29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 13:58

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Verwaarloosde wijk toch in kerstsfeer dankzij tachtiger Ronny

- Advertentie -
Ronny | Nelly Rosa

WILLEMSTAD – “De gebouwen symboliseren de bedrijven die vanwege de crisis hun deuren moesten sluiten. De poppetjes zijn alle personen die van de ene op de andere dag hun baan zijn kwijtgeraakt. De paarse kerstballen bovenin de boom staan voor alle coronapatiënten die niet meer in ons midden zijn.”

Op initiatief van de 82-jarige Ronald ‘Ronny’ Langguth is de Cartagenastraat in de Curaçaose achterstandswijk Otrobanda versierd. Normaal versiert hij tot het huis van zijn directe buren. Maar dit keer werd hij door de wijkcompetitie van Bario pa Bario aangemoedigd om de hele straat mee te pakken.

De stam van de boom wordt bedekt door boodschappentassen. “Iedereen kan zich nog herinneren hoeveel huishoudens bij de uitbraak van de pandemie afhankelijk waren van de voedselpakketten. Op Curaçao deelt de voedselbank de broodnodige levensmiddelen uit in boodschappentassen”, vertelt Ronny geëmotioneerd.

Cartagenastraat in Otrobanda | Foto Nelly Rosa
- Advertentie -

De boom is meer dan een representatie van de ellende die het coronavirus heeft veroorzaakt. De groene kleur van de kerstboom is de hoop die we volgens Ronny moeten hebben om uit dit dal te klimmen. “Zonder die vrede zijn we nergens.”

Het ontbreken van een spitse punt en een piek op de kerstboom is geen vergissing. “Met de platte bovenkant wil ik aangeven dat we nog niet op het eindpunt zijn beland.”

‘Geen piek, want we zijn nog niet op het eindpunt beland’-Ronny Langguth

Marusca Manuel van Fundashon Rif is blij met het initiatief en Ronny’s voortvarendheid. “Hij is een voorbeeld. Kijk, naar dit prachtresultaat.”

De stichting hielp alleen mee met stroom: “Ik heb slechts Aqualectra een belletje gegeven. Het nutsbedrijf is akkoord gegaan om de stroom gratis te leveren. De verwaarloosde wijk heeft daardoor in deze feestmaand toch sfeer gekregen.”

Hernieuwde belangstelling in Otrobanda

Na de rellen van 30 mei 1969 raakte Otrobanda in verval. De interesse in de wijk verflauwde. Mensen trokken weg. Migranten met laagbetaalde banen, drugsverslaafden en prostituees vestigden zich in de verlaten panden, vertelt de voorzitter van Fundashon Rif.

Medio jaren tachtig leefde de interesse voor het behoud van monumenten op en werd er geïnvesteerd in nieuwbouwprojecten in het Rif-gebied. De plaatsing van Willemstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco in 1997 droeg ook bij aan de hernieuwde belangstelling in het gebied.

Marusca Manuel: “Toch tellen we meer dan zeventig lege panden in de wijk. Perfecte plekken als je drugs wil verkopen.”

’70 lege panden, perfect om drugs te verkopen’ – Marusca Manuel, Fundashon Rif

Recent zijn er twee verwaarloosde panden verkocht, waaronder Huize Stroomzigt aan de Pater Eeuwensweg. Toeristen weten ook steeds meer hun weg te vinden in het Rif-gebied. Zo heeft de wijkorganisatie tien bewoners opgeleid tot toeristengids. Hiervoor sloot de Fundashon Rif een deal met het Corendon Mangrove Beach Resort.

Als het aan Ronny ligt, kunnen toeristen zich volgend jaar vanaf Kortijn tot aan het Brionplein vergapen aan de kerstverlichting. Om die ambitie te kunnen realiseren heeft hij de steun van het bedrijfsleven nodig. Dit jaar was er één ondernemer die sponsorde.

Op een prijs in de wijkcompetitie voor de mooiste kerstverlichting hoeft Ronny trouwens niet te rekenen. “Uiteindelijk ben ik vergeten ons in te schrijven.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertentie -

Artikel delen

9 reacties

 1. @rudy, danki, zo moest het ingeschreven worden, verder is de bedoeling , niemand hoeft hier zijn neus over te drogen, oftewel men hoeft dit verder niemand onder de neus te hangen.

 2. @kk, hij wordt ook gesignaleerd in de nog niet zo lang geleden geopende kroeg van u welvaart g schotte en r dos santos, de info komt van heel dichtbij.

 3. LOL @Kaat! Het gaat als een lopend vuurtje dat Pik de Payaso in restaurants een van zijn 7 of nog meer security guards achter de dames aan stuurt om aan te geven dat hij hun “consumptie” wil betalen! Waarschijnlijk op de creditcard van de gobièrnu! Jij en de medeburger betalen dus voor zijn avances!! LOL Pisas sí ta traha!!!

 4. Exact KK, eiland is maar klein, de buren hebben er lol in om het te verspreiden, nochtans geeft onze (mp) daar geen fluit om, weliswaar schandalig genoeg.

 5. Dat is nou een Bon YdK
  Alle Lof voor deze zeldzaamheid!
  Dit is nou goedburgerschap waar de politiek zich aan kan spiegelen.

  Waar is Pisas? Waar zijn zijn daden? Wanneer tast hij in zijn buidel voor deze mensen.
  Pisas betaalt in restaurants liever het diner van latina dames die hem welgevallig zijn?
  Zou hij dat met de betaalkaart van Fòrti doen?
  Wat een aanfluiting.

 6. Ronny is een zeer ondernemende burger. Hij weet van aanpakken. Zeer veel hulde voor Ronny.
  Un bon dianan di fiesta y un bon Aña 2022 pa Ronny su kasa su jiu- y nietunan.

 7. Prachtig, we zijn er gisteravond gaan lopen na iemand bezocht te hebben in de wijk.
  Hulde voor Ronny, uitermate schandelijk dat er slechts één sponsoring is geweest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Aangifte van verkrachting tegen Ali B, Borsato beschuldigd van handtastelijkheden bij minderjarigen The Voice of Holland

Bart Hinke, Tan Tunali In de uitzending van BNNVARA-programma BOOS vertellen anonieme vrouwen over traumatische ervaringen met rapper Ali B. Producent John de Mol wist al sinds 2019...

NTR | Vier jaar na Bestuursakkoord Bonaire en Den Haag: ‘weinig vooruitgang, want ambtenaren frustreren elkaar’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Vier jaar geleden tekende de bijzondere gemeente Bonaire een Bestuursakkoord met politiek Den Haag. Welzijn en welvaart werd er beloofd. Maar er is weinig...

DH | Update: Kingdom government meeting postponed

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers meeting originally planned for this Friday, January 21, has been postponed by two weeks or more. No official reason was provided by...

Linda | Balen voor vakantiegangers: Curaçao verlengt coronamaatregelen

Coronavirus | Marloes van Wijnen Aan het genieten van de Caribische zon of vertrek je juist binnenkort naar Curaçao? Dan baal je waarschijnlijk flink van het besluit van...

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

NTR | Opkrabbelende horeca en hotels op Curaçao kampen met groot personeelstekort

Nelly Rosa WILLEMSTAD – Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op het eiland, is 80 procent daaraan gerelateerd....
- Advertentie -
- Advertentie -