30 C
Willemstad
• donderdag 28 oktober 2021 17:22

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | VPCO dient klacht in over politiecontrole

Ⓒ Google Streetview
Willemstad – De Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) gaat een formele klacht indienen bij justitie over de omstreden politiecontrole die dinsdag op het Marnix College Cas Cora plaatsvond.

Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek zal de VPCO zich beraden op vervolgstappen. Daarnaast worden ouders van betrokken leerlingen en ook docenten geïnformeerd over hoe zij aangifte kunnen doen bij Bureau Interne Zaken (BIZ). Dat meldt VPCO-directeur Maghalie van der Bunt-George.

Inmiddels heeft minister van Justitie Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) laten weten dat er maatregelen zijn genomen tegen de betrokken politieambtenaar die de leiding had over de preventieve controle. ,,Uiteraard zal de VPCO ook haar eigen handelen en de gang van zaken tijdens de preventieve controle grondig laten onderzoeken. Hiervoor zal zij een onafhankelijk onderzoeksbureau inschakelen”, aldus Van der Bunt-George in een persverklaring.

In de afgelopen dagen is er veel te doen geweest over de preventieve controle die door de politie en de douane bij het Marnix College is uitgevoerd. Deze verliep niet volgens het protocol. ,,De VPCO begrijpt de woede, onmacht en het verdriet van ouders, leerlingen, docenten en andere betrokkenen over het ontoelaatbare en grensoverschrijdende handelen van de betrokken politie-eenheid. Een organisatie die nota bene als doel heeft om de veiligheid in onze samenleving te waarborgen”, zegt de VPCO-directeur.

- Advertentie -

De controle voldeed volgens het schoolbestuur niet aan de gestelde eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. ,,Naast leerlingen zijn ook medewerkers onjuist bejegend en geïntimideerd. Het ongepast fouilleren van leerlingen en tevens het fouilleren van docenten – wat geen onderdeel is van het reguliere protocol – heeft de VPCO geschokt en bedroefd.”

Eerste prioriteit van de school is om passende hulp en aandacht te bieden aan de slachtoffers en hun ouders en verzorgers. Hiervoor zijn de zorgmedewerkers samen met interne en externe hulpverleners reeds gestart met hulpverlening voor herstel van psychische en andere schade die is ontstaan. Ook wordt samen met het team een plan voor nazorg opgesteld en geïmplementeerd. Verder zullen de komende twee weken informatiebijeenkomsten worden georganiseerd om mogelijke vragen en zorgen te bespreken. Vanaf maandag worden de leerlingen weer op de vsbo-school te Cas Cora verwacht.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. @William. Degenen die gratis in mijn 2 optrekjes wonen zijn dankbaar. Het enige dat ik terug verlang is dat het geld wat zij overhouden doelmatig besteed wordt en dat ik dat in de gaten houd. Wat ik verder voor de curacaose medemens over heb is, dat ik de maximale premie bvz en aov betaal, zodat een bepaalde bevolkingsgroep vrijgesteld is. Dus kom me niet aan met verhalen van “ik deel voedselpakketten uit.” Het komt vooral over alsof jij de enige bent die dit doet. Er zijn genoeg kakkers die ook voedsel pakketten uitdelen of doneren.
  Voor de rest help ik liever inividueel mensen die het echt nodig hebben, dan mensen die zeggen iets nodig te hebben en dan het gekregene verkopen, om naar een feest of nail studio te gaan. Wat mijn getokkel op de gitaar betreft, heb ik niet gezegd dat ikzelf een gitaar heb. Maar lezen is dus ook niet je sterkste kant. Bij mij is een kakker iemand die constant zichzelf pluimen geeft en aan de buitenwacht laat weten hoe goed hij/zij het allemaal doet. Dus van boven pronk en van onderen str*nt.
  We zijn nu off topic bezig, dus ik ga terug naar het verhaal en ben ik het eens met Dislect.

 2. NB @JB
  Kan me niet voorstellen dat ‘kakkers’ zich om hun medemens bekommeren en al jaren geheel belangeloos voedselpakketten uitdelen.
  En gij Brutus, wat heb jij voor je Curaçaose medemens over??

 3. Dank @JB
  De term kakker lang niet meer gehoord.
  Rest my case heb ik niet gebruikt, dat laat ik graag aan jou over.
  En verder leveren wij ons kind niet midden op de weg af we gaan zelfs naar binnen om hem op te halen, de beste manier om te zien wat er gebeurt.
  Idd kost het halen en brengen tijd zo’n 25 km pd wat we er graag voor over hebben. Feit blijft!
  Veel plezier overigens met het verhuren van je optrekje.
  En enjoy vooral het tokkelen op je ‘gitaar’ voor de gasten. Dat zullen ze leuk vinden.

 4. Wellicht kan sommigen zich nog herinneren dat in jaren 80 en 90 toen de Colombianen de drugsmarkt hier met crack heeft overspoeld. Toen werden politieagenten, douaneambtenaren en leraren nog verslaafd, om elke hoek was nog een verslaafde te vinden.

  Toen al waren gevallen van ouders die avonds de bolitas klaar maakten voor de kinderen om mee te nemen naar school. Toen al moest er protocollen zijn om leerlingen te fouilleren, het is toch belachelijk dat een school vraagt voor een routine controle? Waar blijft het verrassingselement om de pakkans te vergroten?

  Het probleem hier op Curaçao is dat de neger discrimineert en dat veel erger dan de Makamba. De politie moet gewoon van hun luie reet opstaan en alle scholen zonder uitzondering af en toe een verrassingsbezoek brengen.

  Het is toch belachelijk dat de kinderen van Doornbos op school een Jointje mogen roken en de kinderen van Wancho limpiado di kaja niet.

 5. Het kost tijd, het halen en brengen naar Radolphus. @William. Die paar honderd meter kost zeker een paar minuten extra vanwege de files door ophalers/brengers die midden op de weg stil staan om hun kind voor de ingang uit te laten stappen en boos worden als je er vriendelijk wat van zegt. Patserbakken rijden af en aan. Je moet er wat voor over hebben om je kind voor de ingang af te leveren.
  Kortom @William, iedereen weet nu wel dat je een kakker bent. Om jouw woorden te herhalen: Just saying en rest my case.

 6. De Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) kan beter hun werk doen. Het is toch ongelooflijk dat niemand de media gevraagd heeft om even afstand te houden zodat de leerlingen weer tot rust kunnen komen.

  Vanochtend vroeg stond tv Direct bij de ingang van de school om alle schoolkinderen weer te filmen en interviews met leraren te houden. Deze leraren zijn blijkbaar achterlijk dat ze ook nog interviews gaan staan geven in plaats van tegen tv Direct te zeggen, rot op, wij willen de draad weer oppakken, wij zijn gebaat bij rust.

  Voor tv Direct is het natuurlijk begrijpelijk, ze moeten het altijd uitmelken anders is het terug naar hun waardeloze programma’s als novela’s en Kabei boto.

 7. Zoals ik eerder aangaf wordt er op de Marnix flink gehandeld en zijn er vaker vuurwapens gevonden. Dat is bekend.
  Één van de redenen dat wij onze zoon daar 2 jr geleden niet hbbn geplaatst, en een school ‘elders’ hbbn gevonden.
  Niettemin blijft het oppassen geblazen en kost het tijd het halen en brengen naar Radulphus.

 8. De pot verwijt de ketel.
  Politie waren er op verzoek van de school .
  De handelingen zijn verricht onder toezicht van vertegenwoordigers van de school
  Dit maakt de school net zo of meer verwijtbaar als de politie.
  Het zijn de agenten die nu geofferd worden om de grotere misstanden die de werkelijke oorzaak zijn te verdoezelen.
  Ja de agenten moeten gestraft worden minimaal met ontslag.
  Maar ook de aanwezige leerkrachten.
  Korps en schoolleiding hebben mensen geplaatst die niet met macht om kunnen gaan en daar mogelijk ook wel koppen rollen.
  Ook de politiek verantwoordelijke moeten met concrete plannen komen om herhalen te voorkomen. Of nog beter verantwoording moeten nemen.
  Gaat allemaal niet gebeuren de agenten zijn de Sjaak.

 9. En wij zijn diep geschokt over de aanwezigheid van wapens op het VPCO en het geweld en drugsgebruik door scholieren. Welke maatregelen daartegen door het VPCO worden genomen is ons onbekend.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Douane vindt 930 kilo cocaïne tussen gebruikt frituurvet uit Curaçao

Rotterdam - De douane heeft vorige week donderdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 930 kilo cocaïne onderschept. De drugs zijn ruim 69 miljoen euro waard. De...

Democracy now! | Thursday, October 28, 2021

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tweede Kamer wil dat regering Curaçao aanspreekt op mensenrechtensituatie

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat Nederland Curaçao gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen in de Venezolaanse vreemdelingenopvang. Dit naar aanleiding van het laatste rapport van...

PBC | Vuilnis Aruba wordt weer opgehaald

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De vuilnisophalers van Serlimar op Aruba zijn weer aan het werk. Het ministerie van Milieuzaken is met geld over de brug gekomen. Het personeel...

PBC | Nieuwe gedragscode financiële sector Curacao in ontwikkeling

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft een nieuwe corporate governance code voor de financiële sector opgesteld. Daarmee worden de rollen en...
- Advertentie -