29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 16:26

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Woekerrentes nog alledaags

- Advertentie -
Schuldenaar ‘erger dan Covid-19’ op Facebook noemen mag niet

Willemstad – Woekerrentes van 30 procent (of meer) zijn nog altijd van alledag. Dat blijkt uit een recent vonnis, waarbij degene die het geld uitleende – na onvoldoende terugbetaald te hebben gekregen – de schuldenaar op Facebook uitmaakte voor rotte vis.

XX had op 7 november 2019 een bedrag van 20.000 gulden aan YY overhandigd. Ze waren overeengekomen dat dit bedrag uiterlijk op 7 mei 2020 zou zijn terugbetaald en dat de rente 30 procent per jaar bedraagt. YY heeft tot op heden slechts 6.000 terugbetaald. De schuldeiser heeft op haar Facebookpagina foto’s van kredietnemer geplaatst met daarbij een tekst dat de laatste ‘een oplichtster is’, dat zij ‘erger is dan Covid-19’, dat zij ‘misbruik maakt van haar positie’ en dat zij ‘meerdere mensen heeft opgelicht’.

Uiteindelijk belanden zij voor de rechter. Eiseres vordert dat gedaagde bij uitvoerbaar bij voorraad te verklaren vonnis wordt veroordeeld om aan haar 28.000 te betalen, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 8 mei 2020 en met 15 procent van de hoofdsom aan buitengerechtelijke incassokosten. Daarnaast vordert de geldverstrekker degene die het geld leende te veroordelen tot een door het gerecht naar redelijkheid te bepalen bedrag aan schadevergoeding.

De kredietnemer erkent de schuld, beroept zich op overmacht, maar verzoekt de overeengekomen rente op grond van recente rechtspraak te matigen tot 27 procent, omdat zij uit onwetendheid akkoord is gegaan met 30 procent. Intussen speelt ook de gewraakte tekst op Facebook en wil de kredietnemer de volgende Spaanstalige rectificatie:

- Advertentie -

,,Yo retiro todo lo que he escrito en mi pagina de Facebook sobre YY. La señora no es ninguna estafadora.” Vrij vertaald: ,,Ik trek alles in wat ik geschreven heb op mijn Facebook-pagina over YY. Zij is geen oplichtster.”

Over de hoogte van de rente: er is niet gesteld of gebleken dat kredietnemer bij het aangaan van de overeenkomst heeft gehandeld in de uitoefening van een beroep of bedrijf, aldus de rechter, zodat zij als consument kan worden aangemerkt. Dat zij naar eigen zeggen de bedoeling had om het geleende geld door te lenen aan derden om hier geld mee te verdienen, doet hier niet aan af, omdat zij zich onweersproken beroepsdan wel bedrijfsmatig bezighoudt met detailhandel en werkzaam is als consulair medewerkster.

Dit is van belang, omdat zowel het gerecht als het Hof in zaken waarin kredietverlening aan consumenten aan de orde is een jaarrente van meer dan 27 procent, ook al is deze expliciet overeengekomen en zijn de daaruit voortvloeiende verplichtingen duidelijk omschreven, beschouwen als ‘nietig’. Gelet op het bovenstaande zal het verzoek tot matiging worden toegewezen.

Dit betekent dat de geldverstrekker aanspraak kan maken op een rente van 27 procent per jaar (dat is 2,25 procent per maand) over de looptijd van de lening. Dat eiseres incassokosten heeft gemaakt, heeft zij niet nader toegelicht of onderbouwd, terwijl dit gelet op de betwisting door kredietnemer wel in de rede had gelegen.

Gelet hierop wordt de vordering tot vergoeding van incassokosten afgewezen. Ook is er geen grond om aanvullende schadevergoeding toe te wijzen. Dan de rectificatie: het enkel maken van schulden door het niet-tijdig aflossen van leningen is onvoldoende om te kunnen kwalificeren als machtsmisbruik of oplichting, ook als dit meerdere keren zou zijn gebeurd.

Gelet hierop zijn deze verdachtmakingen niet alleen lichtvaardig, maar ook onrechtmatig tegenover degene die het geld leende. In de publicatie wordt de persoon bovendien ‘erger dan Covid- 19’ genoemd. Hoewel deze uitlating als een waardeoordeel kan worden opgevat en een zekere overdrijving daarbij is toegestaan, is deze uitlating – gelet op de tijd waarin deze vergelijking wordt gemaakt en aard en ernst van de beschuldigingen in verhouding tot de aard en ernst van een wereldwijde pandemie met miljoenen doden als gevolg – excessief en daarmee onrechtmatig.

Gelet op het bovenstaande is de publicatie van XX ‘onrechtmatig’ tegenover YY. Het is in het belang van laatstgenoemde noodzakelijk dat deze publicatie wordt rechtgezet. Verwijdering van deze publicatie en rectificatie zijn daartoe adequate middelen en ook proportioneel. Aldus de rechter.

Bron: Antilliaans Dagblad van 23 juli 2021

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Ok. Heldere en duidelijke uitspraak betreffende het bericht op feestboek die waarschijnlijk uit frustratie is geplaatst. Inplaats van 30 dus 27% rente ook duidelijkheid hierover. Dan de lening. En hier hevige speculatie, al is de modus operandi vaak hetzelfde en baseer ik mij op eerdere ervaringen. Toen er 20.000 gulden geleend werd heeft degene die de lening aanging bij hoog en laag beweerd dat terugbetaling geen probleem was. Wat meer ze zou zelfs eerder aflossen dan de uiterste datum. No worri bo ta hanja bo sen. Er is een vaste datum afgesproken waarbij elke maand een x bedrag afgelost zou worden. De eerste twee maanden gingen goed, er werd inderdaad eerder betaald. De derde maand verstreek de termijn en was er nog niet betaald. Er werd gebeld maar er werd niet opgenomen, bij het langsgaan was er niemand thuis enfin niet bereikbaar, ook de 4e en 5e maand verliep zo. De zesde maand was daar ineens een deel betaling, daarna weer een paar maanden niks. Dan is het december rond kerst. Toevallig zijn de lening verstrekker en lening aannemer in dezelfde supermarket. terwijl de lening verstrekker een bleki soseshi, een ui en een pakje groentesoep in het mandje heeft, puilt het boodschappen karretje van de aannemer uit. Ham di Pasku, kerstbrood, vele flessen drank noem maar op. “He Ada konta,. net mi tei bel bo” roept de lening aannemer. “Hombu Ada bo no sa kiko a pasa. ma perde mi telefon i tur mi kontaktonan dus mi no por a bel bo. Awe toevallig ma hanja bo number den mi papelnan dus mi di lagami bel bo.” Uiteraard vraagt Ada hoe het zit met de terugbetaling want er is tot nu toe alleen 2 maanden volledig betaald en daarna een deel betaling, maar hoe zit het met de rest? “Eh eh ta stranjo paso ma paga tur luna, mi tei pasa banko check wak kiko a pasa”. Mi ta check e i mi ta bel bo awe mes. uiteraard is het daarna weer een lange stilte. Telefoontjes worden niet beantwoord en de frustratie loopt op. Af en toe is er een deelbetaling maar vaak niks. Uit verschillende bronnen hoort de lening verstrekker dat de lening aannemer dit vaker heeft gedaan en wel leent maar niet terugbetaald of althans niet geheel. Woedend besluit de leningverstrekker om de frustraties af te schrijven op feestboek. En dan opeens bericht van de lening aannemer. Niet om zich te verontschuldigen, niet om nu eindelijk te betalen, neen lening aannemer voelt zich beledigd. En uiteraard ook opgelicht. Want ja ze kan het niet helpen ku sirkumstansia a kambia. Ami tambe nan no a paga dus ja mi no tin sen pa pagabo. I 30% ta muchu si, hendenan a bisami ku esei ta dimas. En dan staan ze dan eindelijk voor de rechter. Met een tranentrekkend verhaal weet de leningaannemer het zo te draaien dat hij/zij het slachtoffer is. En de lening verstrekker is een sinberguensa en dient rekening te houden met de gevoelens. Niet omdat de lening aannemer dit al 100 keer het zelfde kunstje heeft geflikt bij anderen is het een oplichter. Ta hende drechi e ta

    Ergo: vermits je een bank bent, leen nooit geld uit aan niemand. Zelfs niet aan je familie want je ziet het NOOOOIT meer terug

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -