34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

NTR | Scheepswrakken na orkaan Irma geruimd uit Simpsonbay Lagoon

HomeLandenSint MaartenNTR | Scheepswrakken na orkaan Irma geruimd uit Simpsonbay Lagoon

PHILIPSBURG – Ruim 3,5 jaar na orkaan Irma, is er op Sint-Maarten begonnen met het ruimen van alle wrakken uit de Simpsonbay Lagoon.

De Wereldbank heeft ruim 12 miljoen euro uitgetrokken uit het herstelfonds Sint-Maarten om de Nederlandse kant van het eiland te ontdoen van de tientallen scheepswrakken.

Er staan 109 namen en nummers op het planbord in de werfkeet, welke allemaal zijn toegekend aan een wrak boven, half of onder water. Een tijdelijk ingerichte werf op de kop van Airportroad fungeert als basis, waar alle wrakken bijeen worden gebracht door het Nederlandse bergingsbedrijf Koole uit Vijfhuizen.

Bergingspecialist Marc Rooijakkers: “We halen de scheepswrakken met beleid en zorg uit de Simpsonbay Lagoon en slepen ze naar de tijdelijke werf, daar worden ze vakkundig uit elkaar gehaald en separaat worden olie, hout, metalen, plastic, polystyreen afgevoerd voor recycling.”

Het bergingsbedrijf werkt nauw samen met de Nature Foundation om zo min mogelijk schade te maken aan het ecosysteem boven en onder water.

Sommige wrakken dateren zelfs van orkaan Louis uit 1995. Ook deze worden geruimd zodat watersport en vaar bewegingen weer veilig zijn in de nabije toekomst.

Na het ruimen van de scheepswrakken worden ook de oevers gezuiverd van Irma restanten en ander afval. Ook de bodem van de Simpsonbay Lagoon zal daar waar nodig worden gereinigd.

Of de Franse overheid gebruik zal maken van het zware materieel wat uit Nederland is overgekomen is niet bekend. Aan de Franse kant liggen ook nog eens 130 scheepswrakken, welke een grote dreiging zijn voor milieu.

Met het hele project is ruim 12 miljoen gemoeid en naar verwachting zal medio oktober het laatste wrak de Lagoon verlaten.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties