27.4 C
Willemstad
• zaterdag 4 december 2021 12:57

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Autodiefstal stuwt premies

Onderzoek: import kapotte voertuigen leidt tot roof

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – De import van beschadigde auto’s uit de Verenigde Staten werkt autodiefstal op Curaçao in de hand. Autodiefstal op haar beurt stuwt verzekeringskosten omhoog, waarvan elke burger met een auto nadeel ondervindt.

Dat blijkt uit een onlangs aan de Staten aangeboden onderzoek, uitgevoerd door de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) naar hoe autodiefstal op Curaçao wordt aangepakt. In het voorwoord wordt uitgelegd dat autodiefstal een groot maatschappelijk probleem is en dat de behoefte aan een adequate aanpak de aandacht heeft van Justitie, de gemeenschap en de media.

Maar, zo constateert de RvR: ,,Justitie is onvoldoende toegerust om dit fenomeen effectief aan te pakken. Essentiële voorwaarden, zoals een integrale aanpak door een multidisciplinair team en het centraliseren en delen van informatie, zijn niet, althans onvoldoende geïmplementeerd.”

- Advertentie -

Justitie heeft volgens de onderzoekers geen zicht op (pseudo-)autogarages die wagens ‘omkatten’ (omkatten is de handeling waarbij een product de identiteit wordt gegeven van een ander product, red.) en ook niet op criminele samenwerkingsverbanden en organisaties rond autodiefstal.

Volgens de Raad proberen autodieven de voertuigen weer terug te krijgen in het legale circuit. ,,Er is kennelijk sprake van groepen die in georganiseerd verband optreden waaraan onder andere stelers, strippers en omkatters deelnemen. Het hieruit verkregen voordeel is groot en gaat ten koste van slachtoffers en verzekeringsmaatschappijen die veel schade lijden. Dit leidt tot premieverhoging, wat uiteindelijk aan de hele gemeenschap nadeel toebrengt”, aldus de RvR.

De dieven strippen de auto’s om onderdelen te verkopen of hergebruiken. Volgens respondenten is er vraag naar onderdelen, omdat er veel beschadigde auto’s uit Amerika worden geïmporteerd.

Van gestolen auto’s worden vaak het Voertuig Identificatienummer (Vin), chassisnummer en motornummer afgezaagd of afgevijld. Volgens de onderzoekers wordt autodiefstal ook in de hand gewerkt door auto-importeurs die geen auto-onderdelen aan eigenaren van geïmporteerde beschadigde auto’s verkopen.

- Advertisement -

Dat er een hele handel aan de diefstal ten grondslag ligt, blijkt uit de beschrijving dat sloperijhouders tegen betaling valselijk opgemaakte aankoopbonnen aan omkatters geven. En soms hebben daders ‘immobilizer key clone’-machines, waarmee zij een immobilizer key – oftewel een startonderbreker – van een wagen kunnen dupliceren waardoor deze auto dan zonder braak kan worden gestolen.

Bij de aanpak kan de politie samenwerken met het Keuringslokaal, de douane, de vereniging van verzekeringsmaatschappijen, de Curaçao Car Dealers Association en ForenSys, zo is door het Korps Politie Curaçao (KPC) zelf aangegeven. Ook het Wetboek van Strafrecht biedt voldoende handvatten volgens het Openbaar Ministerie (OM) en KPC om stelers, omkatters en andere vormen van deelname aan het strafbaar feit te berechten.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Een minister van Flutstitie! Die de hele dag aan het lintjesknippen, feliciteren en voetbalcoachen is.

  De bevolking verdient geen betere regering,
  Het eiland verdient een betere bevolking!!!

  Dan wordt er misschien ook een “gezondere” regering gekozen.

 2. Eh…. Zien jullie veel Kia, Hyundai, BYD, en andere oosterse autowrakken uit de States hier binnenkomen? Ik niet.
  !!!!
  Ik zie wel Chevy’s en GMC’s, en andere GM en Chrysler modellen geimporteerd worden, maar geen Koreaanse merken.
  Daaaaaag Steven… Die probeert natuurlijk hier weer een slaatje uit te slaan zoals toen, weet je wel?

 3. Komt de RvR daar nu pas achter, dit verhaal is al net zo oud als de weg naar Romen. Is dit weer een piep geluid naar de stomme YDK en NL om te laten zien dat de regering Pik cq Gerrit de Raaf hard aan het werk zijn om hun gevraagde lening van 300 / 75 Miljoen “die nooit word terug betaald ” van NL er toch te kunnen door douwen. Knops AUB trap er niet in, eerst alles in orde maken wat betreft de COHO afspraak, zo niet geen piek daar heen, en zoals Holle bolle Gijs C Cooper zegt laat ze maar over gaan naar plan B ha ha .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -