25 C
Willemstad
• vrijdag 3 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

NTR | Grote demonstratie personeel gevangenis Bonaire: ‘De onderdirecteur eruit óf wij eruit!’

KRALENDIJK – Op Bonaire hebben ruim 160 medewerkers van de gevangenis hun werk tijdelijk neergelegd als protest tegen de directie. Het personeel eist dat er een einde komt aan wat zij noemen ‘een verziekte werksfeer’ door intimidatie en voorkeursbehandeling door hun leidinggevende.

Het protest gebeurde afgelopen maandag. Bijna alle medewerkers eisen het vertrek van de onderdirecteur van de gevangenis, de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN).

Volgens het stakende personeel draait het conflict om voorkeursbehandeling. Het zou hen al langer zijn opgevallen dat sommige collega’s ‘voor iets heel kleins’ op non-actief werden gezet door de onderdirecteur, terwijl andere collega’s die de regels in de gevangenis overtreden juist onbestraft blijven. “Niemand werkte meer met plezier, we zijn ook voor de directie de hele tijd op ons hoede”, aldus een demonstrant.

Door het protest komt er nu alsnog een intern onderzoek naar de onderdirecteur; iets wat het personeel al langer op heeft aangedrongen.

‘Zo’n protest is nieuw voor Bonaire’

“In tegenstelling tot bijvoorbeeld Aruba of Curaçao, is buureiland Bonaire niet een eiland waar vaak demonstraties, stakingen en walk-outs plaatsvinden”, vertelt correspondent Nathaly Evertsz. “Het is een kleiner eiland en mensen zijn hier veel terughoudender. Wat er bij deze demonstratie opvalt is niet alleen het grote aantal stakende mensen, maar ook hoe eensgezind, fel en georganiseerd ze waren. Zoiets is nieuw voor Bonaire.”

“Onderling werd er ook van alles geregeld om te zorgen dat ze letterlijk herenigd blijven tijdens hun protest. Kinderen van de stakende personeel werden van school gehaald en er werd eten geregeld. Het grote aantal stakende medewerkers en de felheid laat duidelijk zien hoe groot de frustratie is en hoe onhoudbaar de situatie zou zijn geworden.”

Tijdens het protest werd aan het personeel gevraagd om weer aan het werk te gaan en de directie een nieuwe kans te geven voor een oplossing. Het personeel heeft stevig geweigerd, omdat de onrust al te lang zou duren. Er zouden al meerdere pogingen zijn gedaan vanuit de werknemers om de problemen aan te kaarten, maar volgens de vakbond zonder resultaat.

De Rijksdienst Caribisch Nederland is in de Caribische gemeenten verantwoordelijk voor onder meer de gevangenis en justitie. De stakende medewerkers eisen luidruchtig om de reactie van de hoogste ambtenaar, waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond. Maar die blijkt met vakantie te zijn.

Ook de directeur van de gevangenis Wibo de Vries blijkt op vakantie. Hij besluit om die te onderbreken vanwege de staking. “Ik neem dit ontzettend serieus en vraag ruimte om met het managementteam te spreken”, zegt hij.

‘Er wordt met twee maten gemeten’
De medewerkers vinden dat de onderdirecteur zich niet houdt aan het zogeheten sanctie-protocol, waarin alle maatregelen staan. Hij zou dat doen op basis van persoonlijke voorkeur, is de klacht. Bij het protest doen verschillende medewerkers hun verhaal.

Op 3 januari heeft er in de gevangenis een geweldsincident plaatsgevonden met drie gedetineerden. “De onderdirecteur heeft het afdelingshoofd sindsdien op non-actief gezet. Hij zegt dat het afdelingshoofd te vrij en vriendschappelijk omgaat met de gedetineerden. Maar in feite gaat het erom dat hij hem persoonlijk niet mag”, vindt een stakende medewerker.

“De druppel die de emmer deed overlopen was het feit dat er drugs werd gevonden in de kluis van een teamleider. Zij is nog steeds werkzaam omdat zij goed is met de onderdirecteur. Hij houdt haar het hand boven het hoofd”, vertelt een andere medewerker ter plekke.

Pogingen om een reactie te krijgen van de onderdirecteur zelf hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Geen vertrouwen
De onderdirecteur heeft besloten om vrijwillig de komende tijd niet op de werkvloer te verschijnen. Wat het stakende personeel betreft is de boodschap duidelijk: de strijd van het personeel is vooral om de onderdirecteur te ontslaan. “Of 1 medewerker blijft binnen en blijven er 160 andere medewerkers buiten. Of het wordt andersom”, zegt Norwin Willem namens Union Sindikal Boneriano.

Willem vindt dat de Rijksdienst Caribisch Nederland ‘verantwoordelijkheid moet nemen’ door zo gauw mogelijk een beslissing te nemen. “Alleen zo herstelt de rust in JICN. Dat hij met vakantie is, is geen excuus.”

Ontslag is wat de gevangenis betreft niet aan de orde, omdat er eerst een onderzoek moet plaatsvinden naar de klachten. “Vanwege aanhoudende signalen over ongewenst gedrag en/of een gevoel van onveiligheid binnen JICN is besloten om een sociaal veiligheidsonderzoek in te stellen”, aldus gevangenisdirecteur De Vries. “Dit zal worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.”

De gevangenis op Bonaire telt ruim 160 medewerkers en heeft de capaciteit voor 113 gedetineerden. Volgens een woordvoerder hebben de zorg en het toezicht op de gedetineerden niet geleden onder de staking.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

8 reacties

 1. @ hermano
  “Ooit van discriminatie gehoord?”
  Tot aan 1970 niet, toen kwam ik de eerste keer hier.
  En toen werd mij als kleine jongen duidelijk gemaakt dat ik discrimineer, zelfs zonder wat te zeggen. Gewoon omdat ik niet donker ben.
  Maar daar gaat het niet om het gaat om de twee eerste posts.
  Van Tico Martina en mij.
  Huidskleur, afkomst, religie of levensovertuiging mag geen beletsel of voorwaarde zijn voor het functioneren in de maatschappij of organisatie.
  Alleen het is het wel. Als de Nederlandse minister een Europese Nederlander als hoofd van de gevangenis op Bonaire aanstelt. Denk ik niet dat hij de instructie mee krijgt om de organisatie van hoog naar laag op kort termijn om te vormen naar Nederlands voorbeeld.
  Dat was de reden van mijn eerste post op dit onderwerp.
  Als directeur, niet local, moet hij balanceren.
  Voor mij heeft hij, op grond van het artikel, gefaald.
  Ik weet niet hoelang hij daar directeur is maar als hij ook al langer directeur is is het niet alleen de onder directeur die het veld moet ruimen.
  Bestuurlijk is hij verantwoordelijk.

 2. Totaal irrelevant of het ja/nee een makamba is; het is een mens en dan mag het niet uitmaken of iemand rood, wit, zwart, blauw of groen is. Ooit van discriminatie gehoord?
  Overigens, als SW de onderdirecteur is, bekijk dan zijn trackrecord bij het vroegere RCN-Centraal.

 3. Nee dan ben ik de doos bier dus niet kwijt:
  “Doos bier dat de directeur idd een makamba is de onderdirecteur ydB.”
  Alleen het 2de gedeelte is nog onzeker:

  ” en dat de directeur de instructie mee gekregen heeft om de dagelijks bestuur van de inrichting over te laten aan de onderdirecteur om makamba verwijten te voorkomen?”
  Maar ook dit lijkt logisch.

 4. Doos bier ben je kwijt. Lol.
  De onderdirecteur/leidinggevende is Sharlon Willems een lokaal figuur, de directeur komt van de Bijlmerbajes en heeft 30 jaar ervaring. Een NL waar niets mis mee schijnt te zijn.
  Sharlon W intimideert schijnbaar graag.
  Dat zijn mensen met een vervelend trekje vooral als ze uit het ‘gebied’ komen

 5. Ik weet het ook niet, daarom wedden.
  Kan net zo goed zijn dat de onder directeur een Europese Nederlander en de directeur een Caraïbische Nederlander is.
  Ik vind dat alles persoonlijk niet uitmaken maar TM wel.

 6. Een lang artikel maar nergens valt te lezen of deze onderdirecteur een Makamba is of niet. Wel belangrijk om te weten dan kan het aan cultuurverschillen liggen of dat de Bonerianen liever een Ju di terra in de functie willen.

  Drugs werd gevonden in de kluis van een teamleider? Is dat niet strafbaar? Zoals altijd is de directeur zelf met vakantie.

 7. Doos bier dat de directeur idd een makamba is de onderdirecteur ydB en dat de directeur de instructie mee gekregen heeft om de dagelijks bestuur van de inrichting over te laten aan de onderdirecteur om makamba verwijten te voorkomen?

 8. Dus die Wibo komt terug van de Bahamas om niet met het personeel te spreken, ondanks dat hij stelt het serieus te nemen, maar met het MT. Uit de eerste berichten blijkt al dat het vooral gaat om het handje boven het hoofd te houden. In eem gezonde organisatie vliegt zo een onderdirecteur de straat op bij zoveel eengezinde klachten. Maar ja dit is ook weer een product van makambaland finest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -