28 C
Willemstad
• zaterdag 3 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Trek wetsvoorstel vuurwapens in’

Coalitiegenoot Osepa: Verhogen van pakkans werkt beter

Willemstad – Hogere straffen geven voor wapenbezit gaat niet werken, is gericht op domme mensen en de belangrijkste vraag is: gaat de regering dit wetsvoorstel intrekken?

Dit zijn bewoordingen van Statenlid en coalitiegenoot Sheldry Osepa (PNP) bij de centrale commissie Statenbehandeling van de ‘Landsverordening tot wijziging van de Vuurwapenverordening 1930 en de Wapenverordening 1931’. Als jurist is hij thuis in dit onderwerp. Zijn vurige pleidooi spreekt boekdelen.

Uit onderzoek is gebleken, zo voert hij aan, dat niet de hogere straf daders van strafbare feiten afschrikt, maar de pakkans. En daar moet wat aan gedaan worden, zo vindt Osepa. ,,Want denk je dat die Venezolaan die twintig vuurwapens in een zak stopt erover nadenkt dat als hij gepakt wordt hij nu acht in plaats van vier jaar gevangenisstraf krijgt? Een crimineel gaat echt niet van tevoren nadenken over de strafmaat.”

Verwijzend naar de lijfstraffen en martelpraktijken van vroeger vraagt hij zich hardop af: ,,En heeft dit allemaal geholpen? Is het minder geworden?” En, terugkomend op onderzoek van een collega-Statenlid die aangeeft dat in 1985 de straffen beduidend lager waren: ,,En heeft de verhoging in de loop der jaren geholpen?”

Ten aanzien van het project ‘Ta basta awor’ waarbij wapens tegen een vergoeding ingeleverd konden worden en wat de regering nu weer nieuw leven wil inblazen zegt het Statenlid: ,,Het OM heeft zelf geconstateerd dat vuurwapengevaarlijke personen ver weg bleven van het instituut. Ja du-hu.”

Osepa ziet ook verschillen met de richtlijn die door het OM wordt gehanteerd voor het bepalen van de strafmaat. Die loopt ver uiteen van de wetgeving. Afhankelijk van waar het wapen is aangetroffen en hoe dit al dan niet gebruikt is, worden straffen geëist van 12 tot 24 maanden. ,,Waarom wordt dan niet eerst de richtlijn aangepast?”, zo vraag het Statenlid zich af.

Temeer ook omdat het aanpassen van één wet, eigenlijk vereist dat een hele reeks wetten aangepast wordt om in verhouding te blijven. Zo moet een straf voor vuurwapenbezit wel in verhouding blijven met een straf voor moord.

En dat verhogen van straffen voor ‘domme’ mensen is bedoeld legt Osepa als volgt uit: ,,Het is wat het volk wil horen, de ongeschoolde mensen. Dit is ook uit onderzoek gebleken. Deze wet is dus gericht op een bepaalde groep in de samenleving, helaas een groot deel van Curaçao. Beter is het om onze mensen te scholen, dan hoeven we niet met dit soort onzinnige wetgeving te komen.”

Wat werkt wel? De jurist haalt professor Henk Elffers, hoogleraar strafrechtpleging aan de Vrije Universiteit aan: ,,Afschrikking heeft een bescheiden rol te spelen in bestrijding van criminaliteit. Toch zou het onverstandig zijn om de roep om zwaarder te straffen te negeren. Een verstandige reactie is om niet in te gaan op de suggestie om zwaarder te straffen. Het komt aan op het bieden van een alternatief plan, namelijk vaker opsporen en vervolgen.”

Kortom, zo concludeert Ospea: ,,De crimineel moet weten dat hij sneller gepakt wordt, dat is de sleutel, dat is de oplossing.” En dus moet er volgens hem iets veranderen aan de controle en het verhogen van de pakkans. ,,We moeten niet in deze valkuil van verhoogde straffen vallen. Het klinkt prachtig, maar gaat niet werken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

 1. Meneer praat over domme mensen?
  De enige domme mensen zijn mensen die op u stemmen!
  Wanneer gaat u uw studieschuld terug “doneren” aan de staatskas?
  Je inzetten als politicus voor de mfk loont!

 2. Is deze Osepa zelf niet in opspraak geweest over dingen die het daglicht niet konden zien?. Meneer heeft het over domme mensen. Meneer Osepa als u het toch over domme mensen hebt dan heeft U het zeker over uw eigen MFK/PNP kiezers waar u over 3 jaar ( als dat gehaald word ) nog geen stem meer van krijgt “op de F & F zakkenvullers na die zijn dan al tot het plafond gevuld.

 3. En waarom zou beide niet werken ?
  Dus zowel de pakkans verhogen als de straffen verhogen, dan zijn we tenminste voor langere tijd van deze idioten af.

  Maar hoe we het ook wenden of keren, het komt altijd weer terug bij dezelfde oorzaak: ‘gebrek aan opvoeding plus gebrek aan normen en waarden’.

  Zowel het verhogen van de pakkans als het verhogen van de straffen is symptoom bestrijding. Voor de huidige generaties gaat het niets opleveren, maar voor de pas geborenen is het geven van een juiste opvoeding wel een optie.
  En dat zoiets kan werken heeft Singapore laten zien. Was vroeger ook een Sodom en Gamorra, is nu een voorbeeldige staat.

 4. Het lijkt hier op Curaçao, dat juist de walgelijke figuren parlementariërs worden. Pakkans als afschrikmiddel terwijl de crimineel weet dat hij met een voorwaardelijke straf naar huis mag. Een beetje vreemde redenering. Een hogere straf dient toch ook om het gespuis van straat te houden.

 5. Gelijk heb je, verhoog de pakkans. Iedereen preventief fouilleren. Er bovenop zitten. Fuik zetten. Razzia’s

  Heb je strak ook niemand meer op straat, bij de sneck etc. Dus een soort natuurlijke keda na kas als gevolg.

  Je kan de crimineel natuurlijk ook langer opsluiten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -