26 C
Willemstad
• donderdag 8 december 2022

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

NTR | Financiële hulp aan Sint-Maarten opnieuw gestopt, ‘ongepast besluit van Nederland’

Foto John Samson

DEN HAAG – Voor de tweede keer in een korte tijd draait Nederland de geldkraan dicht voor de noodleidende Sint-Maarten. Premier Jacobs vindt dat Den Haag steeds de spelregels voor hulp verandert. 

Nederland pauzeerde de noodleningen eerder in april nadat Sint-Maarten een Den Haag van ‘racisme’ en ‘neo-koloniaal’ handelen beschuldigde bij de VN. Nu stopt Knops opnieuw de financiële hulp vanwege wanbestuur bij de Princess Juliana International Airport. De vraag is of dat wel mag.

In ruil voor miljoenen aan noodsteun om de coronacrisis door te komen, heeft het eiland een stevig pakket aan Nederlandse voorwaarden getekend voor de komende jaren. Dat demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) weer met nieuwe eisen komt, vindt premier Silveria Jacobs ‘ongepast’.

Gespannen sfeer met de Cariben
Dat de relatie met Jacobs nu zo gespannen is, komt als een verrassing. De leningen zegde hij toe te zullen verstrekken, omdat het eiland ‘het overgrote deel van de afspraken’ met Nederland is nagekomen. Twee weken geleden stuurde de staatssecretaris nog een brief naar Kamerleden waarin hij schrijft dat er sprake is goed werk van Jacobs.

Ook premier Jacobs zelf had het over ‘vriendschappelijke gesprekken’ met de staatssecretaris en rekende op de 39 miljoen Antilliaanse guldens die toegezegd zijn.

De onverwachte zet van politiek Den Haag om de noodleningen te stoppen, zorgt niet alleen voor een gespannen met Sint-Maarten, maar ook met de twee andere autonome eilanden Aruba en Curaçao die ook eerder een akkoord met Den Haag hebben gesloten.

Sint-Maarten wil deze week nog het geld zien
Jacobs wil deze week nog een oplossing, want het ‘willekeurige besluit’ van Den Haag zal snel voelbaar zijn onder de bevolking, waarschuwt ze. “We moeten verzekeren dat het levensonderhoud van mensen die afhankelijk zijn van de Sint-Maartense overheid niet in gevaar komt door het hardnekkige optreden van Den Haag.”

‘Het is niet uit te leggen’ dat Nederland de leningen steeds weer stopt om de Haagse ‘agenda maar te pushen’, vindt Jacobs. “Wij verwachten dat Nederland haar gemaakte afspraken van 23 april nakomt. Deze vertraagde acties van Knops verstoren de vitale processen van de overheid en maken het voor de overheid moeilijk om haar verplichtingen na te komen.”

‘Spelregels worden steeds veranderd’
De vrees van de drie eilanden was dat Nederland tijdens het spel de spelregels zou veranderen. Over dat ongewenste risico waarschuwde de Raad van State al in maart in een advies.

Jacobs vreest dat de verhoudingen in het Koninkrijk zullen gaan verslechteren. Volgens de premier is het ‘een zeer verontrustend feit’ dat de Nederlandse regering nu oude afspraken over de wederopbouw na orkaan Irma erbij haalt om de coronahulp te stoppen. “Het Landspakket (het akkoord voor de coronahulp, red.) dekt deze afspraken niet.”

Knops brengt deze week een geplande reisbezoek uit aan alle drie Bovenwindse eilanden, waaronder de Caribische gemeenten Saba en Sint-Eustatius. Premier Jacobs verwacht woensdag en donderdag staatssecretaris Knops en zijn team in persoon te zullen spreken ‘om ervoor zorgen dat St. Maarten rechtvaardig wordt behandeld’.

“Zonder een geschillenregeling, en zonder de bereidheid van de RMR en BZK om te luisteren naar de realiteit van de situatie op Sint Maarten – zelfs na de technische overeenkomst – en rekening te houden met de SIDS-status die deze eilanden hebben, blijven we in dit Koninkrijk worstelen om als zelfbesturende landen’ te worden behandeld met een zekere mate van gelijkheid en respect”, aldus Jacobs in een brief aan staatssecretaris.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

6 reacties

 1. Om onderstaande reden heeft Knops even de geldkraan dichtgedraaid.
  Uit Caribisch Network
  “Het huidige conflict spitst zich toe rond de ‘de zeer zorgwekkende ontwikkelingen inzake de corporate governance van Princess Juliana International Airport’, zo staat te lezen in de brief. Knops hamert al lange tijd op goed bestuur omdat er 100 miloen dollar is gereserveerd (de helft van Nederland via de Wereldbank en de andere helft via de Europese Investingsbank) voor het herstel van de luchthaven.

  Royal Schiphol Group
  Maar Knops vindt dat de regering in Philipsburg daar niet adequaat op reageert en ziet in het stopzetten van een nieuwe lening het enige middel op Sint Maarten te dwingen meer aandacht te besteden aan goed bestuur. Zeker omdat Royal Schiphol Group overweegt haar steun aan de luchthaven in te trekken. Onder meer vanwege het recente wegsturen van CEO Brian Mingo en de benoeming van drie nieuwe commissarissen, waarbij er niet aan de regels is gehouden. ”

  De regering van St. Maarten kennende zou het me niet verbazen als deze 100 miljoen$ gedeeltelijk in bepaalde zakken zal verdwijnen.
  Controle?? Nee dat wil men daar dus ook niet.

 2. dhr. R. Knops draait niet door. Knops laat zich geen oor aannaaien. “Met een vriendschappelijk gesprekje” wordt kennelijk meteen gerekend op een bedrag van 39 miljoen… bula den awa, dushi! No way, de makamba geeft nooit zomaar geld. Afspraak=afspraak en die die betaalt, bepaalt. Niemand dwingt het geld in ontvangst te nemen. Kortom: leer nu eens als volwassen persoon van de situatie waarin St. Maarten zich bevindt. Het land is berooid, tot de bedelstaf veroordeeld en een regering en parlement die zo incompetent is om een land te besturen. Grab yourselves by the balls and commit to the rules of Coho-nes and deliver….in time.

 3. Het moet niet veel gekker worden met Jacobs, hoe durft ze ! Denk eens na en laat eerst zelf eens zien dat je je afspraken nakomt voordat je de partij die tegen beter weten in geld van haar eigen belastingbetalers in deze bodemloze put blijft storten van contractbreuk beschuldigd ! Daarmee maak je je alleen maar historisch belachelijk. #opportunisme ten top.

 4. Caraibische Politici willen helemaal geen pottenkijkers. Er worden akkoorden getekend maar van beterschap niets. Men reageerd verbolgen zodra er geeist wordt dat de akkoorden nageleefd moeten worden, simpel as that. Stuur het geld naar ons toe, wij zorgen dat het geld opgemaakt wordt. Punt. En dit geldt voor alle eilanden.

 5. Het zal Jacobs sieren eens pas op de plaatst te doen tegen over de Nederlandse bevolking aangezien die NL bevolking haar volk aan het vreten houd en niet zij met haar dieven gilde. Praatjes vullen geen gaatjes oplichter Jacobs!.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -