31 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Vandaag spoedoverleg zes zorginstellingen

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Vandaag spoedoverleg zes zorginstellingen
Klinika Capriles – ggz | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De zes zorginstellingen die gezamenlijk een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) hebben ondertekend met zorgvakbond CBV hebben vanochtend een spoedvergadering met minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Dit omdat zij niet aan alle afspraken in de cao kunnen voldoen.

Tijdens een eerdere bijeenkomst, vorige week maandag, heeft de Stichting Federatie Zorginstellingen al laten weten dat geen van de zes instellingen vanwege de financiële noodsituatie de cao volledig kan naleven voor 2022. ,,Geen van de zes kan de indexering uitbetalen aan het personeel en slechts enkelen de periodieke verhoging”, zegt voorzitter Lionel Sint Jacobs in antwoord op vragen van het Antilliaans Dagblad. Het gaat om 1.200 werknemers van zes van de tien zorginstellingen die zijn aangesloten bij de Stichting Federatie Zorginstellingen: SGR-Groep (Stichting Revalidatiecentrum Curaçao), Wit Gele Kruis, Thuis Zorg Banda Bou, Kuido Integral Banda Bou, Betèsda en Birgen di Rosario.

De cao die in 2019 met vakbond CBV was overeengekomen en getekend liep vorig jaar ten einde. De bedoeling was dat na nieuwe onderhandelingen een overeenkomst voor 2022 zou volgen.

Jacobs: ,,Die besprekingen werden uitgesteld, omdat de overheid geen duidelijkheid gaf over subsidies, zorgcontracten, aanpassing van de tarieven en de 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden.” Daardoor werd de bestaande cao automatisch verlengd. De federatie heeft drie keer op rij de noodklok geluid in brieven aan de GMN-minister van 25 oktober, 22 november en 30 december 2021. Zoals deze krant al eerder berichtte bleef een reactie van de minister tot drie keer toe uit.

Afgelopen maandag, 17 januari, was er dan toch het dringend noodzakelijke overleg over de punten die de Stichting Federatie Zorginstellingen vorig jaar via een noodkreet in de drie brieven aankaartte: het schrappen van de 12,5 procent korting op de arbeidsvoorwaarden van het personeel, een tarievenonderzoek door de Nederlandse zorgautoriteit en deelname van de federatie bij het bepalen van beleid voor de hervorming van het zorgstelsel. ,,Tot onze verbazing en teleurstelling was de minister zelf niet aanwezig bij de vergadering, maar alleen drie van haar medewerkers”, zegt Sint Jacobs.

Veel concreets lijkt de bijeenkomst niet te hebben opgeleverd. De federatievoorzitter noemt dat het ministerie ‘zal uitzoeken wat de status is van de 12,5 procent korting en op welke instelling die van toepassing is’ en het salaris- en tarievenonderzoek dat ‘in een later stadium zal kunnen plaatsvinden’. Op korte termijn zal gezocht worden ‘naar een oplossing voor de acute situatie van enkele instellingen’, met die federatieleden die ‘in zeer kritische problemen verkeren’ zal het ministerie apart aan tafel zitten.

Echt concreet is de afspraak dat het ministerie en de Stichting Federatie Zorginstellingen vanaf nu elke zes weken vergaderen, om de federatie zo goed mogelijk te betrekken bij de vorming van het beleid.

Bij de Stichting Federatie Zorginstellingen zijn op Curaçao tien instellingen aangesloten, behalve de zes die al eerder werden genoemd zijn dat: Hospice Arco Cavent, GGz Curaçao (Geestelijke Gezondheidszorg), Stichting Brasami en Fundashon Kontakto.

Op Bonaire zijn Fundashon Mariadal en Mental Health Caribbean lid van de federatie. Sint Jacobs: ,,Bij alle twaalf organisaties samen zijn ongeveer 2.000 werknemers in dienst.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Weer iets dat je dit kabinet kan verwijten zonder dat de voorganger er iets mee te maken heeft.
    Het geeft ook wel de prioriteiten weer.
    Ik geloof niet dat de consultants en familie leden op hun geld hoeven te wachten. Je kunt natuurlijk een brief schrijven aan de minister.
    De minister heeft het druk met aanmaken van awa di limoenchi, en heeft daarvoor haar eigen personeel, die weer druk zijn manieren te vinden om onder een gerechtelijke uitspraak uit te komen, druk dus en haar persoonlijk assistenten.
    Dat is jammer, moet kunnen lezen stond niet in de job description.
    Maar ook niet op een overleg komen maar 3 van je persoonlijk assistenten sturen is bv wel erg. Dan laat je duidelijk zien waar je prioriteiten liggen en die liggen duidelijk niet bij de gezondheidszorg.

  2. Wat voor land leven wij vraagt laplas zich af . Niet zo moeilijk toch hardwerkende mensen met ‘n aalmoes wegzetten en de dummies met giga salarissen in de pocket. Ze zijn al mijlenver hun schaamte voorbij. Dieven drugsdealers fraudeurs, je vindt dat soort gepeupel in Forti mfk PNP.

  3. In wat voor land leven wij? Vraagt iedereen zich wel af. In deze pandemie wilt de regering op de salarissen in de zorg korten terwijl de grootverdieners hun miljoenen salarissen mogen behouden. Het wordt nog triester als we beschouwen dat ministers nog twee familieleden voor rond 8000 NAF/maand op de loonlijst mogen zetten.

    Een triest dieptepunt konden wij vandaag op de internationale dag van het onderwijs meemaken. Een minister van Onderwijs, Van Heydoorn die zei, ” het is een belangrijke dag voor alle landen op Curaçao”. In eerste instantie dacht ik misschien heeft hij zich versproken, maar nee de man zat gewoon van de auto cue te lezen. Diep en diep triest en dat voor een minister van Onderwijs maar ja, welke minister of parlementariër is hun salaris van rond 14000 NAF/maand waard?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties