26 C
Willemstad
• vrijdag 21 januari 2022 11:27

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vuurtoren Oostpunt in duisternis gehuld

- Advertentie -
Maal: Scheepvaart in gevaar

Willemstad – De vuurtoren op Oostpunt raakt meer en meer in verval. Het lichtbaken is verdwenen, waardoor de oostelijke punt van het eiland al jaren na zonsondergang niet te zien is voor de scheepvaart. De overheid is op de hoogte, maar doet niets.

Want het is de overheid die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de vuurtoren. Willy Maal, eigenaar van Oostpunt, is ten einde raad. Maal begrijpt niet waarom de overheid geen actie onderneemt, terwijl hij de zaak al meerdere malen heeft aangekaart.

Ook verantwoordelijk minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer, Ruimtelijke Ordening en Planning (VVRP), reageert niet meer op zijn brieven.

En dat terwijl zij eerder, in een brief van 26 november 2019 aan Maal, zelf nog schrijft dat de kustwacht heeft bevestigd dat de verlichting van de vuurtoren is uitgevallen en dat dit zorgt voor ‘een onmiddellijk gevaar voor de scheepvaart’.

- Advertentie -

Maal wijst erop dat het om een ‘verraderlijke punt’ gaat waar in het verleden verschillende boten zijn vergaan en mensen zijn verdronken door de hevige branding en sterke stroming. Ook Lusette Verboom, voorzitter van reddingsorganisatie Citro, ziet het niet werken van de vuurtoren als ‘een groot probleem’.

Het lichtbaken voorkomt dat schepen ‘blind op de kust afvaren’ of op de noordkust in plaats van de zuidkust terechtkomen.

,,Tegenwoordig wordt de koers wel vaak bepaald met behulp van GPS en andere systemen.” Of mensen daadwerkelijk op zee in nood raakten door het ontbreken van het licht van de vuurtoren, kan Verboom niet zeggen. ,,Maar het is regelmatig voorgekomen dat boten in de problemen kwamen, vooral als de bemanning het eiland niet kende.”

De vuurtoren staat op het terrein van Maal, maar het onderhoud is de verantwoordelijkheid van de overheid. Nadat de eigenaar van Oostpunt in 2018 constateerde dat het lichtbaken niet werkte, liet hij dat meerdere malen weten aan de autoriteiten, waaronder de douane en de kustwacht.

Van vissers, van eigenaren van recreatieboten en vanuit de scheepvaart krijgt Maal regelmatig klachten over de situatie en die geeft hij keer op keer door aan de betreffende instanties. Maar de vuurtoren werkt ook in mei 2021 niet en raakt meer en meer in verval. Willy Maal heeft op zijn brief van 13 december 2019 nooit antwoord gekregen van minister Jesus-Leito. Daarin reageert hij op het schrijven van de minister van 11 december waarin zij stelt dat de overheid ‘sinds januari 2019 geen toegang meer heeft tot het terrein en de vuurtoren’.

,,Een flagrante leugen”, reageert Maal direct en wijst de minister opnieuw op ‘wanprestatie en nalatig handelen’. De VVRP-minister laat niet meer van zich horen. Niet na de eerste rappel-brief van 26 februari 2020, niet na de tweede van 15 december 2020 en ook niet na de derde van 4 mei 2021.

,,Saillant detail is”, aldus Maal. ,,Dat de overheid al ruim elf jaar verzuimd heeft de verschuldigde huur te betalen voor het terrein waarop de toren staat. Een bedrag van honderd gulden per jaar.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

 1. Schaamteloos , schaamteloos zijn ze gewoon .
  Liegen en bedriegen voor de rest , niks , nada .
  We kunnen het weer niet , nos mes no por
  Ik durf te wedden dat zij niet eens weet , dat er een vuurtoren staat op oostpunt .
  Ze hebben het druk , met wat dat weet ik niet .
  Wat kost een vuurtoren

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Grisha to investigate who signed for dossier withheld from MPs

~ Lawrence requests, receives documents, to meet PJIA ~ PHILIPSBURG--President of Parliament Grisha Heyliger-Marten will be conducting an investigation to determine who signed to receive the dossier of...

Ingezonden | Bubali-gate en de rookgordijnen van DOW en de Minister van Volksgezondheid Dangui Oduber

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Protest Colegio Arubano gaat door

Oranjestad - De rector van Colegio Arubano is om ‘gegronde reden’ geschorst. Meer details wil de Stichting Voortgezet Onderwijs Aruba (SVOA) op dit moment niet geven. Het...

AntilliaansDagblad | Twaalfde editie Bon Doet

Kralendijk - Het Bon Doet-team organiseert in samenwerking met het Oranje Fonds de twaalfde editie van Bon Doet, het grootste vrijwilligersevenement op Bonaire, op 11 en 12...

AntilliaansDagblad | Werk aan de winkel bij Kura Hulanda0

Willemstad - Na de overname van Kura Hulanda door de speciaal hiervoor opgerichte BMG Asset Management bv is er veel werk aan de winkel bij dit voormalige...

AntilliaansDagblad | Nu personeelstekort in horeca

Negenduizend banen verloren gegaan; angst voor terugkeer in toeristenbranche Willemstad - Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op...
- Advertentie -
- Advertentie -