29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 15:22

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Scheepswrakken na orkaan Irma geruimd uit Simpsonbay Lagoon

- Advertentie -

PHILIPSBURG – Ruim 3,5 jaar na orkaan Irma, is er op Sint-Maarten begonnen met het ruimen van alle wrakken uit de Simpsonbay Lagoon.

De Wereldbank heeft ruim 12 miljoen euro uitgetrokken uit het herstelfonds Sint-Maarten om de Nederlandse kant van het eiland te ontdoen van de tientallen scheepswrakken.

- Advertentie -

Er staan 109 namen en nummers op het planbord in de werfkeet, welke allemaal zijn toegekend aan een wrak boven, half of onder water. Een tijdelijk ingerichte werf op de kop van Airportroad fungeert als basis, waar alle wrakken bijeen worden gebracht door het Nederlandse bergingsbedrijf Koole uit Vijfhuizen.

Bergingspecialist Marc Rooijakkers: “We halen de scheepswrakken met beleid en zorg uit de Simpsonbay Lagoon en slepen ze naar de tijdelijke werf, daar worden ze vakkundig uit elkaar gehaald en separaat worden olie, hout, metalen, plastic, polystyreen afgevoerd voor recycling.”

Het bergingsbedrijf werkt nauw samen met de Nature Foundation om zo min mogelijk schade te maken aan het ecosysteem boven en onder water.

Sommige wrakken dateren zelfs van orkaan Louis uit 1995. Ook deze worden geruimd zodat watersport en vaar bewegingen weer veilig zijn in de nabije toekomst.

Na het ruimen van de scheepswrakken worden ook de oevers gezuiverd van Irma restanten en ander afval. Ook de bodem van de Simpsonbay Lagoon zal daar waar nodig worden gereinigd.

Of de Franse overheid gebruik zal maken van het zware materieel wat uit Nederland is overgekomen is niet bekend. Aan de Franse kant liggen ook nog eens 130 scheepswrakken, welke een grote dreiging zijn voor milieu.

Met het hele project is ruim 12 miljoen gemoeid en naar verwachting zal medio oktober het laatste wrak de Lagoon verlaten.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -