27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

FD | ‘BNP Paribas legt schadeclaim van $68 mln neer bij Italiaanse prinses’

Sonny Motké | Financieel Dagblad

BNP Paribas heeft een forse claim neergelegd bij een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland. Het stelt tegenover de rechter in Curaçao minimaal $68,3 mln schade te lijden als gevolg van een langslepend conflict met de familie Crociani. De Franse zakenbank probeert ook bezit te veilen, vooralsnog tevergeefs.

In het kort

  • BNP Paribas legt een miljoenenclaim neer bij prinses Camilla Crociani.
  • De Franse zakenbank en de familie Crociani ruziën al ruim tien jaar over het wegsluizen van geld uit een trustfonds.
  • De veiling van bezit van de familie Crociani op Curaçao verloopt moeizaam.

Al ruim tien jaar betichten BNP en de Crociani’s elkaar van het wegsluizen van $100 mln uit een trustfonds. Het conflict is de inzet van juridische procedures, die in verschillende landen worden uitgevochten. BNP en familiehoofd Edoarda Crociani werden eerder veroordeeld tot het terugstorten van het trustvermogen. De bank deed dat en wil sindsdien schade verhalen.

In een tussenvonnis van de rechter in Willemstad, in handen van het FD, staat dat BNP een claim van minstens $68,3 mln heeft neergelegd bij prinses Camilla Crociani, een dochter van Edoarda. De claim kan mogelijk deels verrekend worden met de oorspronkelijk geëiste $100 mln.

Camilla is via een huwelijk verwant aan de koninklijke dynastie van Bourbon-Sicilië. De Crociani-familie staat te boek als zeer vermogend, en was tot 2019 mede-eigenaar van een Italiaans bedrijf dat IT-diensten levert voor de luchtvaart- en defensiesector. Om fiscale redenen bevindt een deel van het familiebezit zich in vennootschapen op Curaçao.

Prinses Camilla was geen beheerder van het gewraakte trustfonds, maar is door de rechter wel persoonlijk aansprakelijk gesteld voor schade van BNP. Zij hielp haar moeder met de verkoop van schilderijen tegen een opzettelijk lage taxatiewaarde en frustreerde daarmee de verhaalmogelijkheden van BNP. Camilla wees op de ‘matige staat’ van de schilderijen als verklaring voor de prijs, en tekende hoger beroep aan.

Dure schilderijen

Camilla moet van de rechter documenten afstaan die nodig zijn om de schade van BNP te onderbouwen. Het betreft verzekeringspolissen van dure schilderijen en de inboedel van appartementen in Monaco en Parijs. Zij protesteerde tevergeefs dat BNP geen rechtmatig belang zou hebben, en het merendeel eigendom is van derden, waaronder haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen is getrouwd.

De rechter gaf Camilla tot 21 maart de tijd om de gevraagde documentatie te overleggen. Inmiddels heeft BNP ‘een aantal, maar niet alle’ bescheiden ontvangen, zegt Willemieke Princée, advocaat van kantoor Ox & Wolf, namens de bank, die zich beraadt over hoe hiermee om te gaan.

Camilla Crociani was niet bereikbaar voor commentaar. Haar advocaat en laatst bekende woordvoerder reageerden beiden niet op diverse contactverzoeken, waaronder een mail met vragen. Ook het secretariaat van de koninklijke familie van Bourbon-Sicilië ging niet in op vragen.

Eerder stelde Camilla tegenover het FD dat niet is aangetoond dat zij zich ‘ongerechtvaardigd verrijkt’ heeft en dat er geen causaal verband bestaat tussen haar acties en door BNP geleden schade. Zij zei ook onterecht te zijn meegezogen in het conflict en beschuldigde BNP van het op eigen houtje veranderen van truststructuren om meer inkomsten te genereren en minder risico te lopen.

‘Schijnconstructie’

BNP probeert ondertussen bezit van de familie Crociani op Curaçao executoriaal te veilen. Dat proces verloopt moeizaam. De bank wees een bod van $200.000 op aandelen van het bedrijf Croci International af omdat het te laag was. Ook was er twijfel over de identiteit van de koper, de op Curaçao gevestigde Sunderkan Private Foundation. BNP vermoedt dat sprake is van een ‘schijnconstructie’, waarmee de Crociani’s bezit in eigen hand willen houden.

De advocaat van Sunderkan gaat niet in op vragen over de identiteit van zijn cliënt, en meent dat BNP de ‘schijnveiling’ misbruikt om zelf goedkoop aandelen te bemachtigen. Het onderliggende bezit betreft onder meer een jacht, villa’s en landgoederen in Monaco en Italië. Sunderkan is een bodemprocedure gestart om het bod alsnog te laten doorgaan. BNP’s advocaat wijst erop dat eenzelfde eis eerder in kort geding is afgewezen.

Ook loopt een cassatieverzoek tegen de veiling bij de Hoge Raad der Nederlanden, ingediend door Edoarda Crociani. Zij meent dat sprake is van juridische misslagen. De procureur-generaal zag recent geen reden het verzoek te honoreren.

Edoarda’s advocaat Mirto Murray benadrukt dat een definitief oordeel van de Hoge Raad pas later dit jaar wordt verwacht. Hij wijst ook op gewonnen rechtszaken in Parijs en Monaco en een ‘erg serieuze’ strafrechtelijke aangifte tegen BNP, die door de Monegaskische autoriteiten wordt onderzocht. Desgevraagd ontkent Edoarda Crociani iedere betrokkenheid met de stichting Sunderkan.

Bron: Financieel Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...