27.4 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 18:17

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | To cent or not to cent, that is (not) the question

Door Mirto Murray

Mirto F. Murray is advocaat

Best interessant, de discussie tussen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) enerzijds en de minister van Financiën van Curaçao anderzijds over het al dan niet uit circulatie halen van de cent. Het fijne ervan weet ik niet.

Ik heb nog wel volledigheidshalve de website van de CBCS erop nageslagen, maar tussen de ‘Press Releases’, ‘Announcements’ en ‘Blogs’ kom ik evenmin als op de website van het ministerie tussen de ‘Persberichten, Toespraken en Mededelingen’ ook maar iets tegen over de recente discussie over de vermaledijde cent.

- Advertentie -

Uit de media maak ik evenwel op dat er sprake moet zijn geweest van een briefwisseling tussen de CBCS en de minister met onder meer als inzet het afronden van bedragen bij contante aankopen en het opstarten van een heuse campagne met het doel de afronding bij het publiek bekend te maken. De CBCS zou instemmende stakeholders hebben en de minister meent dat dit alles niet zomaar kan en dat de wetgever hieraan te pas moet komen.

Nu blijf ik als advocaat verre weg van de politiek, maar kan ik als betweterige jurist en bewerker van de parlementaire geschiedenis van ons Burgerlijk Wetboek me niet aan de indruk onttrekken dat het de beide kemphanen ontgaan is dat intussen alweer twintig jaar geleden deze problematiek geadresseerd is, en in ieder geval van een wettelijke oplossing is voorzien.

Met ingang van 1 januari 2001(!) bepaalt namelijk ons Burgerlijk Wetboek in artikel 6:113 het volgende: ,,Bij betaling in hier te lande wettig betaalmiddel wordt de verschuldigde geldsom, indien deze niet vijf cent of een veelvoud daarvan beloopt, afgerond op het meest nabij gelegen bedrag dat deelbaar is door vijf en ten minste vijf cent bedraagt.”

De Memorie van Toelichting, waarin de wetgever nadere uitleg pleegt te geven over wetsbepalingen, luidt als volgt: ,,Artikel 113 behelst een afrondingsbepaling van geldschulden die niet vijf cent of een veelvoud daarvan belopen. Het artikel impliceert dat de cent en ook de halve stuiver als betaalmiddel uit het chartale betalingsverkeer worden genomen. Belangrijkste voordelen hiervan zijn de vereenvoudiging van dat betalingsverkeer en de kostenbesparing, dit in verband met het feit dat de aanmuntingskosten van het centstuk hoger zijn dan de intrinsieke waarde van het muntstuk.”

- Advertisement -

En: ,,De cent zal op grond van de bepaling nog wel als rekeneenheid wordt gebezigd. De prijs van een ten verkoop aangeboden zaak kan bij voorbeeld 9,98 gulden luiden, terwijl volgens het artikel alsdan 10 gulden moet worden betaald. Wie twee van zulke zaken koopt, is echter niet 20 gulden verschuldigd, doch het op het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 cent afgeronde bedrag van 2 x 9,98, dus 19,95 gulden.”

Zie ik het dus goed, dan kondigde de wetgever al in 2001 aan de cent (en ook de halve stuiver) uit het chartale betalingsverkeer te nemen en is het afronden van bedragen naar boven en naar beneden tot veelvoud van vijf centen al twee decennia wettelijk voorgeschreven en dus eigenlijk niets nieuws onder de Curaçaose zon. Tsjaa, wat kunnen we het onszelf toch moeilijk maken af en toe, maar ja, that was just my two cents (afgerond vijf cent, om precies te zijn)!

De auteur van deze opiniebijdrage, Mirto F. Murray, is advocaat op Curaçao.

Bron: M.F. Murray, de Parlementaire Geschiedenis van het Curaçaose Burgerlijk Wetboek, BoomJuridisch, 2016, p. 1.445.

Bron: Antilliaans Dagblad van 14 juli 2021

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

 1. PIk en Holle Bolle Gijs C Cooper gaan eerdaags naar NL en Dan gaan ze in Den Haag naar Rutte en Knops om voor hun het kinderliedje Rommepottenrij Rommepottenrij geef mij een cent en ik ga voorbij, als ze niks nada nopes krijgen zingen zij er achter aan, hier woont een gierigaard die niks geven wil, en gooien zij een emmer stront op het Malieveld leeg voor het Curacrim huis wat aangekocht is door 1e klas sloerie oplichter mvr Godett waar je niks meer van hoort, die heeft haar zakken gevuld in 1 jaar met incl haar familie, en geen hond die er wat over zegt?.

 2. “en ook de halve stuiver” = 1 plaka = 2,5 cent
  In Nederland : 1 plak = 4 duiten
  Un Chilin = 62 ½ cent = Bintisinku plaka.

  Curacao heeft duiten nodig
  Curacao is krap bij kas
  Nederland stuur ons jullie slappe was.

  vrij naar het kinderliedje
  Amsterdam heeft duiten nodig

  Bron: google

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | ‘Hoofdstuk ministerschap Ramon Chong afgesloten’

PNP-partijleidster Ruthmilda Larmonie-Cecilia benadrukt dat Ruisandro Cijntje de beoogd minister voor Economische Ontwikkeling blijft. Dat medt Larmonie-Cecilia aan Telecuracao. De vorige kandidaat-minister Ramon Chong kwam niet door...

ParadiseFM | Quadverhuurders extra gecontroleerd

Quadverhuurders worden de komende tijd extra gecontroleerd en waar nodig aangepakt. Dat heeft het KPC gemeld naar aanleiding van twee recente ongelukken op de Weg naar Bullenbaai...

Democracy now! | Friday, July 30, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 30 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | RIVM: Besmettingen Curaçao dalen licht

Persbureau Curacao Op Curaçao kregen afgelopen week 295 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag. Dat is een lichte daling ten opzichte van een week eerder, toen 305...

PBC | Curaçaose corona patiënt besmet met twee varianten

Persbureau Curacao Een patiënt in Curaçao heeft twee coronavarianten onder zijn leden. Het RIVM onderzoekt hoe dat kan. Het gaat om de deltavariant en de betavariant, ook wel...
- Advertentie -