26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 09:32

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...

ParadiseFM | CMC pakt de draad weer op

CMC pakt deze week de reguliere zorg weer op. Vorige week werd al begonnen met urgente oncologische ingrepen. Deze week worden de eerste uitgestelde operaties en behandelingen...

ParadiseFM | Geen nieuwe besmettingen, één coronapatiënt overleden

Er is niemand positief getest op het coronavirus afgelopen dag. Het is voor het eerst sinds februari dat er geen nieuwe coronabesmettingen werden gemeld op Curaçao. Wel...

ParadiseFM | Hensley Meulens geen nieuwe baan bij MLB

Hensley Meulens gaat tot verrassing van velen dit seizoen niet aan de slag als coach bij een Major League Baseball team. Geen enkel team heeft voor komend...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCaribisch Netwerk (NTR)NTR | Scheepswrakken na orkaan Irma geruimd uit Simpsonbay Lagoon

NTR | Scheepswrakken na orkaan Irma geruimd uit Simpsonbay Lagoon

PHILIPSBURG – Ruim 3,5 jaar na orkaan Irma, is er op Sint-Maarten begonnen met het ruimen van alle wrakken uit de Simpsonbay Lagoon.

De Wereldbank heeft ruim 12 miljoen euro uitgetrokken uit het herstelfonds Sint-Maarten om de Nederlandse kant van het eiland te ontdoen van de tientallen scheepswrakken.

Er staan 109 namen en nummers op het planbord in de werfkeet, welke allemaal zijn toegekend aan een wrak boven, half of onder water. Een tijdelijk ingerichte werf op de kop van Airportroad fungeert als basis, waar alle wrakken bijeen worden gebracht door het Nederlandse bergingsbedrijf Koole uit Vijfhuizen.

Bergingspecialist Marc Rooijakkers: “We halen de scheepswrakken met beleid en zorg uit de Simpsonbay Lagoon en slepen ze naar de tijdelijke werf, daar worden ze vakkundig uit elkaar gehaald en separaat worden olie, hout, metalen, plastic, polystyreen afgevoerd voor recycling.”

Het bergingsbedrijf werkt nauw samen met de Nature Foundation om zo min mogelijk schade te maken aan het ecosysteem boven en onder water.

Sommige wrakken dateren zelfs van orkaan Louis uit 1995. Ook deze worden geruimd zodat watersport en vaar bewegingen weer veilig zijn in de nabije toekomst.

Na het ruimen van de scheepswrakken worden ook de oevers gezuiverd van Irma restanten en ander afval. Ook de bodem van de Simpsonbay Lagoon zal daar waar nodig worden gereinigd.

Of de Franse overheid gebruik zal maken van het zware materieel wat uit Nederland is overgekomen is niet bekend. Aan de Franse kant liggen ook nog eens 130 scheepswrakken, welke een grote dreiging zijn voor milieu.

Met het hele project is ruim 12 miljoen gemoeid en naar verwachting zal medio oktober het laatste wrak de Lagoon verlaten.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties