28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | VVD: Mbo’ers op Bonaire liever Nederlands leren

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | VVD: Mbo’ers op Bonaire liever Nederlands leren

Den Haag – Het wetsvoorstel om op Bonaire mbo 3 en 4 in het Papiaments aan te kunnen bieden kan in de Tweede Kamer op positieve reacties rekenen.

Alleen de VVD is kritisch. Deze fractie geeft er de voorkeur aan om studenten te stimuleren om Nederlands te leren in plaats van de examens in het Papiaments aan te bieden.

D66, GroenLinks en SGP willen van de minister weten hoe kan worden geregeld dat studenten na een Papiaments examen toch in Europees Nederland verder kunnen studeren. In het wetsvoorstel staat dat als het examen in het Papiaments wordt afgelegd het diploma geen recht geeft op toelating tot het onderwijs in Europees Nederland.

De VVD signaleert dit probleem ook en suggereert juist daarom dat het beter is de studenten te stimuleren Nederlands te leren. ,,Zou dit deze studenten niet veel verder brengen in hun loopbaan, ook wanneer zij bijvoorbeeld willen deelnemen aan de arbeidsmarkt in Nederland?” De partij vraagt de minister wat het taalniveau is van mbo’ers op Bonaire in het Nederlands, Engels en Papiaments.

D66 juicht het wetsvoorstel toe omdat dit eraan bijdraagt dat studenten de beste kans krijgen op goed onderwijs. De partij vraagt wat de verwachtingen zijn voor de aantallen studenten die zullen kiezen voor de mogelijkheid om in het Papiaments af te studeren. En vraagt vervolgens of er nog een mogelijkheid voor hen is om alsnog de keuze te maken in Europees Nederland te gaan studeren. Ook het CDA vraagt naar de te verwachten aantallen studenten die voor Papiaments kiezen.

GroenLinks is tevreden dat met de nieuwe mogelijkheid de aansluiting op de arbeidsmarkt op Bonaire wordt verbeterd en ook met de grotere keuzevrijheid die studenten krijgen. De partij vraagt wel om duidelijk te communiceren wat de gevolgen zijn van de keuze voor Papiaments, namelijk het verliezen van het toelatingsrecht tot het onderwijs in Nederland. Ook deze fractie vraagt om een regeling om die toelating toch mogelijk te maken.

De SGP zet vraagtekens bij de werkbaarheid van de eis dat alleen met een Nederlandstalige opleiding aansluiting op Europees Nederlands onderwijs mogelijk is. De studenten moeten immers de keus vaak al maken voor zij besluiten aan een vervolgopleiding te beginnen. ,,Hoe wordt voorkomen dat de gevolgde opleiding in het Papiaments een belemmering vormt voor degenen die later een vervolgopleiding starten?”

De VVD vraagt verder nog hoe de Inspectie van het Onderwijs toezicht kan houden op de kwaliteit van Papiamentstalige opleidingen. En deze fractie wil weten hoe de financiering wordt geregeld, omdat in het wetsvoorstel staat dat dit binnen de bestaande bekostiging moet passen. ,,Worden deze kosten doorberekend aan de student?”

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Dat de keuze bewust gemaakt is blijkt ook uit het op non actief stellen van een schoolbestuur en interim aanstellen die van mening is dat in Nederland Nederlands de instructie taal is en hier Papiaments.

  2. Dus wat is de keuze;
    Aansluiting verliezen, de toekomst, welstand en algemene ontwikkeling beperken en dom stem vee krijgen waar je stemmen kan kopen met makamba haat, loze beloftes en rum met kip.
    Of;
    Een educatief stelsel gebaseerd op verbetering van de individuele burgers.
    Met resultaat economische vooruitgang, ontwikkeling van normen en waarden en redenatie in plaats van onderbuikgevoel.
    Waar de gevestigde politiek hun steun gaat verliezen?
    Dit voor Curaçao. Dat is de keuze voor onze politieke leiders. Er is al gekozen en de keuze was wel overwogen.
    De keuze gaat ook niet herzien worden

  3. Bonaire is Nederlands gemeente, dus leertaal op school dient Nederlands te zijn. Dan kunnen ze over 10 jaar beschaafde en goed opgeleide Bonairianen hebben met een hoge levens standaard.
    Op Curacao hebben we over 10 jaar en over 20 jaar ook nog steeds domme en arme stemvee, onderstand trekkers en chollers, die dezelfde soort regering kiest die Curacao altijd heeft gehad.

  4. Na bijna 20 jaar studenten W.O. opvangen en begeleiden, kan ik uitsluitend de positie van de VVD ondersteunen. Dit zeer tegen mijn politieke principes in om deze slaafse ondernemerspartij hoe dan ook te helpen. Tera frieuw bo ke bai pa avansá bo edukashon, awor ki ora bo ke manubra e lengua, te pa bo biba n’e luga y sinja na e tempo rekerí.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties