingssteun nu corona de economie heeft platgelegd. Zonder deze steun kan de overheid in Oranjestad haar rekeningen niet meer betalen.

De meeste partijen in Aruba onderkennen de afhankelijkheid van Nederland, maar beloven de kiezer dat ze gaan heronderhandelen met Den Haag, een strategie die waarschijnlijk niet gaat werken. De afspraken met Nederland zijn in beton gegoten, nu er een Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling komt dat door Den Haag wordt geleid.

“Een overwinning van de MEP ligt daarom wel in het verlengde van het Nederlands belang, maar is niet in het belang van Aruba”, zegt Arends. “Er zit nauwelijks intelligent kader binnen de MEP en AVP, mensen die het eiland vooruit kunnen helpen. Wat dat betreft is de hoop gevestigd op een paar kleine partijen, waar meer deskundigheid zit dan bij de twee grote partijen samen.”

Bron: NOS

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. @Eclapas let je wel op dat je geen commentaar krijgt van bepaalde reaguurders, want het forum was te klein toen ik opmerkte dat de vrouwen in het Curaçaose parlement èn regering wel erg lelijk waren.
  Lol
  Blij dat je het toch met me eens bent.

 2. Tja, ook veel corruptie op Aruba!
  Maar tenminste zijn het gedragsdragers waarmee je voor dag kunt komen.

  Pabien demissionair premier Evelien Wever Croes van Aruba, een “astute” dame, ook zeker f&f bevoordeeld, maar tenminste pienter en bij de hand.

  Geen wonder dat ze Pik niet wilde ontvangen op Aruba met zijn dichtgeslagen oog!

  Evelien Wever Croes:
  Hey Pik, bro!
  Ki a pasa bo wowo!

  Pik
  Hey Lientjie !
  E kasa di e byside ku ma hop ta masha akresief!

  LOL, daar sta je dan met je halfdichte knijpoogje, en heel Aruba weet waarom!

 3. Moet zeggen dat normaal gesproken de verkiezingen van Aruba wel aan mijn reet zal roesten maar dit keer was ik wel benieuwd of die moord wijf, Marisol Lopez-Tromp een zetel zal halen.

  Het is toch wat anders dan wat wij hier in het parlement hebben, ik hoef maar één naam te noemen, Ana-Maria Pauleta.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -