28 C
Willemstad
• zondag 23 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | ‘De Nederlandse politieke cultuur botst voortdurend met die van de eilanden’

HomeLandenArubaAVC | ‘De Nederlandse politieke cultuur botst voortdurend met die van de...

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

De eilanden Aruba, Sint Maarten en Curaçao krijgen voorlopig geen coronasteun meer van Nederland. Dat heeft demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops besloten. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Dick Drayer.

“De eilanden schieten niet op met de afspraken die er zijn om coronasteun te krijgen, dat vindt Knops. Toen bleek dat de eilanden de coronacrisis financieel niet zouden overleven, klopten ze aan bij Nederland. En met succes. Nederland schoot te hulp met heel veel geld. Om te zorgen dat de landen niet en nooit failliet zouden gaan, moeten de overheidsfinanciën op de schop, volgens Knops. De eilanden moeten, zoals hij zelf zegt, weer weerbaar worden.”

Slikken of stikken

“Afspraken daarover zijn vastgelegd in een zogenaamde consensus Rijkswet. Consensus betekent dat niet alleen de Tweede Kamer, maar ook de parlementen van de drie eilanden er akkoord mee gaan. Dat was, dacht Knops, allemaal in kannen en kruiken maar de drie parlementen hebben de Rijkswet nog steeds niet goedgekeurd. Daar wacht Knops nu op en zolang hij wacht, gaat hij niet betalen. Slikken of stikken, wat hem betreft”, aldus Drayer.

“De eilanden zijn woedend. Vooral omdat zij vinden dat Knops elke keer weer nieuwe voorwaarden stelt voor die coronasteun. Maar volgens Knops was instemming altijd al een voorwaarde voor hulp nu en in de toekomst. Dat is een pijnpunt voor de eilanden. Ze willen voorkomen dat Nederland een te grote vinger in de pap heeft. En dat de bewegingsvrijheid van hun politici ingeperkt wordt. De autonomie van de eiland staat onder druk en dat ligt gevoelig. Daarbij komt dat de Nederlandse politieke cultuur gebaseerd is op het vastleggen van afspraken en dan pas volgende stappen maken. Terwijl op de eilanden zijn afspraken altijd onderhandelbaar. Dus twee verschillende politieke culturen en dat botst voortdurend.”

Weinig keus

“De eilanden liggen door corona aan het infuus van Nederland en hebben weinig keus dan te accepteren wat Nederland dicteert. Dat voelt hier heel onprettig aan. Tien jaar geleden werden de eilanden autonoom en gingen op eigen benen staan. Dat gebeurde met een enorme zak geld. En dan moet je tien jaar en een coronapandemie later constateren dat het niet gelukt is, vindt Knops. Sterker nog, de eilanden kunnen helemaal niet zonder Nederland”, vertelt Drayer.

“Knops wil wel helpen maar niet door spreekwoordelijk de vis te geven om te eten, maar door een hengel en net te geven om te leren vissen. Volgens de eilanden is dat alleen maar om ze eronder te houden. Ze noemen het een soort neokolonialisme”, zegt Drayer.

“De volgende Rijksministerraad is op 21 januari. Knops hoopt dat de landen tot die tijd zich gaan bezinnen op de samenwerking zoals die de komende jaren vorm moet krijgen. Die Rijkswet zal naar mijn inschatting gewoon getekend worden, of de eilanden dat leuk vinden of niet. De geldkraan blijft in ieder geval tot die datum dicht.”

Bron: Persbureau Curacao

18 reacties

 1. @ Dislect, juiste definitie van “razism”.
  Naar een ander land willen sturen (wiels, en bijna alle ministes van bijna alle regeringen), naampjes geven (mayonaise mensen, oreo, zwarte makamba)

  Uitsluiten (cooper – fkp) maar ook die gozer Rosalia (geen makamba meer op Curaçao) en last but not least “Drechi pastechi”.

  Drechi ga lekker zelf terug! Wel even paspoort inleveren, nietnaar nederland vluchten, migreer daar naartoe waar je droom werkelijkheid wordt, géén “blanke” mensen.!

  Dus Haiti,of Liberia ( waar blanken bij wet geen staatburger kunnen worden) of sierra leone, heerlijke plekjes!

  Als jij weg bent, het is een druppel op de gloeiende plaat, maar dan is er één rommel en zwerfvuil strooier minder op het eiland die rommel uit de auto gooit.
  Bon pasku na Liberia!

  : ▪︎ )

 2. Ik had mijn definitie van racist gegeven;
  Het ver of be oordelen van anderen op basis van ras, geloof of afkomst.
  Het trieste is dat zij die aan die definitie voldoen zelf vaak de ander voor racist uitmaken (omdat de ander niet van Afrikaanse komaf is) en mensen van Afrikaanse komaf die openlijk wijzen op de hypocratie krijgen het stempel “oom Tom” Oreo, of makamba pretu.
  Maar wie zijn nu de echte racisten?
  Ze kunnen niet in de spiegel kijken.
  Het opvallende is dat dezelfde mensen de tegenwoordige problemen wijten aan wanstanden in het verleden.
  Als of dat een verklaring of zelfs oplossing is voor de problemen is
  De problemen komen niet uit een ver (100 jaar of langer) verleden.
  De problemen zijn van het “moderne” bestuur.
  En iemand die het wil kan weldegelijk mijn identiteit achterhalen. Bijltjesdag zal mijn deel zijn mijn huis beklad met leuzen en syboolen. Mijn boeken verbrand mijn bezit verbeurd verklaard.
  Mij en mijn familie deporteren.
  Klinkt het bekend?
  Wie is de racist?
  Mij maakt het niet uit of de bruin hemden Ariër of Afrikaan zijn.
  Mij niet, maar ik geloof niet dat ik racist ben.

 3. Ha ha ha@ Dislect,zoals altijd perfect verwoord, ik kan het niet beter verwoorden…..

  Vooral dit stukje …
  ….”Het bestuur van het eiland is inmiddels al bijna een generatie in handen van, bijna uitsluitend, één ras”…

  Een bestuursras dat exclusief de macht in handen heeft (zwarte boeveneur, zwarte mini president, zwarte min van injustitie, zwarte minister van hodenomia, zwarte minister van kriminansa, zwarte minister van hodekashon, zwarte directeur van stroomuitval, zwarte directeur van een financieel ziek huis, zwarte minister van gaten en streeploze kraterwegen, )

  Maar nederland krijgt de schuld, en de blanken en venezolanen en chinezen op het eiland?

  Curaçao rule is black rule and it is a mess!

 4. “Ik zou willen dat al die neokolonialen die hier de racist uithangen de eilanden afgeschopt worden”.
  Met die uitspraak ben ik het 100% eens!
  Al is de schrijfster het waarschijnlijk niet eens met de defintiest die ik geef voor neokolonialen of racist.
  De neocolonialen zijn zij die op de stoel van de oude koloniale macht zijn gaan zitten en zich verrijken tenkoste van de bevolking.
  Racist is iemand die andere be en veroordeeld op basis van huidskleur en of afkomst, de scheiding tussen rassen bevordert en of stimuleert.
  Ja deze mensen mogen van mij het eiland af
  Ze bezewendelen, bestelen de gehele bevolking inclusief toekomstige generaties.
  Ze stelen de toekomst van de bewoners (ongeacht ras of afkomst) en verspreiden een boodschap van haat:
  De toestand en al het negatieve van nu heeft zijn oorsprong in het verleden en dezelfde uitbuiters doen het nog steeds.
  Dit is een kromme redenatie:
  Het zijn de neokolonialen die een zieke vorm van algemeen belang hanteren.
  Het algemeen belang is vervangen met het belang van hun zelf en hun familie en vrienden, waarbij de vrienden status gekocht kan worden.
  Het bestuur van het eiland is inmiddels al bijna een generatie in handen van, bijna uitsluitend, een ras.
  De rassenkaart kan gewoon op zak blijven.
  Het is niet toevallig dat de neokolonialen van het zelfde ras zijn; zij stimuleren de rassenscheiding en geven de schuld van de huidige toestand aan een ander ras.
  Deze manieren zijn vaker toegepast met succes.
  Het gaat niet eens om huidskleur: in Ruanda werd het gedaan (verenigingen door een andere groep te discrimineren, onderdrukken en genocide op het eind)
  Jaren 30 Duitsland ook gebeurt.
  Dus ja graag de neocolonialen racisten van het eiland. Het is bijna een voorwaarde om de negatieve ontwikkeling te stoppen en een reële kans te krijgen op een goede toekomst.

 5. @Rosalyn zegt:
  …”Ik zou willen dat al die neokolonialen die hier de racist uithangen de eilanden afgeschopt worden”….

  -Moet je beginnen bij Fòrti, afdeling Ministerie verkeer zonder lijnen, met gaten zonder licht-, ene Cooper, maar ook vele anderen die graag rassen willen uitsluiten. Graag stuur ze van het eiland af, enkeltje naar het continent van hun voorouders-

  ….”De toon waarop op dit medium opmerkingen geplaatst worden is beneden alle peil”….

  -Waarschijnlijk van hetzelde peil waarmee er bestuurd wordt, en f&f worden aangesteld, vuil op straat wordt gegooid- Tja, de beschrijving van de handel en wandel is wat als beledigend wordt ervaren. Verbeter de bestuurshandel en wandel, en er zal naar die analogie geschreven worden-

  ….”Het verdedigen van iedereen die de eilanden terug naar de 18e eeuw willen dwingen is puur kolonialisme”….

  -Er wordt hooguit gesteld dat het geroof, gepruts en verspilling de eilanden eerder richtin Haiti zullen dwingen. U bent dan de eerste die in Nederland zit, als U er niet al zit-

  ….”Hebben jullie niets geleerd van wat er na een koloniale oorlog gebeurde met de slavenhouders en collaborateurs?”…

  -Jazeker, geleerd dat de slavernij is afgeschaft in 1863!!
  (100 jaar voor Saudi Arabië, Yemen, VAE etc de slavernij afschaften)-

  ….”De ongelijkheid die er op alle 6 de zogenaamde Nederlandse caribische eilanden zo schrijnend aanwezig is, is wel degelijk ontstaan tijdens de slavernijtijd.”…

  -Je bedoelt de ongelijkheid tussen de pueblo puebluerino en hoogwaardigheidsbekleders als Tromp, Betrian, Zita, Maria LP, Martina, Lasten, Wiels, Sluis, Godet, Pisas, Jonis, Gijsbertha en Pooper?-

  -Allemaal inheemse lokale rovers of prutsers-

  ….”Dat er huisnegers zijn die zich meer identificeren met het blanke Nederland en de corrupte regering uithangen, wil niet zeggen dat iedereen op de eilanden lui, onvolwassen of onwetend is.

  -Zou je het n-woord nou wel gebruiken, foei! Dat zijn we op curaçao niet gewend hoor, om iemand van afrikaanse komaf bij zijn etniciteit noemen.
  Dat mag alleen met ‘makambas, chinos, sandoms, paishas, portugues en koelies!!-

  Nergens wordt gesteld dat iedereen lui is?
  Er zijn zeker nijvere burgers, netjes, kundig. Maar in fòrti en parlement zitten ze niet !-

  ….”Alleen al die veronderstelling doet bij velen het bloed koken”…

  -Uw bloed zou moeten koken van alle corruptie, nepotisme, gekonkel, verspilingennen tokos en tokos, dat is namelijk geen veronderstelling, maar een treurige realiteit, maar daar rept u met geen woord over-

  …”Anoniem op internet? Vergeet het maar.”…..

  -wilt u weten wie iedereen is, en waar iedereen woont. U wilt wat auto’s met veel tam tam in de fik steken? Of huizen? Of mensen? Want verder zie ik niet hoe de identiteit van iemand iets bijdraagt aan de overtuigingskracht.

 6. Rosalyn,
  Als 80% van alle beursalen niet terug keerd.
  Is Neokolonialisme geen issue en ook geen racisme.
  Dieven kan je wilen verdedigen.
  Maar is een verloren zaak.
  Het zijn opportunisten en dieven.
  Dat is waar het over gaat.
  En dat moet een keer ophouden.
  Identiteit is iets anders.

 7. …..”Neo-kolonialisme is een uitspraak van een onvolwassen regering die eerst de hand ophoudt en vervolgens dezelfde hand wegslaat wanneer gevraagd wordt om elkaar de hand te reiken in een consensus, overeenkomst”….

  100% @ Django
  Onvolwassen, om maar niet kinderachtig en heel onsportief te zeggen.
  Met dit zooitje met de herseninhoud van een knikker veranderen de wijken op curaçao in no time in favelas….

  Een premier die er als een pooier bij zit met zijn gouden brillen en te krappe pakjes maakt hem echt niet bekwamer.

 8. Ik zou willen dat al die neokolonialen die hier de racist uithangen de eilanden afgeschopt worden.
  De toon waarop op dit medium opmerkingen geplaatst worden is beneden alle peil. Het verdedigen van iedereen die de eilanden terug naar de 18e eeuw willen dwingen is puur kolonialisme. Hebben jullie niets geleerd van wat er na een koloniale oorlog gebeurde met de slavenhouders en collaborateurs? De ongelijkheid die er op alle 6 de zogenaamde Nederlandse caribische eilanden zo schrijnend aanwezig is, is wel degelijk ontstaan tijdens de slavernijtijd. Dat er huisnegers zijn die zich meer identificeren met het blanke Nederland en de corrupte regering uithangen, wil niet zeggen dat iedereen op de eilanden lui, onvolwassen of onwetend is. Alleen al die veronderstelling doet bij velen het bloed koken.
  Anoniem op internet? Vergeet het maar.

 9. “Op de eilanden zijn afspraken onderhandelbaar” zegt Drayer.
  Tja, zo kun “onbetrouwbaar” ook omschrijven.
  Drayer, Drayer toch, poging om vrindjes te worden met de eilandelijke elite? Je verliest met deze uitspraak wel je tot dusver onberispelijke reputatie.

 10. Welke “cultuur” past wel bij de regering van Curaçao. Eentje die net zo onvolwassen en impotent is als die van de gezagsdragers van Curaçao?

 11. Heel goed verwoordt @Django .
  Zet dat hele zooitje nou eens voor 10 jaar zwaar onder curatele .

  Ze zijn hardleers en schaamteloos , echt schaamteloos .
  Je moet maar lef hebben , schaamteloos zijn ze .

 12. “Terwijl op de eilanden zijn afspraken altijd onderhandelbaar.”

  als het gaat om het uitbetalen van (ambtenaren) salarissen is opeens niets meer onderhandelbaar op de eilanden

 13. “afspraak=afspraak” heeft niets met een politieke cultuur te maken maar alles met taakvolwassenheid van een overheid. Neo-kolonialisme is een uitspraak van een onvolwassen regering die eerst de hand ophoudt en vervolgens dezelfde hand wegslaat wanneer gevraagd wordt om elkaar de hand te reiken in een consensus, overeenkomst. Je kunt je dus afvragen of deze verstandhouding een lang leven beschoren is. Met een nieuwe staatssecretaris in aantocht wordt kennelijk gegokt (doen we wel vaker hier) dat deze nieuwe bewindsman het misschien anders gaat aanpakken door het woord consensus te vervangen door ‘donor’. De vraag luidt dan of de eilanden aan de kenmerken van een autonoom land kunnen voldoen en of het tijd wordt om dan het roer om te gooien en een zakenkabinet in te stellen op de CAS-eilanden. Een zuigeling (de eilanden) moeten eerst opgevoed worden tot volwassene alvorens verantwoordelijkheid kan worden gedragen. We zitten in de fase van ‘zindelijk worden’. We schijten overal tegenaan en denken dat we ermee wegkomen. Na 10 jaar zelfstandigheid is er niets meer over van het geld dat 10 jaar geleden is ontvangen, verbrast, ver-corrumpeerd en het volk in grote armoede achtergelaten. Hombu! Dat is pas koloniaal gedrag….uitbuiten.

 14. Dit heeft niets met cultuur te maken. Het zal mooi worden als je afspraken maakt en wederzijds vastlegt en vervolgens stelt dat het onderhandelbaar is en het heel eenvoudig niet nakomt terwijl de andere partij al wel aan zijn verplichtingen heeft voldaan.
  Dit is moedwillige sabotage en oplichting. En dan ook nog vreemd vinden dat de ander dat niet pikt.

 15. Eindelijk een goede zet van Knops cs, jammer dat het zo ver heeft moeten komen maar gezien de onwelwillendheid en de extreme armoede terwijl het gros van die schooiers in weelde leven is dit de juiste oplossing.
  Geldkraan dicht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties