27 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 09:13

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | CMC komt langzaam uit noodsituatie, maar toestand blijft precair

WILLEMSTAD – “We hopen dat we komende week oncologie weer kunnen opstarten, want dat hebben we hard nodig”, dat vertelt Germaine Gibbs, woordvoerster van het Curaçao Medical Center (CMC). Op dit moment neemt het aantal Covid-positieven op Curaçao per dag af.

“Maar dat betekent niet dat we al uit de precaire situatie zijn”, zo legt Gibbs uit. “We willen in de komende twee à drie weken ook weer beginnen met de electieve zorg en zelfs poliklinische afspraken door kunnen laten gaan.”

Nadat het eiland op 24 maart in een strenge lockdown is gegaan en daarna het vaccineringstraject is opgeschaald, is het aantal Covid-positieven de afgelopen periode drastisch afgenomen. Het aantal met Covid opgenomen patiënten in het ziekenhuis blijft echter hoog. “We hebben op dit moment (zaterdag 24 april) 72 positieve Covid-patiënten in het ziekenhuis waarvan 29 op de intensive Care (IC)”, aldus Gibbs.

- Advertentie -

Nog eens negen patiënten waren opgenomen in het ziekenhuis op Aruba waarvan er vrijdag vier weer zijn terug gevlogen. Vijf liggen daar nog op de IC. “Het aantal begint inderdaad te dalen maar zolang we geen electieve zorg kunnen bieden, zitten we nog steeds in een kritieke situatie”, vertelt de woordvoerster van het lokale ziekenhuis.

Ondersteuning
Tijdens het paasweekend zijn er twintig Nederlandse verpleegkundigen en artsen ingevlogen om het CMC te ondersteunen in het bieden van medische zorg. De zorgmedewerkers worden op alle afdelingen ingezet om daar waar mogelijk ondersteuning te bieden.

Dat deze ondersteuning hard nodig is, bleek uit een aantal testemonials van IC-verpleegkundigen die in de afgelopen weken gedeeld werden op social media. Zo ook die van Irina Scheffers, IC-verpleegkundige in het CMC. Zij vertelde over de hoge werkdruk en de impact die dit op haar heeft.

‘De werkdruk is onmenselijk hoog en de stress enorm’
– IC-verpleegkundige Irina Scheffers

“In de vijftien jaar dat ik op de IC werk, heb ik nog nooit onder dit soort omstandigheden gewerkt. De werkdruk is onmenselijk hoog, de stress is enorm, de verantwoordelijkheid is niet te dragen en de sterfgevallen zijn er veel. Er is wat hulp gekomen, maar helaas niet in de vorm van gekwalificeerd IC-personeel, waardoor de eindverantwoordelijkheid blijft bij een kleine selecte groep”, aldus Scheffers.

Bloedheet isolatiepak
De IC-verpleegkundige vertelt onder welke omstandigheden ze dagelijks moet werken. “Ik zou tijdens mijn dienst graag normaal willen kunnen plassen, en willen eten en drinken. Daar heb ik nu simpelweg geen tijd voor. Ik zou graag niet 8,5 uur lang in een bloedheet isolatiepak willen rondrennen. Ik zou graag niet omringd willen zijn met zoveel verdriet en ellende. Ik zou graag willen dat mensen inzien dat onze patiënten op de IC mensen zijn die vol in het leven staan, net als jij en ik en niet simpelweg mensen met een medische aandoening.”

Scheffers vervolgt: “dat maakt het namelijk niet minder erg dat hele jonge mensen overlijden. Ook mensen die obese zijn of hypertensie (hoge bloeddruk) of diabetes hebben, kunnen nog twintig of dertig jaar te leven hebben. Dit zijn mensen met een partner, met soms jonge kinderen, met ouders, broers, zussen, vrienden. Dit zijn mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt, in het verenigingsleven, bij de kerk, noem maar op. Gewone mensen met gewone levens”, aldus de IC-verpleegkundige.

Maatregelen
Gibbs benadrukt dat ondanks dat het aantal Covid-positieven per dag afneemt, mensen zich aan de maatregelen moeten blijven houden. “We hopen dat het aantal blijft dalen, dus mensen moeten zich nog steeds aan de regels houden en zich laten vaccineren. Pas als we meer plek hebben, vooral op de IC, dan beginnen we pas te normaliseren.’’

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

6 reacties

 1. @Sandra. The Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) database contains information on unverified reports of adverse events (illnesses, health problems and/or symptoms) following immunization with US-licensed vaccines. Reports are accepted from anyone and can be submitted electronically at http://www.vaers.hhs.gov.
  Iedereen kan informatie invoeren.

 2. Johan, ik weet dat de waarheid voor sommige mensen te hard is en moeilijk te bevatten.
  En over mijn naam! Wat een onzin wat je schrijft hoe weet jij nu wat mijn echte naam is!
  Ik heb niks te verbergen en gebruik dus de naam die ik bij mijn geboorte heb gekregen maar ook dit kun je schijnbaar niet bevatten.
  Begrijpelijk dat je de waarheid ook niet kunt bevatten.
  Jammer voor jouw, ik weet dat iedereen dit doet op zijn eigen moment.

 3. Sandra is en minkukel en te laf om haar of zijn echte naam onder te zetten.
  Wat een disrespect en een nonsens!
  Johan.

 4. Zolang ze blijven vaccineren zal het niet beter worden!
  Vanaf dat ze zijn begonnen met vaccineren is het erger geworden.
  Zie onderstaande link voor de drama’s onder de gevaccineerde
  Je moet wel het juiste aanklikken, ze maken het niet gemakkelijk om de info te vinden!
  ( is natuurlijk ook niet de bedoeling dat deze info tot iedereen komt )

  https://wonder.cdc.gov/vaers.html

  scrol naar beneden en klik op I agree
  klik op Request Form
  Bij nr. 1 Organize table layout zet ze op de onderstaande
  Group results By – Symtoms
  And by -Vaccine Type
  And by -Serious
  And by -VEARS ID
  And by -None
  Bij Optional Measures vink je Adverse Event Description aan
  Scrol naar beneden bij 7 t/m 11 zet je overal de maand januari tot februari 2021
  en druk op Sent
  De schrikbarende resultaten van de gevaccineerde kun je dan lezen
  je kunt niet meer als 1 maand tegelijk doen want het maximum wat het kan laden zijn 10.000 gevallen als je 2 maanden selecteert zit je daar ruimschoots overheen

  Misschien zegt Izzy Gerstenbluth daarom wel dat de mensen zich eerst goed moeten informeren voordat ze besluiten om een vaccin te nemen, dat hij zegt dat men niet op Fakebook moet zoeken dat begrijp ik ook nog wel!
  maar bij het CDC Centers for Disease zou men toch de waarheid moeten kunnen vinden.
  Wie zoekt zal vinden en doe er je voordeel mee!

  Houd rekening ermee dat het aantal mensen dat in het ziekenhuis gaat belanden de komende tijd steeds meer zullen worden, en zo hebben ze nog alle redenen om de absurde maatregelen te blijven handhaven!
  Tenzij de wakkere mens zijn eigen vrijheid terug gaat nemen.

 5. Ben toch een beetje in de war, de epidemioloog roept iedereen om te vaccineren, vaccineren en nog eens vaccineren. Zondag was de epidemioloog in een panel als een randdebiel met een mondkapje op te zien.

  De vraag is, speelt de epidemioloog toneel? Wat voor effect heeft een mondkapje als mensen binnen, 3 uur met mondkapje op zitten te kletsen?

  Waarom heeft de epidemioloog niet gevraagd om een raam open te zetten? Dat zou toch een beter effect hebben. Heeft onze epidemioloog toch geen vertrouwen in het vaccinatieprogramma?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -