28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 05:56

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Balans CBCS over grens 5 miljard

Gijsbertha erkent: Bericht over verkoop goud kan negatief signaal afgeven

Mede door stijging deviezen en marktwaarde goud Van een onzer verslaggevers Willemstad – Het balanstotaal van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten is per eind mei 2021 boven de grens van 5 miljard gulden uitgekomen. Op 31 mei noteerde de CBCS 5.046,2 miljoen aan activa, zo leest het Antilliaans Dagblad.

Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde Verkorte Balans plus toelichting. Een maand eerder, per 30 april 2021, werd nog 4.935,3 miljoen genoteerd. Aan de activazijde van de balans steeg zowel de post ‘Deviezen’ als de post ‘Goud’ in de maand mei. De deviezenvoorraad groeide met 11,3 miljoen, wat voornamelijk het gevolg was van de transacties van de commerciële banken op Bonaire en de overmaking van gelden uit het buitenland door pensioenfondsen.

Ultimo mei bedroegen de deviezen 3.015,4 miljoen (ruim 3 miljard dus). Het afgelopen anderhalf jaar is de deviezenhoeveelheid met name gegroeid door de Nederlandse liquiditeitssteun aan de Caribische landen in verband met de coronacrisis. De post ‘Goud’ aan de activazijde van de balans is in de maand mei met 99,6 miljoen gestegen: ,,Door de hogere marktwaarde op de balansdatum vergeleken met eind april 2021”.

- Advertentie -

Het is dus niet zo dat de goudvoorraad groter is geworden, maar de internationale marktwaarde in mei is gestegen. De goudprijs fluctueert constant. Eind mei bedroeg de waarde van de goudvoorraad 1.429,7 miljoen (1,4 miljard). De toename van de post ‘Kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de CBCS-balans was gerelateerd aan de hogere marktwaarde van de goudvoorraad.

Gedurende de maand mei 2021 heeft de Centrale Bank in Scharloo het percentage van de verplichte reserve op 19 procent gehandhaafd. Toch nam het bedrag van de verplichte reserves met 61 miljoen af door een daling van de basis waarover deze wordt berekend. Deze basis betreft de binnenlandse schuld minus de lange-termijndeposito’s. De verplichte reserves kwam op balansdatum uit op 1.422,4 miljoen (1,4 miljard).

Op de wekelijkse veilingen van de zogeheten Certificates of Deposit (CD’s) schreven de banken slechts voor de vervallende bedragen aan CD’s in. Hierdoor bleef het bedrag aan uitstaande CD’s ongewijzigd, namelijk 269 miljoen. Over de basisgeldhoeveelheid – gedefinieerd als de som van de bankbiljetten en munten in omloop en de rekeningcouranttegoeden van de commerciële banken bij de CBCS – meldt de Centrale Bank dat die met 99,9 miljoen toenam.

,,Door een stijging van de rekeningcouranttegoeden van de commerciële banken (+95,7 miljoen) en van de bankbiljetten en munten in omloop (+4,2 miljoen.” De rekeningcouranttegoeden bedroegen op 31 mei 797,6 miljoen, terwijl er voor 543,3 miljoen aan bankbiljetten en munten in omloop zijn.

- Advertisement -

,,De stijging van de rekeningcouranttegoeden was vooral het resultaat van de afname van de verplichte reserve en de overmakingen van de overheid van Sint Maarten en pensioenfondsen van hun rekeningen bij de Centrale Bank ten gunste van hun rekeningen bij de commerciële banken.” Aldus de uitleg van de CBCS.

,,Ook de overmaking van Gi-Ro Settlement Holding (GSH nv) naar Girobank nv in verband met de afwikkeling van deze instelling droeg bij aan de stijging van de rekening-couranttegoeden.” De post ‘Verplichtingen aan niet-ingezetenen’ nam met 7,9 miljoen toe, wat vooral kwam door de transacties van de commerciële banken op Bonaire ten gunste van hun rekeningen bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

,,De toename van deze post werd echter verzacht door de betalingen van het Nederlandse ministerie van Financiën aan het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en het Algemeen Pensioenfonds Sint Maarten (APS) in verband met annuïteitenleningen die in het kader van de schuldsanering door de Nederlandse Staat waren overgenomen en in de portfolio’s van deze instellingen zitten.”

De nettopositie van de overheden bij de CBCS is in mei met 2,7 miljoen verslechterd door een daling van de deposito’s van Sint Maarten (-5,3 miljoen), gematigd door een stijging van de deposito’s van Curaçao (+2,6 miljoen). De afname van de deposito’s van de Sint Maartense overheid was vooral het gevolg van overmakingen naar rekeningen bij de commerciële banken gerelateerd aan de verstrekking van noodsteun aan de door de coronacrisis meest getroffen groepen in de maatschappij.

,,Ook de rentebetalingen op obligaties die in handen zijn van de Nederlandse Staat hebben bijgedragen aan de afname van de deposito’s van Sint Maarten.” De stijging van de deposito’s van Curaçao kwam door de overmaking door de Centrale Bank van de geïnde licentierechten (‘license fee’) over de maand april 2021, gematigd door rentebetalingen aan de Nederlandse Staat.

,,Voorts is de post ‘Verplichtingen aan overige ingezetenen’ met 31,5 miljoen gedaald, wat vooral het gevolg was van de overmakingen van GSH nv naar Girobank nv.” Zo meldt de CBCS in een toelichting op de Verkorte Balans.

Bron: Antilliaans Dagblad van 24 juli 2021

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -