26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | RdK koopt olie bij veiling

MCC Group en Alphaville vangen bot bij rechter | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Refineria di Kòrsou (RdK) heeft voor het startbedrag van 500.000 gulden alles van de veiling van olie- en olieproducten opgekocht. Zo bevestigt RdK-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy desgevraagd.

Het gaat alles bij elkaar om ruim 850.000 vaten aan olieproducten, die volgens twee andere partijen die claimden te willen bieden maar zich op het laatst toch terugtrokken, een waarde vertegenwoordigen van het honderdvoudige, namelijk circa 50 miljoen gulden.

Het zijn ook de partijen – MCC Group nv, die optreedt namens MCC Petroleum DMCC in Dubai, en Alphaville Holdings op de Seychellen – die op het allerlaatste moment de veiling probeerden tegen te houden. Vergeefs, want het kort geding dat zij twee dagen eerder aanspanden en een dag voor de veiling nog diende, werd door hen verloren.

Het was het tweede kort geding van MCC tegen de veiling, die op 27 mei op last van de rechter met minimaal tien dagen moest worden aangehouden. Toen was het bezwaar van MCC gericht tegen de veilingvoorwaarden en vooral dat de koper, naast de koopsom, nog 39 miljoen aan ‘bewaarloon’ zou moeten voldoen aan retentor CRU (Curaçao Refinery Utilities).

CRU is een dochteronderneming van overheids-nv RdK en deze laatste heeft de petroleumproducten nu dus bij de veiling opgekocht. De openbare verkoop vond plaats op grond van een vonnis van december 2020 in een zaak tussen Refineria Isla als gedaagde en CRU als eiser. Daarop werd eind april 2021 executoriaal beslag gelegd ten laste van Isla, dochter van het Venezolaanse staatsolieconcern PdVSA.

MCC zette ook nu zwaar in, namelijk dat CRU door de rechter verboden moest worden de veiling op basis van de voorliggende veilingvoorwaarden voort te zetten en wel op straffe van verbeurte van een dwangsom van 15 miljoen dollar. Ook wilde MCC dat RdK gelast zou worden de verkregen Ofac-licentie – een speciale vrijstelling van de VS in verband met de sancties tegen Venezuela – eveneens aan te wenden ten gunste van andere kopers dan RdK. Alphaville wilde uitstel met ten minste drie weken.

Een goede verklaring voor het feit dat MCC en Alphaville pas enkele dagen voor de nieuwe veilingdatum met nadere bezwaren en vorderingen komen is volgens het gerecht niet gegeven. Als de bezwaren werkelijk van gewicht waren, hadden zij die zeker eerder opgeworpen. Volgens MCC en Alphaville gaat het immers om 50 miljoen gulden.
Over de Ofac-licentie hebben CRU en RdK duidelijk gesteld dat wat MCC wil onmogelijk is: een verkregen Ofac-licentie mag niet worden gebruikt voor een ander. Verder handelt CRU niet in strijd met de wettelijke voorschriften.

Het gerecht is van oordeel dat CRU geen misbruik maakt van haar bevoegdheden tot tenuitvoerlegging van het door haar tegen Isla/PdVSA verkregen vonnis en, in het kader daarvan, haar bevoegdheid tot veiling van de executoriaal beslagen olie over te gaan.

,,Tegenover CRU’s executiebevoegdheid, haar belang bij verhaal van haar vordering op Isla en haar belang bij beëindiging van de – onbetaalde – bewaring van de olie, wegen de belangen van MCC en Alphaville als aspirant-koper en/of medeschuldeiser en van Isla als geëxecuteerde bij nader uitstel van de veiling minder zwaar.” Aldus de rechter.

Isla had zich opnieuw aangesloten bij MCC om de veiling niet door te laten gaan. CRU is niet de enige belanghebbende, aldus Isla. De werknemers zijn ook belanghebbenden en zij zouden voorop moeten staan. CRU geeft echter aan de salarissen van het ex-Isla-personeel altijd te hebben doorbetaald, terwijl Isla/PdVSA dit naliet en zelfs niet volledig aan de afgesproken afvloeiingsregeling heeft voldaan.

RdK is nu de nieuwe eigenaar van de ruim 850.000 vaten. De Lannoy: ,,Wij, RdK, gaan deze op de markt zetten. Mogelijk wordt eerst ‘geblend’ om de aan te bieden pakketten aantrekkelijker te maken en de opbrengst te vergroten. Het betreft nog altijd olie van Venezolaanse afkomst. Verhandelen op de internationale markt kan alleen met een Ofac-licentie. Die heeft RdK.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

 1. Eindelijk is er iemand op Curacao die wel van handelen weet. Dit is gewoon een goede deal, niet leuk voor de andere partijen, maar wel de enig juiste manier.

  Wanneer men had kunnen fluiten naar de 39 miljoen dan was hier het huis te klein geweest.

 2. Goh, als er weer iets te stelen valt dan tonen we wel initiatief en slimheid.
  Je legt beslag op, lees je schuift met 50 miljoen aan handel. Je verkoopt dat “openbaar” tegen een koopje. Je verdedigt dat door je zusterbedrijf extra kosten erop te laten zetten en te schermen met een vergunning.

  Dan kan je dat, het liefst in kleine brokjes, verkopen waarbij elke keer contracten en advocaten en adviseurs nodig zijn die uiteraard tegen commissie werken om de hoogste rekeningen te kunnen sturen.
  Mooie graai actie.

  Plan is duidelijk… toch iets geleend van Klesh.
  Verkopen wat waarde heeft. Daarmee personeel laten afvloeien de overheid wat toe schuiven en dan de grond verkavelen en verkopen aan mensen die denken dat het iets moois kan worden. Wat natuurlijk 50 jaar gaat duren.
  Omdat het eerst nog schoongemaakt moeten worden met mogelijke een claim naar NL. Maar die kaart komt later.

  Als ik Maal was dan zou ik nu vaart gaan maken en bijvoorbeeld met Sliers gaan praten en had ik de rechtszaken weer opgestart met een strategische partner om Oostpunt te ontsluiten.
  De wereld moet ergens heen met al dat groeiende geld.
  En die 2e landings baan zal niet het probleem zijn.

 3. Rdk had die 500.000,00 beter kunnen gebruiken om aan het arme verkiezing klootje’s volk te geven om eten te kunnen kopen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -