27 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 07:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof: Vorig jaar ruim 30% minder rechtszaken

Coronapandemie speelt ook Hof parten | Met jaarverslag 2020

Presentatie jaarverslag 2020 van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Willemstad – Het Hof heeft in 2020 als gevolg van de coronapandemie een derde minder rechtszaken kunnen voeren. Dat staat in het vandaag gepresenteerde jaarverslag 2020 van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

Er zijn op alle eilanden samen 26.597 zaken behandeld, een daling van 32 procent vergeleken met 2019.

- Advertentie -

Het Hof: ,,De impact van Covid-19 is een daling van zowel de instroom als de uitstroom van zaken met respectievelijk 32 en 33 procent. Zittingen konden helaas niet altijd doorgaan en de griffies waren door lockdowns ook periodiek gesloten.” Wat er nog op de plank lag, de werkvoorraad, is wel gedaald want door het uitvallen van zittingen is de tijd gebruikt om werkvoorraad die er lag zoveel mogelijk weg te schrijven, aldus het verslag.

Ook het Hof heeft zich digitaal moeten ontwikkelen om zoveel mogelijk zaken toch te behandelen. Het Hof: ,,Om de rechtzoekende te faciliteren in het aanbrengen van een zaak is de mogelijkheid geboden voor partijen om zaken en de bijbehorende documenten digitaal aan te bieden aan het Hof. Daarnaast zijn ook de faciliteiten gecreëerd om zaken digitaal af te handelen. De mate en duur van de maatregelen per eiland lijken direct effect te hebben op de in- en uitstroom van zaken.”

Wordt nader ingegaan op de verschillende soorten zaken die in 2020 aan de orde zijn gekomen, dan valt op dat als gevolg van de coronacrisis de bevelen tot betaling- en beslagzaken afgenomen zijn op bijna alle vestigingen.

,,Dit is direct het gevolg van de verslechterde economische en financiële situatie veroorzaakt door Covid-19. In 2020 hebben verschillende organisaties uitstel van betaling verleend aan hun klanten. Hierdoor zijn minder bevel tot betaling- en beslagzaken aangebracht”, zo is de uitleg.

De tucht- en toezichtzaken op alle eilanden, behalve Aruba, zijn echter toegenomen, gemiddeld met 37 procent (van 107 naar 147 in totaal). Het Hof geeft hier verder geen uitleg aan. Het aantal ondertoezichtstellingen van minderjarigen nam echter af met 12 procent (van 172 naar 145). De afname van personen- en familiezaken is volgens het Hof vooral toe te schrijven aan de gevolgen van Covid-19. Er kwamen net als in 2019 geen rechtshulpverzoeken binnen.

Waar het gaat om het bestuursrecht is er een grote groei te zien in het aantal ambtenarenzaken. Deze nam toe met 222 procent, van 425 in 2019 naar 1.367 in 2020. De grootste toename is op Curaçao, waar zeven keer zoveel ambtenaren een rechtszaak aanspanden (151 tegenover 1.063). Het Hof hierover:

,,Een groep ambtenaren heeft verzoekschriften ingediend tegen de inhoud van een circulaire van de minister van Algemene Zaken van Curaçao. De groep heeft in totaal ongeveer 800 individuele zaken ingediend. Als deze zaken buiten beschouwing worden gelaten, is er nog steeds sprake van een lichte toename van ambtenarenzaken op alle vestigingen ten opzichte van voorgaand jaar.”

Voor wat betreft het strafrecht bleven reguliere misdrijven en gerechtelijke vooronderzoeken nagenoeg gelijk. Het aantal huiszoekingen nam af, evenals het aantal rechtshulpverzoeken (straf) en overtredingen. Opvallend is dat het aantal overtredingen op alle eilanden halveert of zelfs meer afneemt, terwijl op Sint Maarten dit aantal toeneemt met 68 procent. De uitleg:

,,De toename wordt voornamelijk veroorzaakt door een inhaalslag na de afname van voorgaand jaar.” In totaal is er bij de strafzaken een afname te zien van 41 procent. ,,De strafzaken nemen af omdat minder zaken zijn aangebracht door de Openbare Ministeries”, aldus het jaarverslag.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Jaarverslag 2020 Gemeenschappelijk Hof Van Justitie by Knipselkrant Curacao on Scribd

 

Attachments

Artikel delen

1 reactie

  1. Het zou best kunnen dat de politie door Covid niet op 100% functioneert, nou zeg maar op de gebruikelijke 20% maar er zijn genoeg zakken die door het OM en gerechtshof opgepakt kunnen worden.

    Laten we maar op 2 inzoemen, waarom loopt Cicily van der Dijs nog vrij rond? Wat heeft dat in hemelsnaam met corona te maken? Umpy Welvaart zien we ook elke dag “trapa, trapa” op TV schreeuwen wanneer gaat die zitten? Amerikanen zeggen niet voor niets “Justice delay is justice deny”. Nou nog eentje dan, David Dick is nog steeds niet berecht voor de 900.000Naf van Centro Barber.

    Kom op hof van justitie een beetje peper in jullie reet, genoeg te doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -