26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Volgens Oeso een van de hoogste Neet-percentages

Willemstad – Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend.

Het gaat om de kwetsbare groep van zogenoemde Neither in Employment nor in Education or Training (Neet)-jongeren. In absolute getallen gaat het om 2.913 jongeren, zo blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van oktober 2020.

Maar er is nog een groep van 889 onderzochte jongeren, die werkzoekend of niet-actief zijn, waarvan onbekend is of ze al dan niet onderwijs volgen.

,,Mochten deze jongeren allemaal geen onderwijs meer volgen, dan zou het aantal Neets op 3.802 uitkomen, wat een aandeel van 23 procent zou opleveren. ,,Het Neet-percentage voor 2020 ligt voor Curaçao dus tussen de 17 en 23 procent”, zo is de conclusie. Het Curaçaose percentage is hoog, als dit vergeleken wordt met door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) opgetekende Neet-percentages in andere landen.

Ter vergelijking: In Nederland ligt het percentage op 4,1 procent, in de Verenigde Staten op 7,1 procent, in Colombia op 15,6 procent en het land met het hoogste percentage is Costa Rica met 17,9 procent.

Het CBS legt uit: ,,Jongeren tussen de 15 en 25 jaar volgen, zoals gezien, vaak nog dag-, avond- of online onderwijs. Om iets te zeggen over de inactiviteit en kwetsbaarheid van jongeren op de arbeidsmarkt wordt daarom ook gekeken naar de zogenaamde Neet-indicator. Deze indicator geeft het aandeel jongeren weer dat geen onderwijs of een andere training volgt én geen betaald werk heeft.

Met geen betaald werk worden in dit geval dus zowel de werkzoekende als de niet-actieve jongeren bedoeld. De Neet-indicator is een van de vele indicatoren die is opgenomen in de SDG’s (Sustainable Development Goals) waarbij het doel is om wereldwijd het aandeel jongeren dat geen onderwijs volgt én niet werkt substantieel terug te dringen. Het aandeel jongeren dat niet werkt of studeert geeft onder meer een indicatie van hoe het onderwijs op de arbeidsmarkt aansluit.”

Het Curaçaose Neet-percentage is 17 procent. Maar, zoals gesteld, met een uitloop naar 23 procent.

Van de op Curaçao wonende jeugd van 15 tot en met 24 jaar (16.680 jongeren) volgt 55 procent een opleiding en zijn 2.902 werkend. De helft van de werkenden is laaggeschoold, zo blijkt ook uit het onderzoek van het CBS.

,,De door hen genoten opleidingen leiden niet op tot een beroep, het funderend onderwijs is de opstap naar het voortgezet onderwijs, het vsbo is, zoals de naam in zich heeft voorbereidend op een verdere beroepsopleiding. Het middelbaar beroepsonderwijs (sbo) niveau 1 is voor iedereen, ongeacht of er een diploma of certificaat is behaald voor een andere opleiding, toegankelijk. Het is een eenjarige beroepsopleiding waarin de jongere wordt opgeleid tot assistent. Hij of zij kan na de sbo 1-opleiding nog niet zelfstandig een beroep uitoefenen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Moet zeggen dat er een aantal bewoners zijn die nooit één dag van hun leven hebben gewerkt en soms gaat dat van generaties op generaties. Zelf ken ik sommigen waarmee ik in De Wijk mee ben opgegroeid.

    Op zich zag ik dat als kind al aankomen want de meesten zijn toen vrij snel met de lagere school gestopt of hadden daar al de nodige moeite mee.

    Kan nog een gezin herinneren waarbij kinderen hun huis, “dark house” noemden, dat kwam omdat het huis grotendeels van het jaar donker was omdat de stroom was afgesloten.

    Met die kinderen (nu volwassenen), is het wel goed gekomen? Ze wonen in elk geval met grote gezinnen in een villa gebouwd van drugsinkomsten en helaas is één van de kinderen (de generatie daarna) wegens een conflict in Nederland geliquideerd.

    Dit is het probleem vaak als politici en parlementariërs niet capabel zijn, gaan generaties na generaties verloren. Pisas en andere parlementariërs die langer dan 10 jaar in het parlement zitten hebben intussen meer dan 2.000.000 Naf bij elkaar verdiend. Wat heeft de bevolking voor gekregen?

  2. Er moet eerlijk gezegt worden of het wel Antillianen zijn of het in andere landen geboren en hier naartoe gebrachte jongeren zijn, waarvan De Antillen GEEN verantwoordelijkheid moet dragen, maar het land van afkomst. AL zijn deze jongeren genaturaliseerd. MOET er een beleid komen waar het land van afkomst verantwoording moet leggen! Als iedereen, ook de makamba’s, minder buitenlandse (latino’s) kinderen erkennen zijn wij hier op Curaçao een stukje verder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -