30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Nieuwe regering Curaçao wil samenwerken met IMF in plaats van te ‘experimenteren met COHO’

HomeLandenCuraçaoNTR | Nieuwe regering Curaçao wil samenwerken met IMF in plaats van...
Gilmar ‘Pik’ Pisas (met zonnebril vanwege een beschadiging van zijn oogkas) en Ruthmilda Larmonie-Cecilia | Foto Oscar van Dam

WILLEMSTAD – “Curaçao zit in een crisis en daar kunnen we alleen uitkomen als we samenwerken. Niet iedereen in zijn eigen sloep, maar met z’n allen in dezelfde boot.’’ Voorzitter van de aanstaande regeringspartij MFK, Sithree van Heydoorn, was vrijdag bij de presentatie van het nieuwe regeerakkoord duidelijk: doorgaan op de oude voet is geen optie.

Van Heydoorn: “We moeten erkennen dat we in een crisis zitten. En dat we eenheid nodig hebben.’’ De partijen MFK en PNP willen daar voor zorgen. Partijleiders Gilmar ‘Pik’ Pisas (met zonnebril vanwege een beschadiging van zijn oogkas) en Ruthmilda Larmonie-Cecilia tekenden vrijdag het regeerakoord. Volgens Van Heydoorn gaat dat over de grote beleidslijnen voor 2021-2025.

Herstelplan
Kern van het verhaal: Curaçao heeft een herstelplan nodig vanwege de huidige crisis. “Wat we twee jaar geleden dachten dat mogelijk was, is dat nu niet meer. Dat moeten we accepteren en van daar uit samenwerken. Geen tegenwerking, maar nieuwe, frisse plannen.’’ De oproep tot eenheid is in eerste insantie bedoeld voor de bevolking van Curaçao. Toch speelt de relatie met Nederland – als vanouds – ook een belangrijke rol.

De huidige demissionaire kabinetten van Nederland en Curaçao kwamen eind vorig jaar overeen dat hervormingen noodzakelijk zijn. Nederland wil daarvoor geld vrijmaken, maar stelt als voorwaarde onder meer de oprichting van een Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). De nieuwe coalitie van Curaçao wil echter geen tijd verliezen met dergelijke ‘experimenten’, maar wijst op de ervaring van het Internationaal Monetair Fonds op dit terrein en stelt dat de kans van slagen van het hervormingsproces groter is met een ervaren partner.

Brief
Twee dagen voor de ondertekening van het regeerakkoord stuurden MFK en PNP een brief naar de parlementen van Nederland, Aruba en Sint Maarten over de plannen tot hervorming. Daarin draait volgens de partijen alles om ‘een ingrijpend hervormingsprogramma’ met een ‘rigoureus toezicht regime’.

Wat Nederland daar van vindt, is niet duidelijk. In de afgelopen weken overlegden delegaties van de MFK en PNP al meerdere keren virtueel met staatssecretaris Raymond Knops. Daarbij zijn de plannen van de coalitie besproken, maar Knops heeft nog niet in het openbaar gereageerd wat hij precies van de plannen vindt. Ook is het nog de vraag of hij in een nieuw kabinet terugkeert met de Antillen in zijn portefeuille. MFK en PNP lijken echter geen tijd te willen verliezen. Voor hen is de COHO al een afgelopen zaak en moet een nieuwe stap snel worden gemaakt.

Medewerking
Dat blijkt heel concreet in de brief met een verwijzing naar het Statuut en met de opmerking dat ze rekenen op medewerking uit Den Haag. Heel concreet: ze zouden het ‘op prijs te stellen’ als de Nederlandse regering Curaçao steunt in het aangaan van besprekingen met het IMF.

Eerder in de brief laten ze al weten hoe ze de verhoudingen in het Koninkrijk als nieuwe coalitie zien: Landen in het Koninkrijk moeten steunen op eigen kracht. Ze dienen zich volgens de MFK en PNP niet ‘onuitgenodigd in te laten’ met de aangelegenheden van een ander.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

4 reacties

  1. Ik ben heel benieuwd naar de “nieuwe en frisse plannen” van deze nieuwe coalitie MFK/PNP. Daarnaast wenst deze coalitie een ‘rigoureus regime op toezicht’. Het COHO (waarin zowel Curacao als Nederland vertegenwoordigd zijn) is kennelijk niet van het type rigoureus. Wat is er mis mee om juist in gezamenlijkheid te zorgen dat COHO wel van dat gewenste type is? Die stap wordt niet gemaakt door de coalitie. Dan lijkt het erop dat ‘de vos de passie preekt’. Het aangaan van een verbintenis met het IMF lijkt dus een bypass op het COHO en dus ook een bypass op de eigen verantwoordelijkheid binnen het COHO. Als dit een ‘fris en nieuw’ plan is, is de belastingbetaler in Nederland dan ‘Gekke Henkie’? Het zou de coalitie sieren als zij zelf met een frisse start richting en inhoud geven aan hun eigen verantwoordelijkheid en juist in het COHO de rigoureuze afspraken maken qua toezicht op gemaakte afspraken in het Landspakket en er een strak regime op na houden in het tijdpad van noodzakelijke hervormingen en ontwikkelingen, zulks in het belang van de Curaçaose bevolking. Maar nee hoor…..”we vragen toestemming aan Nederland om met het IMF in zee te gaan. In het IMF zit geen vertegenwoordiging van Curacao…dat noemen we dus “de eigen verantwoordelijkheid over de schutting pleuren” en schuilen achter de rug van het IMF als toezicht een ramp blijkt op grond van het historisch perspectief. Een onfrisse wijze van redeneren. Voor Nederland is dit Landspakket/COHO dan eveneens een afgelopen zaak. It takes TWO to tango. Dit wordt een solo-dans van deze aankomende regering.

  2. Snugger stel. Genoemde Nederlandstalige brief werd op tv13 vertoond. Deze brief bevatte zo te zien wat pijnlijke grammaticale spelfouten en dan wil je als toekomstige regering serieus genomen worden?

  3. Medewerkers van de MFK met PIK voorop en PNP hebben eerst Nederland al twee jaar lang voor de verkiezingen vergaald en uit gekotst en nu gaan zij onze lieve Gerritje de Raaf spelen en zogenaamd met achter deurtje geldsteun binnen zien te halen, GAAT NIET DOOR PIK?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties