27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 12:42

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Woning burgemeester Amsterdam hoofdkwartier Curaçaose slavenroute


WILLEMSTAD – De Curaçaose slavenroute werd ooit aangestuurd vanuit de huidige ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam. “Een route die bij het grote publiek niet bekend is”, zegt historicus Leo Balai.

Curaçao heeft een belangrijke rol gespeeld in de doorvoer van tot slaafgemaakten vanuit West-Afrika naar Caribische eilanden Latijns-Amerika. In zijn boek ‘Herengracht 502’ beschrijft Balai onder meer de betekenis van het Caribische eiland aan de hand van het verhaal van Paulus Godin die het stadspaleis liet bouwen dankzij plantages en slavenhandel en er in woonde.

Godin speelde een belangrijke rol in de Nederlandse slavenhandel als bestuurder van de West-Indische Compagnie (WIC) en directeur van de Sociëteit Suriname.

- Advertentie -

In het paradijselijke pand aan de Herengracht 502 werden natuurlijk geen slaven verhandeld. Dat gebeurde duizenden kilometers verder op Curaçao. Godin en navolgende eigenaren van het pand waren volgens Balai wel (mede)verantwoordelijk voor deze mensenhandel en de brute schending
van mensenrechten. “Godin was verantwoordelijk voor het opkopen en verkopen van Afrikanen, die tot slaaf werden gemaakt en vervoerd werden naar Curaçao. Hoewel hijzelf nooit in het Caribisch gebied is geweest”.

Godin verwierf ook een bijzondere positie in de slavenhandel. Als katholiek land wilde Spanje niet direct handel drijven met de protestantse WIC. Maar via de asiento de negros lukte het Godin wel om een vergunning krijgen om via Curaçao tot slaafgemaakten te leveren aan Spaanse gebieden in Zuid-Amerika. Balai: “Bovendien hadden de Spanjaarden geen forten of factorijen in Afrika maar ze hadden wel grote gebieden in Zuid-Amerika waar ze slaven voor nodig hadden.”

Keti Koti staat jaarlijks stil bij de afschaffing van de slavernij​. (c Sam Jones Productions)

- Advertisement -

70.000 tot slaafgemaakten naar Curaçao
In totaal werden in een periode van zes jaar zo’n 100.000 Afrikanen aan de asenitistas geleverd. Geschat wordt dat het grootste deel, 70.000 tot slaafgemaakten, op het slavendepot Curaçao werden afgeleverd. Meer dan 45.000 werden vervoerd naar Zuid-Amerikaanse landen. De overige naar andere Caribische eilanden en andere bestemmingen. De positie van Curaçao als slavenhandel depot is ook korte tijd door naar Sint Eustatius verschoven. Maar dat was geen succes.

Slaven waren handelswaar. Balai: “In de contracten stond precies aan welke lichamelijke vereisten die mensen moesten voldoen. Sommigen werden afgekeurd omdat ze te oud waren, een slecht gebit hadden, lam of blind. Men noemde ze makrons of manquerons. Die mankeerden wat. Ze werden door de koper niet geaccepteerd en moesten achterblijven op Curaçao.”

Koopwaar
Vaak mochten ze niet op het eiland blijven, wat er was geen werk voor hen. Vele makrons werden illegaal verscheept naar Spaanse gebieden en verkocht. Balai: “Je kan het je niet voorstellen maar voor slavenhandelaren zoals Godin waren Afrikanen gewoon koopwaar. Een verschrikkelijk systeem maar het is goed om te weten hoe het in elkaar zat.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Burgemeester is denk ik wat wij vroeger hier gezaghebber noemden. Dat was ook een rotzooi laatst had Stanley Brown nog over dat voor Kade Wilsoe 10.000 NAF is betaald om gezaghebber te worden. Blijkbaar heeft de man nooit gedeugd.

  Amsterdam had hiervoor een burgemeester, Eberhard van der Laan, de man was erg geliefd bij de bewoners van Amsterdam te zijn, maar heeft zichzelf kapot geroken. Met 3 pakjes per dag was de man een lopende schoorsteen.

  Nu zit die Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam en het lijkt dat Amsterdam daarmee met de trend gebroken heeft dat de burgemeester van Amsterdam een joodse witte man moet zijn.

 2. @Lucas, En dat komt van een ‘historicus’.

  Prima om alles te onderzoeken maar hou je wel bij de feiten. Ook hebben veel historica een subjectief geheugen. Bepaalde informatie halen we weg of vertellen we er niet bij want blijkbaar hebben ze een dubbele agenda.

 3. Brian S

  je tekst lezend bedoel je misschien iets anders: dat het pand niet betaald is met geld verdiend met slavenhandel.
  Daar kan je dan inderdaad gelijk in hebben.

 4. @Brian S

  Volgens Wikipedia was Godin de opdrachtgever tot de bouw van Herengracht 502.
  Evenals voor het pand op de Keizersgracht dat in 1684 gereed kwam.
  Dit alles volgends Wiki.

 5. Overigens is het huis in 1672 gebouwd en pas in 1675 was Godin betrokken bij Asiento.

  De tweede WIC was ook in 1674 opgericht en toen is men zich bezig gaan houden met slavenhandel.

  De zin Paulus Godin die het stadspaleis liet bouwen dankzij plantages en slavenhandel en er in woonde klopt dus niet aangezien het gebouw al gebouwd was voordat de Belg Godin zich bezig hield met Asiento en de WIC.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -