25 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

FD | Kantoor voor Russische oligarchen levert trustvergunning in

Sonny Motké Gaby de Groot | Financieel Dagblad

Volgens DNB hebben in de afgelopen twaalf maanden in totaal tien trustkantoren hun vergunning, al dan niet vrijwillig, ingeleverd.

C-Corp, een Amsterdams trustkantoor dat onder meer werkte voor rijke Russen, heeft zijn trustvergunning bij De Nederlandsche Bank ingeleverd. C-Corp is het eerste kantoor met een focus op Russische klanten die dat dit jaar heeft gedaan, naar eigen zeggen op eigen initiatief.

In het kort

Het Amsterdamse C-Corp levert zijn trustvergunning in bij De Nederlandsche Bank.
In het verleden verleende C-Corp trustdiensten aan Russische oligarchen en bedrijven.
In een jaar tijd hebben tien trustkantoren hun DNB-licentie ingeleverd.

C-Corp, een Amsterdams trustkantoor dat onder meer werkte voor rijke Russen, heeft zijn trustvergunning bij De Nederlandsche Bank ingeleverd. C-Corp is het eerste kantoor met een focus op Russische klanten die dat dit jaar heeft gedaan, naar eigen zeggen op eigen initiatief. Volgens DNB hebben in de afgelopen twaalf maanden tien trustkantoren hun vergunning, al dan niet vrijwillig, ingeleverd.

Uit gegevens van het Handelsregister blijkt dat C-Corp in het verleden diensten leverde aan vennootschappen gelieerd aan onder meer aluminiummagnaat Oleg Deripaska, en wapenfabrikant Rostec. Deze partijen zijn na de Russische inval in Oekraïne op de Europese sanctielijst geplaatst.

Een woordvoerder van C-Corp bevestigt schriftelijk aan het FD dat een DNB-licentie ‘niet langer opportuun is’, als gevolg van ‘telkenmale’ aangescherpte wet- en regelgeving. De toenemende regeldruk op compliance en administratie zorgde voor steeds hogere kosten. Dit argument gebruiken gestopte trustkantoren vaker. Het aantal geregistreerde trustkantoren daalt al jaren, er zijn er nu zo’n tachtig over.

Met het inleveren van de trustvergunning mag C-Corp geen bestuurder meer zijn van vennootschappen die niet tot de eigen bedrijfsgroep horen of ‘domicilie’ verlenen door een Nederlands vestigingsadres ter beschikking te stellen in combinatie met een andere dienst.

Onder vergrootglas

C-Corp ontkent de vergunning in te leveren vanwege een in juli ingevoerde spoedwet, waardoor trustkantoren geen diensten meer kunnen leveren aan klanten uit Rusland en Wit-Rusland. Wel noemt het kantoor de spoedwet ‘een beperking’ waar ‘vanzelfsprekend’ rekening mee moet gehouden. Het kantoor richt zich voortaan onder meer op advies op het gebied van juridische zaken en compliance.

Uit het trustregister van DNB blijkt dat de vergunning van C-Corp op 20 september is verlopen. Opmerkelijk is dat C-Corp tot 1 november onder het vergrootglas ligt van DNB. De toezichthouder gebruikt deze afwikkeltermijn om te controleren of geen trustdiensten meer worden verleend. Dit is geen standaardprocedure, maar ‘afhankelijk van de specifieke situatie van het trustkantoor en diens cliëntenportefeuille’, aldus een woordvoerder van DNB.

Trustorganisaties waarschuwen dat het afnemend aantal geregistreerde partijen ertoe leidt dat diensten in de illegaliteit verdwijnen. DNB ontvangt jaarlijks tientallen signalen over illegale trust, en startte vorig jaar twintig onderzoeken. In de helft van de gevallen leidde dit tot beëindiging van de overtreding. Ook is het mogelijk dat DNB een trustlicentie opeist, wanneer uit eigen onderzoek blijkt dat een partij overtredingen begaat.

Bescheiden kantoor

C-Corp is qua omvang een bescheiden trustkantoor, maar kwam in de media onder de aandacht vanwege zijn Russisch clientèle. Het bedrijf is opgericht door een Nederlandse fiscalist, die onder meer werkzaam was voor accountants in Rusland. Zijn Russische weduwe is voorzitter van de stichting die eigenaar is van C-Corp.

Uit een inventarisatie van het FD blijkt dat C-Corp dit jaar is uitgeschreven als bestuurder of bedrijfssecretaris bij meer dan twintig vennootschappen. Dit zijn veelal bedrijven eigendom van buitenlandse partijen, waaronder een entiteit gelieerd aan de gesanctioneerde Gazprombank. De bedrijven zijn inmiddels allemaal op een ander adres ingeschreven.

Wel staat C-Corp in het Handelsregister bij meerdere bv’s nog vermeld als gevolmachtigde die deels eigendom zijn van de gesanctioneerde oligarch Oleg Deripaska.

Omwille van vertrouwelijkheid kan C-Corp geen informatie verstrekken over ‘vermeende cliënten’. Wel zegt C-Corp dat het zich tot medio augustus heeft ingespannen om ‘zaken op orde te stellen’, waaronder informeren van klanten en een goede overdracht van diensten.

Lidmaatschap Holland Quaestor

Met het intrekken van de vergunning vervalt het lidmaatschap van Holland Quaestor (HQ), de branchevereniging waar C-Corp ook tijdelijk een bestuurder voor leverde. HQ bevestigt op de hoogte te zijn van het besluit van C-Corp. De brancheclub telt nog vijftien leden, en heeft geen signalen dat meer partijen hun DNB-licentie inleveren.

Eerder toonde HQ zich kritisch op de spoedwet. De branche wijst zelf op het beperkte en fors gedaalde aantal Russische klanten in de Nederlandse trustsector in de afgelopen jaren.

Eind 2021 was slechts 2% van het totale clientèle Rus, becijferde DNB eerder. Een groter trustkantoor als TMF Group verkondigde eenzelfde kritiek, en nam dit jaar afscheid van een ‘verwaarloosbaar’ aantal Russische klanten.

Bron: Financieel Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -