32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Toon Knops moet anders’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Toon Knops moet anders’

Nieuwe commissie KR kritisch over stopzetten steun Sint Maarten

Vooral voor het opschorten van de liquiditeitssteun aan Sint Maarten bestaat weinig begrip, VVD en CDA uitgezonderd.

Den Haag – De nieuwe commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer was gisteren weinig enthousiast over het optreden van CDA-staatssecretaris Raymond Knops tegenover de eilanden.

Vooral voor het opschorten van de liquiditeitssteun aan Sint Maarten bestaat weinig begrip, VVD en CDA uitgezonderd.

Het was het eerste debat met Knops sinds het aantreden van de nieuwe Tweede Kamer. Jorien Wuite (D66) had al eerder met hem te maken in haar periode als Gevolmachtigde minister van Sint Maarten en stelde in haar informele ‘maidenspeech’ in de commissie vast dat Knops terecht is gekomen in een negatieve spiraal van verharding.

Ze vroeg om een andere toon en meer nuance in de gesprekken met de landen en eilanden. ,,Vier eeuwen kolonisatie hebben nog steeds effect. De toekomst moet gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid.” Wuite verwees hiervoor ook naar rapporten van de Nationale Ombudsman, de Raad van State (RvS) en de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) die kritisch zijn over de verhoudingen in het Koninkrijk.

Wuite bleef als ex-politicus van Sint Maarten wijselijk weg bij de recente controverse over de stopgezette liquiditeitssteun. Maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door de Kamerleden Attje Kuiken (PvdA), Don Ceder (ChristenUnie) en Sylvana Simons (BIJ1). Zij vroegen zich af of het opschorten van de steun wel legitiem was, aangezien er in de Rijksministerraad (RMR) al een besluit over was genomen. Het koppelen van de uitbetaling met de ‘good governance’ bij de luchthaven is volgens Ceder zelfs staatsrechtelijk zeer twijfelachtig.

In zijn antwoorden herhaalde Knops steeds weer dat de problemen bij de luchthaven al drie jaar spelen en dat de afspraken over het wederopbouwproject steeds weer niet worden nagekomen, terwijl het al lang klaar had kunnen zijn. En het is niet de enige niet nagekomen afspraak door Sint Maarten.

Hij wijst op de rechtshandhaving, waarop al sinds 2010 nauwelijks tot geen voorgang wordt geboekt: ,,Het is een litanie aan teleurstellingen. Dat doet iets met het vertrouwen”.

Volgens Knops valt dat niet te scheiden van de voorwaarden die werden gesteld voor de nu opgeschorte tranche liquiditeitssteun. Alles heeft met elkaar te maken. ,,We hebben niet veel instrumenten om te sturen. Er is te veel gebeurd om het nu maar gewoon over te maken.”

Het klopt dat op 23 april Sint Maarten had voldaan aan de voorwaarden voor de steun, maar er kwamen al snel signalen dat het niet goed ging op de luchthaven. Aanvankelijk werd dat door de regering van Sint Maarten afgedaan als geruchten, maar het bleek te kloppen. Daarom is de uitvoering van het besluit van de RMR opgeschort en wordt het onderwerp morgen opnieuw besproken. Op wat daar de uitkomst van kan zijn, kan Knops niet vooruitlopen.

Ceder en Simons namen geen genoegen met deze uitleg. Volgens het CU-Kamerlid maakt Knops gebruik van een oneigenlijk instrument, omdat er twee afspraken met elkaar worden vermengd die los van elkaar staan. ,,De opdracht voor betaling is gegeven. Dit kan doorwerken in de verhoudingen tussen de landen.”

De Kamer maakt zich ook zorgen over de achterblijvende vaccinatiegraad op Sint Eustatius en Sint Maarten. Wuite is bang dat er straks doses moeten worden weggegooid omdat de datum verloopt. Zij pleitte ervoor om die dan maar naar Suriname te sturen. Knops sloot dat niet uit, maar hoopt toch dat er nog op tijd genoeg mensen op de eilanden zelf de vaccinatie gaan halen.

Hij wees erop dat ze anders in de problemen komen als straks alle grenzen weer opengaan. En of er dan alsnog vaccins naar Statia gaan kon hij niet garanderen, wat volgens Simons een verkapt dreigement was. Knops lichtte nader toe dat hij probeerde uit te leggen dat er (ook in Nederland zelf) ooit een einde komt aan de steunmaatregelen van het kabinet.

Wuite kondigde aan het einde van het debat aan een motie te gaan indienen over de manier waarop het kabinet zich opstelt tegenover de eilanden. Die zal worden ingediend in een plenair zogenoemd tweeminutendebat.

Waarschijnlijk komt dit pas na de twee debatten die de commissie de komende weken nog gaat voeren over Sint Eustatius en het ijkpunt sociaal minimum en de armoede op de BES-eilanden.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. @Lucas, de term houwdegen kan ik niet goed plaatsen. Midden vorig jaar overeenkomsten tekenen om geld binnen te harken voor salarissen waarin o.a. noodzakelijke bezuinigingen. We zijn nu ruim 3/4 jaar verder en er vrijwel niets van gerealiseerd laat staan formeel afgehandeld. Wel de ministerssalarissen verhogen per i juli dit jaar. Ondertussen is wel het geld blijven binnenstromen omdat Knops maar bleef melden in Den Haag dat aan de voorwaarden was voldaan. Zo nu en dan een smoesje naar Knops was voldoende. We, Curaçao en St.Maarten, hebben een lange vinger naar hem opgestoken. In maart/april is zijn sprookje doorgeprikt in Nederland en begint hij alsnog als een leeuw te brullen.
    Hier zijn maar 2 verliezers. De Nederlandse belastingbetaler en wij, de bevolking van Curaçao en St. M. Straks moeten we het geld terug betalen en kunnen dat niet omdat alles bij het oude is gebleven.
    Het lijkt me onwaarschijnlijk dat een persoon van een andere partij het nog slechter kan doen.

  2. Wuite heeft nu Nederlandse boter op haar hoofd als st. Maarten politica.
    Ze is daar al 22 jaar “top” ambtenaar.
    Die solliciteerd naar Knops z.n baan.
    hxxps://www.jorienwuite.com

  3. @gerrit
    “Knops is het haasje”.

    Ik denk dat eilanden inderdaad dat houwdegen Knops in het nieuwe kabinet wordt vervangen.
    Het liefst door D66-er Paternotte. D66 is een kritiekloze Caribisch Nederland fan. Als dat gebeurt dan vrees ik met grote vreze dat het op de eilanden helemaal uit de hand loopt. Wee de bevolking van de eilanden met , in deze, ruggengraatloze D66-er.
    ps zoek maar een s op internet wat de D66, sinds Pechtold , te berde heeft gebracht. U zult geen kritische noot vinden over het reilen en zeilen op de eilanden.

  4. De 2de Kamer in Nederland bestaat voor een groot gedeelte uit opportunisten die van vele zaken niet het naadje van de kous weten maar desondanks veel kritiek op activiteiten van het zittende kabinet uiten.
    Ook doet iedereen maar voorstellen zoals ,ik chargeer, meer geld aan mensen met groene ogen, eenoudergezinnen, 3oudergezinnen, mensen,rijdend in een dafje ( oud automerk). Om de lieve vrede te behouden worden al die wensen ingewilligd. Met als gevolg een gigantische hoop regelingen welke de belastingdienst helemaal niet kan verwerken, en miljarden die tegen enorme beheerskosten worden rond gepompt. Het is helemaal uit de hand gelopen en er is nauwelijks een weg terug. Inmiddels bestaat de de 2de Kamer uit 17 ( zegge: zeventien !!) partijen en het dijt nog verder uit. Partijen die allemaal hun spreektijd opeisen. Spreektijd die wordt gebruikt om hun achterban te pleasen en niets te maken heeft met ” wat goed is voor Nederland”.
    Men had een kiesdrempel moeten instellen, bijvoorbeeld minimaal 5% van de stemmen om een zetel te verkrijgen, Maar nu is het te laat. De toekomst van Nederland is op zijn minst zorgelijk.
    Degenen die de bel luiden worden snel kaltgestellt. Zie de heer Omzigt

  5. Knops is het haasje. Telkens geld overmaken terwijl er niet voldaan is aan de voorwaarden die met de eilanden zijn afgesproken en wel melden in de 2e Kamer dat dit wel het geval is. St M. nog even geld toezeggen dat ze geld ontvangen terwijl weer niet aan alle voorwaarden is voldaan. Dan komt de Rekenkamer met het vernietigende rapport dat hij onrechtmatig 621 mio in 2020 heeft overgemaakt terwijl dit ter goedkeuring aan de 2e Kamer inclusief risicoanalyse voorgelegd had moeten worden. Ongetwijfeld op de vingers getikt begint hij als een leeuw te brullen naar Curaçao dat ze geen geld ontvangen maar eerst aan de voorwaarden moeten voldoen en bedenkt een kul argument ( vliegveld ) om onder zijn toezegging van St M. uit te komen. Op zich heeft hij wel gelijk maar door zijn eigen zwakheid is hij in deze positie terecht gekomen. Dat een paar stoorzenders zich hier aan ergeren kan ik me voorstellen. Mevr. Kaag zal deze soap met interesse volgen en bij de onderhandeling voor het nieuwe kabinet zijn post opeisen voor een D66 partijgenoot.

  6. Ahahahahahaaaaaaaa… Whuahahahauahahahaaaa….
    Jullie zijn net als Bram: Volgers van die Maurits uit de Gouden Eeuw. Maar ter zake:
    Knops heeft gisteren met name van Mw. Kuiken flink op zijn “kluiten” gehad (of was dat een ander woord?)
    Deze dames liggen lekker dwars, en het is bekend dat dwarsliggers erg moeilijk te begraven zijn.
    Ik heb ECHT zitten genieten van hoe die slang zich in allerlei bochten moest wringen. Brian en Nick hier waren jammer genoeg niet aanwezig om ook hun zegje te doen. Konden ze ook allebei een figuur als modder slaan. “Af doo de zijdeur Dames”
    “Of U nu boos wordt of niet Hr Knops is niet belangrijk. Ik begin me nu ongemakkelijk te voelen met uw domme antwoorden”
    Ai ai ai Knops. Dait belooft wat.

  7. Nick, De definitie van de koloniën mbt samenwerken is geld krijgen. Verder geen vragen stellen en niet kritisch zijn.
    De koloniën zijn nog vrij onvolwassen in hun gedrag en daarom is samenwerken ook erg moeilijk.

  8. “Vier eeuwen kolonisatie hebben nog steeds effect” als er in Nederland ook geroepen zou worden “Vijf jaren bezetting hebben nog steeds effect” zou dat onterecht jegens de nieuwe generatie Duitsers. Integendeel….we werken meer en meer samen met de Duitsers onder het motto “samen zijn we sterk” en dat is nu net iets wat ik mis in het Koninkrijk !

  9. Zitten weer een aantal nitwits in de commissie. Mensen die de problemen op de eilanden niet durven te uit te spreken want ze zijn bang dat dat kiezers zal verliezen of dan kunnen ze niet meer de grote mevrouw uithangen als ze hier op dienstreis/vakantie komen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties