31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Winst voor Clean Air

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Winst voor Clean Air

Met vonnis

‘Land heeft belang burgers gevrijwaard te blijven van vervuilde lucht lang nagelaten’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De zorg voor de luchtkwaliteit in het gebied benedenwinds het Schottegat (lees: ten westen van de Isla-raffinaderij) was jarenlang ondermaats en moet veel beter. Dat oordeelde het gerecht al en dat oordeelt nu ook het Hof.

De lokale stichting Clean Air Everywhere heeft ook in hoger beroep gewonnen van het Land Curaçao, dat in de rechtszaak werd gesteund door de overheids-nv’s RdK en CRU alsmede door Refineria Isla Curaçao. Deze belangrijke uitspraak van het Hof werd vele malen uitgesteld, maar sinds vanmiddag laat ligt het er.

Het gaat in deze zaak om de vraag of het Land jegens Clean Air Everywhere onrechtmatig heeft gehandeld door in onvoldoende mate zorg te dragen voor de luchtkwaliteit in het gebied benedenwinds het Schottegat.

Het Gerecht in Eerste Aanleg had bij eindvonnis van 26 augustus 2019 al geoordeeld dat het Land op dit punt onrechtmatig heeft gehandeld, hetgeen een schending van artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) oplevert.

Verder had het gerecht bepaald dat de Curaçaose overheid ervoor moet zorgen dat op meetpunt Kas Chikitu binnen een jaar, per 1 september 2020, geen overschrijding meer plaatsvindt van de strengere WHO-normen (World Health Organization) voor zwaveldioxide (SO2) en fijnstof, dan wel van nieuwe normen die door het Land worden vastgesteld.

Het Land was het met dit vonnis niet eens en heeft daartegen hoger beroep ingesteld. In zijn vonnis van dinsdag 1 juni 2021 heeft het Hof het vonnis van het Gerecht in Eerste Aanleg op álle onderdelen bevestigd.

Dat inmiddels sprake is van een ‘Ministeriële Regeling’ heeft het Hof geen aanleiding gegeven anders te oordelen. Per 1 september 2020 is namelijk de Ministeriële Regeling met algemene werking van 10 augustus 2020 tot het vaststellen van regels met betrekking tot de welstandcriteria voor luchtkwaliteit ter uitvoering van artikel 2, tweede lid van de Landsverordening openbare orde (Regeling welstandcriteria voor luchtkwaliteit) in werking getreden. In deze regeling zijn grenswaarden voor SO2 en fijnstof vastgesteld voor het meetpunt Kas Chikitu.

,,Zonder in te gaan op de inhoud daarvan kan worden afgevraagd of deze regeling wel van een voldoende deugdelijke wettelijke basis is voorzien, om als een deugdelijke normstelling in de zin van artikel 8 EVRM te worden aangemerkt”, aldus het Hof. De drie rechters wijzen erop dat er bovendien een kans bestaat, nu het parlement hier niet aan te pas is gekomen, dat de Ministeriële Regeling wordt ingetrokken door een volgende minister. ,,Of dat de regelgeving anderszins wordt teruggedraaid”, schrijven zij.

,,Om een reden te houden om dat niet te doen, en als stimulans om te komen tot een normenkader waar de wetgever (het parlement dus, red.) zich wél over heeft gebogen – mede gelet op de lange periode waarin het Land het belang van zijn burgers om gevrijwaard te blijven van vervuilde lucht en de daarmee gepaard gaande gezondheidsschade heeft nagelaten – ‘due weight’ te geven bij zijn afwegingen, zal de veroordeling worden bevestigd.”

Aldus het Hof in zijn vonnis, dat gelijk doet denken aan de Shell-uitspraak vorige week van de Haagse rechtbank, namelijk dat de zorgvuldigheidsnorm is geschonden, ingevuld met mensenrechten en dat schending van die zorgvuldigheidsnorm een onrechtmatige daad oplevert.

Advocaat Achim Henriquez van Clean Air reageert verheugd: ,,Het is een zeer omvangrijk vonnis waarin het Hof de tijd heeft genomen om alles uitvoerig te bespreken. De stichting is zeer tevreden met dit resultaat, met name omdat hiermee nog een grote stap in de goede richting is gezet bij het reduceren van de uitstoot van schadelijke stoffen op Curaçao.”

Het betreft met name uitstoot van de Isla-raffinaderij. Deze is eigendom van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), die onlangs een akkoord tekende met de lokale Corc bv (Curaçao Oil Refinery Complex) als nieuwe operator van de Isla, maar waarover Corc ook nog een overeenkomst moet sluiten met het Land Curaçao; onder meer over de hinder- en milieuvergunning in verband met de uitstoot en de zorg voor de luchtkwaliteit ten westen van het Schottegat, waar ruim een eeuw geleden – in 1918 – de Koninklijke Shell een raffinaderij bouwde en in gebruik nam.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 06 01 – VONNIS Hof-Vonnis Land vs Clean Air Everywhere CAE Curacao by Knipselkrant Curacao on Scribd

6 reacties

  1. @gerrit, sowieso draaien wij er voor op omdat onze bestuurders het niets uitmaakt.

    Ze zullen wel door blijven procederen en in de tussentijd zal er weinig gebeuren.

  2. Hoe loopt dit af:
    a: alle rechtelijke uitspraken worden met een flut argument genegeerd en de tent gaat ( z.g tijdelijk) zonder aanpassingen weer draaien.
    b: het Land ( wij ) draaien op voor de kosten voor de noodzakelijke aanpassingen.
    c: de exploitant doet voor de opstart de nodige investeringen m.b.t. de milieu eisen. Lijkt me zeer onwaarschijnlijk.
    d: de deal gaat door maar de raffinaderij wordt niet opgestart. De exploitanten hebben een erfpacht voor lange tijd en kunnen naar hartenlust gaan herontwikkelen.
    e: eindelijk einde van de soap en we zoeken een solvabele partij voor herontwikkeling.
    f: ??
    Ik ben benieuwd zal binnenkort wel duidelijk worden.

  3. Elk ander vonnis zou een schaamteloos dieptepunt zijn in de beschaving van het Curaçaose rechtssysteem.

    Maar goed, in het verleden was er ook al het eea bepaald, Maar toen trapten o.a. Davelaar én Leeflang alle resultaten breeduit met voeten.

    Bon dia Davelaar, bon dia Leeflang alias Carla Omayra, toet toet boink boink , blub blub schip van paar miljoen .

  4. Hopelijk blijft het bij de stank van een dood paard. Zo niet dan volgt er absoluut weer overschrijding gevolgd door eindeloze procedures waarbij Het Land /RDK en Cork? hun minachting voor de volksgezondheid weer kunnen laten zien.
    Pabien met dit vonnis.

  5. Er kon geen andere uitspraak komen, mischien dat er nog een andere manier van “uitstel” bedacht kan worden.
    Dit is niet om werkelijke uitstoot van stoffen en gassen te voorkomen, maar het rafinaderij drama moet doorgaan, aan het drama alleen wordt miljoenen verdient door bepaalde personen zonder dat er een druppel geraffineerd wordt.
    De rafinaderij gaat niet meer opstarten en alle betrokkenen weten dat maar het blijft een gans die gouden eieren legt. Dat de eieren betaald worden uit de algemene middelen doet niet terzake.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties