28 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

  WILLEMSTAD - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van...

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...
- Advertisement -spot_img

NTR | Record besmettingen maar maatregelen blijven soepel

HomeLandenArubaNTR | Record besmettingen maar maatregelen blijven soepel
Aruba kreeg in twee dagen tijd (gisteren en vandaag) meer dan 1100 gevallen erbij en daarmee zijn er nu 2109 mensen besmet, aldus de laatste overheidsstatistieken. | Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Geen lockdown of avondklok op Aruba hoewel het eiland een nieuwe record heeft aan coronabesmettingen. De zeer besmettelijke Omikron is de oorzaak; deze variant is nu dominant op het eiland, zegt de overheid.

Aruba kreeg in twee dagen tijd (gisteren en vandaag) meer dan 1100 gevallen erbij en daarmee zijn er nu 2109 mensen besmet, aldus de laatste overheidsstatistieken. Het crisisteam verwacht dat het aantal binnen korte tijd boven de 3000 stijgt. Toch zijn de nieuwe maatregelen die de regering vanaf morgen neemt voor de komende twee weken, soepel.

“We zijn bezorgd, maar blijven de balans zoeken tussen gezondheid, economie en mentaal welzijn”, zegt de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes.

Aruba zit volgens de overheid in de 5e coronagolf, met de cijfers van vandaag (nog niet in deze grafiek) gaat het inmiddels om 2109 gevallen.

Een andere reden om nog geen strenge regels in te voeren is, dat op Aruba net als in de rest van de wereld, het ziekteverloop van de Omikron-besmette personen mild is. Het crisisteam verwacht dat de ziekenhuisopnames de helft lager zijn dan bij de vierde golf met de Delta-variant.

Acht personen liggen nu in het ziekenhuis, van wie niemand op de intensive care. In Colombia liggen nog wel 3 coronapatiënten op de icu. Het Arubaanse ziekenhuis HOH maakte eerder bekend dat de kans groot is dat wie ziek wordt – ook niet-coronapatiënten – voor zorg naar het buitenland moet. Het aantal bedden is nog altijd schaars door de verbouwing en er is tekort aan personeel. Er zijn namelijk ook besmettingen onder icu-personeel.

‘De opnames kunnen wel weer gaan stijgen’ -chirurg Yuri Casseres, HOH-ziekenhuis

Chirurg Yuri Casseres over de situatie in het ziekenhuis -foto: Sharina Henriquez

Of de situatie verandert, moet de komende weken uitwijzen, zegt chirurg Yuri Casseres namens het ziekenhuis. “De meesten die nu positief zijn getest, zijn jong, tussen de 18 en 45 jaar oud. Als straks de oudere leeftijdsgroepen aan de beurt zijn, dan kunnen de opnames wel weer gaan stijgen.”

De belangrijkste regels die nu ingaan, zijn: de sluitingstijd van de horeca (behalve casino’s) wordt met een uur vervroegd (middernacht dicht); in restaurants maximaal 6 personen aan 1 tafel; in bars maximaal vier tafels van vier personen; boodschappen doen mag alleen door 1 persoon per familie; bezoek thuis van maximaal 60 personen binnen en 75 buiten; sport mag maar zonder publiek en begrafenissen met max 75 aanwezigen.

De traditionele pagara (knalvuurwerk) afsteken mag op 31 december tot 12 uur ‘s middags en nachtclubs mogen bij uitzondering tijdens de jaarwisseling tot 1 uur ‘s nachts openblijven.

Andere eilanden ook sterke stijging
Op Bonaire is sinds dinsdag Omikron vastgesteld. De testmonsters van de afgelopen twee weken zijn naar Aruba gestuurd en bij 17 van de 60 gevallen gaat het om de nieuwe variant. Dokter Michael Mercuur van de afdeling Publieke Gezondheid, zegt dat het gros van de Omikron-gevallen gaat om mensen die in het buitenland besmet zijn geraakt. Tot nu toe hebben de lokale autoriteiten de maatregelen niet aangescherpt.

Op Saba is er ook een uitbraak van 17 gevallen en dat is de grootste sinds de pandemie begon. Buureiland Sint-Eustatius heeft nog geen nieuwe gevallen gemeld.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties